Izbira pijače za poročno slavje

0
157
Pijača na poroki
Pijača na poroki

Pijača na poroki je prav tako pomembna kot izbira hrane, sploh kombiniranje je lahko izzviv. Poskrbita, da bo za vsakega nekaj.

Običajno se začne z aperitivom že ob samem začetku poročnega dne ali pa kasneje pred poročnim slavjem. Gostom lahko ponudita vino, penino in žgane pijače, ne pozabita na brezalkoholne pijače. Slednje so še posebej primerne za postrežbo pred odhodom na uradni del poroke, saj bo dan dolg, verjetno pa boste nekaj časa tudi na cesti (pot do matičnega urada, cerkve …), kjer morate ostati zbrani. V vročih dneh se lahko odločita za sadne koktajle (alkoholne in brezalkoholne) s privlačno dekoracijo na kozarcih, ki so lahko prava paša za oči. Katera pijača na poroki se bo prilegla k izbranemu kosilu ali večerji je odvisno od izbranega jedilnika. Izberita več okusov, da bo za vsakega nekaj. Z osebjem se dogovorite ali boste plačali tudi dodatno pijačo, ki jo gosti sami naročajo ‘za šankom’, sicer gostje običajno to sami poravnajo. Pri torti presenetite svate s kozarčkom desertnega vina ali penine, zaključuje Marjan Ovnik iz Restavracije Vila Bella.

Vina in penina

Poleg hrane, morata poskrbeti tudi za vina in penine, ki bodo pika na i izbranim jedem. O peninah smo se pogovarjali z Miho Isteničem, direktorjem podjetja Istenič d. o. o.

  • Kako pijemo penine? Zelo pomembno je, da se vse penine pijejo ohlajene (primerna temperatura je med 8 in 10 stopinjami). Zato naj bodo steklenice v hladilniku vsaj tri ure pred uporabo. Za penino, ki je pridelana pretežno iz belih sort grozdja (chardonnay, rumeni plavec, laški rizling, rumeni muškat, rebula, renski rizling …), je priporočena uporaba kozarcev v obliki tulipana, za penine iz rdečih sort grozdja (modri pinot, modra frankinja, refošk, teran …) pa priporočamo kozarec, kot ga poznamo za konjak, le na daljšem peclju. Pri pomivanju naj se ne uporablja detergenta ampak naj se kozarce splakne samo z vročo vodo.
  • Penine s telesom, ki se jih lahko streže skozi ves obrok. Ob tem naj bodo postrežene slavnostne jedi in jedi, ki imajo zlato skorjico. Uporabita zlato okrasje pri celotni dekoraciji, ker je tudi barva penine zlata, skoraj jantarna. Okus je močnejši, njihov vonj pa spominja na vonj zrele pšenice.
  • Penine srca pijemo k sladko-kislim jedem, prilegajo se k cvrtnjaku (jedi iz jajčnega testa, ocvrte na maščobi) in sladicam iz krhkega ali listnatega testa. Njihova barva se giblje med zlato in rdečo, okus je svež, mehak in uravnotežen. Vonj tovrstnih penin spominja na cimet, vrtnice in brioš.
  • Penine duha so svetle barve s cvetličnim vonjem in imajo najmanj kalorij med vsemi peninami. Njihov okus ima pridih chardonnaya. Postreže naj se jih ob izvirnih jedeh z različnimi zelišči, grenkih solatah ali mesu v aspiku. Navadno se tovrstne penine postreže kot aperitiv. Pri dekoraciji lahko uporabita čipkaste prte in brezbarven kristal.
  • Penine z dušo so izdelane iz redkih trt, njihovi letniki pa so pogosto posebni. Pri dekoraciji uporabita srebrno barvo, penino pa naj se postreže ob skrivnostnih, manj običajnih jedeh, ki jim je težko določiti sestavine.

Poleg hrane mora novoporočeni par poskrbeti tudi za vina, ki bodo pika na izbranim jedem. Kakšna vina izbrati, je svetoval Darinko Ribolica iz Vinske kleti Goriška brda.

Aperitiv: Priporoča penino. Izbira med vrstami penin je velika. Bolj enostavna in tudi cenejša penina je Peneča rebula.

Glavna jed: Izbira vina h glavni jedi je vsekakor povezana z vrsto mesa, ki sestavlja krožnik. Vina, ki se podajo k belemu mesu: bela, običajno sveža, sadna in mineralna vina (rebula, chardonnay, sauvignon, sauvignonasse ter sivi in beli pinot). Vina, ki se podajo k rdečemu mesu: merlot, cabernet-sauvignon in modri pinot. K bolj začinjenim jedem gredo zrelejša vina. Vina, ki se podajo k vegetarijanskim jedem: sauvignon Quercus ali sauvignonasse Quercus. K ribjim jedem se odlično podajo: rebula, tudi beli pinot, chardonnay iz linije Quercus.

Sladica: Darinko Ribolica pravi, da se k sladici odlično podajo vsa sladka vina.

Deli

Sodelujoči strokovnjaki:

Darinko Ribolica

Darinko Ribolica

http://klet-brda.si/sl/

enolog, Vinska klet Goriška brda

Miha Istenič

http://www.istenic.si/

direktor podjetja Istenič d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here