Poročna torta in slaščice

0
272
Poročna torta
Poročna torta

Kako izbrati torto, kakšne oblike, kdaj jo naročiti in kaj izbrati za ostale slaščice? Poročna torta in slaščice - vse informacije v članku.

Poročna torta ima simbolno vrednost na poroki, zato je pomembno, da je dobrega okusa. Slaščičarja lahko izbereta na podlagi lastnih izkušenj, priporočil znancev, prijateljev ali preko različnih ponudb, Miro Cerkovnik pa priporoča, da preizkusita vsaj nekaj izdelkov iz ponudbe potencialnih slaščičarjev.

Drobno pecivo na nevestinem domu

Poročni dan se začne z odhodom neveste od doma, kjer se zberejo nevestini najbližji sorodniki in prijatelji. Količina hrane in peciva na domu neveste naj ne bo prevelika, saj so svatje na začetku zadržani, poleg tega ni veliko časa za preizkušanje dobrot. Vseeno naj bo pecivo skrbno izbrano (različne potice, drobno pecivo, slano pecivo) in naj se ne ponavlja preko celega dne.

Pogostitev po civilnem in cerkvenem obredu

Izberita slaščice in slano pecivo, ki ni občutljivo na vremenske razmere (predvsem vročino) in ki se enostavno prime v roke, da se pri tem svatje ne umažejo (minjoni različnih okusov, drobno pecivo, potice, krofi, raznovrstni piškoti). Količina peciva je odvisna od časa, ki ga imata med obredi. Če imata med civilnim in cerkvenim obredom daljši premor, imejta na izbiro več peciva. V primeru, da je poroka načrtovana v poznih popoldanskih urah, ki jim hitro sledi poročno slavje, naj bodo količine peciva manjše. Določanje količine peciva prepustita strokovnjakom, mame in tašče pri izbiri rade pretiravajo s količino.

Pecivo na poročnem slavju

Priporočeno je 100 g peciva na vsakega svata, kar pomeni za 100 povabljenih svatov približno 10 kg peciva.

Pecivo po večerji naj bo sveže in manjših kosov. Piškoti, potice, krofi in flancati so pecivo, ki ga na slavju skoraj nihče ne vzame. Pecivo naj bo različnih vrst, s sadjem, nekaj kremnih in čokoladnih, tako da bo lahko vsak našel nekaj po svojem okusu.

Poročna torta

Najprej si izberita slaščičarno, kjer bosta naročila poročno torto. Izbira naj bo pravočasna, približno tri mesece pred poroko, saj si bosta tako lahko rezervirala želen termin. Preden se odpravita na obisk v slaščičarno morata vedeti približno število gostov, saj bosta tako lahko skupaj s strokovnjaki določila velikost torte in izbrala obliko ter poročno stojalo, dekoracijo, barvo in seveda okus. Vse to bosta izbrala s pomočjo degustacije. K degustaciji lahko povabita tudi priče in tako dobita več mnenj. Svetujemo vama, da pri degustacijah izbereta nekaj okusov in jih poskusita v manjših količinah (ni nujno vse na isti dan). Če bosta poskusila preveč okusov, se vama lahko zgodi, da se ne bosta mogla odločiti za vajino izbiro. Če vama ni všeč samo eden, se odločita za kombinacijo okusov (če je torta večnadstropna, ima lahko vsako nadstropje svoj okus). Za zadovoljitev čim širše publike je smiselno izbrati okus, ki ni »nenavaden ali drugačen.«

Dvonadstropna torta, pri čemer je en del sadni (12 kosov), drugi pa klasično čokoladni (20 kosov) in je brez posebnega okraševanja, bi cenovno bila okoli 125 evrov. Če bi tej torti dodali sladkorno oblekico, poročni par, malo svilenega traku, pa bi to stalo približno še dodatnih 50 in več evrov. Skupaj bi tako cena omenjene torte znašala okrog 180 evrov.

Pri izbranem slaščičarju preverita tudi način in kraj dostave, dogovorita se kdaj bodo dostavili torto, na lokaciji pa bodita pozorna tudi na to, da bo torta na hladnem vse do razreza. Namesto velike poročne torte se lahko odločita za več manjših. Slednje so po navadi dražje, saj je z njimi več dela. V tem primeru poleg izbire števila tort upoštevajta tudi prostor, dekoracijo na poroki, uskladita želje, upoštevajta protokol in možnosti načina serviranja. Poročna torta je vrhunec poročnega slavja. Velikost in število tort sta odvisni od števila svatov – za vsakega en kos. Točno število svatov potrdita slaščičarju 7 – 14 dni pred poročnim dnem.

Trend – naravne sestavine za torte

Poročna torta naj bo narejena po vajinem okusu in vajinih željah, predvsem pa iz naravnih sestavin. Izbirata lahko med čokoladnimi ali sadnimi okusi, ki se lahko prepletajo med seboj (sadno-čokoladna, karamelna, okus kave, orehov …). Poročna torta je lahko večnadstropna ali sestavljena iz več manjših tort okroglih, štirikotnih ali drugih geometrijskih oblik. Spodnja torta naj bo dovolj velika, da se ustvari razlika v velikosti med spodnjo in naslednjo torto, tako, da je celotna torta v obliki stožca ali piramide. Z okusi tort ne pretiravajta, da pri razdeljevanju torte ne bo zapletov. Miro Cerkovnik priporoča, da poskusita različne okuse in se šele nato odločita za enega ali več okusov. Dogovorita se tudi za način in kraj dostave poročne torte, ki jo prepustita slaščičarju, ki ima vse potrebne pripomočke za dostavo.

Kdaj postreči s torto?
Izkušnje s poročnimi tortami so pokazale, da se torta pogosto prehitro razreže. Tako Jelka Medved, Slaščičarstvo Jelka, svetuje, da se o tem ženin in nevesta posvetujeta z glasbeniki, s katerimi sestavijo program, pri katerem sodelujejo vsi gostje, ki torto skupaj z mladim parom pričakajo na plesišču. Navada je, da se torta pripelje točno ob polnoči, ko se ugasnejo luči, torto pa se osvetli z ognjemetom ali čajnimi svečkami. Poleg poročne torte pa se postrežejo manjše slaščice, kot so na primer mini princeske, minjoni, ročno izdelani pralineji, bomboni ali čokolada v različnih oblikah.

Sladki konfeti

Za zahvalo svatom lahko pripravita darilne pakete z različno vsebino obstojnega drobnega peciva. Zavit naj bo v folijo, da varuje pecivo pred sušenjem. Darilni paket običajno vsebuje med 0,3 in 0,5 kg peciva. Poleg pentlje lahko dodata kratko posvetilo v zahvalo za druženje.

Deli

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here