Poročna obleka

0
258
Poročna obleka
Poročna obleka

Sanjska poročna obleka - namesto vas smo preverili, kje dobiti navdih za obleko, kdaj imajo saloni razprodaje in kakšne so pasti naročanja preko spleta.

Ob omembi poroke je poročna obleka prva asociacija marsikatere ženske. Iskanje prave poročne obleke zna biti prava misija nemogoče, v kolikor se iskanja ne lotita sistematično. Nadaljevanje pričujočega sestavka vaju bo poskušalo voditi skozi celoten proces iskanja svoje poročne obleke.

Kam po navdih

Odpravite se na svetovni splet, ki med drugim ponuja tudi različne specializirane, t. i.  poročne bloge, ki tematizirajo poročne vsebine (preglejte  http://weddinggawker.com, kjer so zbrane povezave na različne poročne bloge ali pa poročno obleko pomerite kar virtualno na strani www.brides.com/makeover). »Med raziskovanjem lahko mislite že na celostno podobo, saj boste na spletu našle tudi ideje za frizuro in make up,« poudarja Tina Švajger Sivec iz salona Naj nevesta. Nadalje vam svetujemo, da obiščete modno revijo poročnih oblek, prelistate poročne revije ali pa se odpravite kar na poročni sejem. Nenazadnje pa za nasvet ne pozabite vprašati tudi prijateljice, ki so se morda že poročila.

Izposoja, nakup ali šivanje obleke

Ko se boste lotili iskanja poročne obleke, boste ugotovile, da je na trgu prava poplava slavnostnih poročnih oblačil. Ob začetku iskanja morate upoštevati letni čas, v katerem boste vstopili v zakon, ter predvsem določiti cenovni okvir svoje obleke. Odločitev o tem, koliko denarja ste pripravljene odšteti za poročno obleko, je lahko ključni in odločilni podatek, saj se na podlagi tega lažje odločite, ali si boste obleko izposodile, kupile ali dale izdelati po meri.

  • Prednost nakupa poročne obleke je predvsem ta, da lahko takoj vidite, kakšna obleka dejansko je, kako vam pristaja in kakšni so njeni detajli. Nakup poročne obleke ima še eno prednost – obleko boste lahko za vedno imele v omari. Morda jo boste lahko ob priložnosti poklonile kateri od svojih prijateljic ali sorodnic za njen poročni dan. Z njo ni treba ravnati, kot da je narejena iz stekla, kar je v primerih izposoje obleke pravzaprav zaželeno in razumljivo. Slabost nakupa poročne obleke pa so nedvomno višji stroški, kot jih lahko predvidevate pri izposoji. Naslednja slabost nakupa je, da jo je težko prodati, če jo prodajate zgolj zaradi zaslužka in morebitne želje po povrnjenih stroških. Zavedati se morate, da je obleka navsezadnje le bila nošena in da ji to ceno pri prodaji ustrezno zniža.
  • Če se odločite za izdelavo poročne obleke, se morate z izbrano oblikovalko dobro pogovoriti tudi o videzu detajlov. Dobronameren nasvet je, da s pomočjo oblikovalke ustvarite čim bolj natančno modno skico detajlov, ki si jih želite imeti na obleki. V primeru izdelave poročne obleke izbrani oblikovalki zelo natančno pojasnite, kakšno obleko si želite, ter nato redno hodite na preizkušanje nastajajoče obleke, saj se lahko v nasprotnem primeru zgodi, da končni izdelek ne bo v skladu z vašimi pričakovanji. Dobro se spoznajte tudi z oblikovalko, saj bo ta tako spoznala vaš osebni stil in obleko prilagodila temu. Glavna prednost izdelave poročne obleke je, da je ta obleka individualno oblikovana kreacija, ki je narejena povsem po vaših zamislih in se tako popolnoma ujema z vašim okusom in specifičnimi željami. Popolnoma se prilega vaši postavi, posledično poudari privlačne dele vašega telesa in zakrije morebitne pomanjkljivosti. Pri izdelavi obleke pa je dodatna prednost tudi izbor barve – posezite po barvi, ki vašemu tenu kože najbolj pristaja.
  • Prednost izposoje poročne obleke so nedvomno nižji stroški. Poročni saloni posedujejo veliko izbiro poročnih oblek, med katerimi boste lahko našle pravo obleko zase, zraven pa sodi tudi morebitno prekrojenje obleke. Tako poročni salon, če se vam izbrana obleka ne prilega kot bi se morala (a vam kroj vseeno ustreza), poskrbi za rešitev problema. To prekrojenje pa je lahko dvorezen meč – slabost je ta, da poročne obleke večkrat padejo pod škarje, kar lahko načne samo kvaliteto tkanine. Druga slabost izposoje poročne obleke je, da se, če se po ogledih in nakupih odpravite prepozno, lahko zgodi, da bodo vam zanimivi in ljubi modeli, že rezervirani in izposojeni. Prednost izposoje poročne obleke je tudi v tem, da je v ceno izposoje (poleg že omenjenega prekrojenja) v mnogih poročnih salonih vključeno tudi čiščenje poročne obleke. Še dobronameren nasvet v primeru izposoje poročne obleke – ko se vam bo zazdelo, da ste našli pravo obleko zase, ne oklevajte in jo čim prej rezervirajte.

Na kaj vse je treba misliti, ko izbirate poročno obleko

»V našem salonu še vedno poudarjamo, da se mora nevesta dobro počutiti v svoji poročni obleki,« pravi Švajgerjeva in dodaja, da sicer mnoge neveste pridejo v salon z željo po določeni obleki, vendar se ob pomerjanju lahko zgodi, da na njeno postavo obleka ne pristaja. Švajgerjeva predlaga, da za začetek poskusite čim več različnih krojev; ko ugotovite, kateri kroj vam ustreza, pa se poigrajte z variacijami. Ko ste ugotovile, kateri kroj je za vas najprimernejši, je treba izbrati tudi barvo obleke. Večina nevest se odloča za čisto belo, barvo smetane ali barvo šampanjca; odtenek bele barve pa je odvisen predvsem od vašega tipa kože in barve las. Seveda pa se lahko še vedno odločite tudi za kakšno drugo barvo (roza, rumena …), kar še posebej velja za tiste, ki niste ravno naklonjene klasični poroki. Obleko prilagodite tudi kraju in času same poroke. Greta Bole za spomladansko/jesensko poroko priporoča stil morska deklica in obleko v A-liniji, za vročo poletno poroko obleko, ki prosto pada, za zimsko poroko pa stil princeske. Za grajske poroke bi vam svetovala razkošne, bogate obleke, za poroke na plaži lahkotne, prosto padajoče obleke in za poroke v hotelih stil zapeljive morske deklice.

Kako zgodaj začeti z izbiro

»Z iskanjem poročne obleke neveste običajno pričnejo takoj, ko imajo že potrjen datum poroke. Običajno je to nekje šest mesecev pred terminom poroke, če je poroka v sezoni, ko so poroke najbolj pogoste (od maja do septembra). Za poroko, ki ne bo v tem času, pa so dovolj trije meseci pred poroko,« nam je zaupala Greta Bole iz salona Poročna zvezda. Izposoja je kritična zato, ker so najbolj priljubljeni modeli poročnih oblek zasedeni tudi po par mesecev ali celo leto dni vnaprej. Obisk poročnih salonov in preizkušanje različnih poročnih oblek zahteva veliko časa, razen če imate srečo in svojo obleko najdete že pri prvem obisku. Pri izbiranju in pomerjanju nikar ne hitite, svetuje Tina Švajger Sivec: »S seboj povabite prijateljico, pričo, mamo, torej nekoga, ki dobro pozna vas in vaš okus. Neveste naj bi se v primeru izdelave poročne obleke v izbranem salonu na posvetu oglasile najmanj mesec dni pred poroko. Če vam čas dopušča še zgodnejši obisk, pa je to še toliko bolje, saj se tako izognete gneči v visoki sezoni porok in maturantskih plesov.

Cenejše obleke - obiščite jesenske razprodaje
Večina poročnih salonov ima tako kot ostale modne trgovine razprodaje. Te se običajno začnejo nekje jeseni, praviloma septembra in oktobra, ko se konča t. i. visoka poročna sezona. Nekateri saloni na svoji spletni strani že vnaprej objavijo točen datum razprodaj, tako da se lahko že takrat naročite za pomerjanje cenovno dostopnejših oblek. Določene obleke pa saloni dajo na razprodajo tudi čez leto, zato redno spremljajte njihove spletne strani.

Pozor pri nakupu obleke na spletu

Svojo poročno obleko pa lahko naročite tudi na kakšni tuji spletni trgovini. »Ko se neveste odločajo za nakup na svetovnem spletu, ob tem seveda prevzamejo tudi možnost, da naročena poročna obleka ne bo čisto takšna kot na sliki. Veliko proizvajalcev, ki nudijo poročne obleke na spletu, enostavno objavi kopijo fotografije znanih blagovnih znamk, in ko dobijo naročilo, enostavno sešijejo približek obleke. Izbira materialov je seveda drugačna, navadno gre za cenejše materiale, zaradi katerih se obleka tudi precej razlikuje od fotografije,« opozarja Greta Bole. Da bi se temu izognile, vam Tina Švajger predlaga, da nakup opravite le na preverjenih spletnih straneh in trgovinah ter le, če dobro veste, kateri kroji oblek vam ustrezajo. »Dobro se pozanimajte o roku dobave. Obleko imejte v svoji omari najkasneje en mesec pred poroko,« še pravi. Lahko se vam namreč zgodi, da boste morale obleko odnesti k šivilji zaradi prilagajanja dolžine in širine.

Deli

Sodelujoči strokovnjaki:

Tina Švajger Sivec

Tina Švajger Sivec

http://www.zapletina.si

Salon Naj nevesta in Zapletina, unikatna poročna vabila, zahvale in nakit

Greta Bole

Greta Bole

http://www.porocna-zvezda.si/

Poročni salon Poročna zvezda

Stanka Blatnik

Stanka Blatnik Blagotinšek

http://www.stankablatnik.com/

modna oblikovalka, Stanka Blatnik F A S H I O N

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here