Poročni prstani

0
359
Poročni prstani
Poročni prstani

Poročni prstani so pomemben del tradicije. Izbirata lahko med klasičnimi oblikami in materiali, ali pa sta bolj drzna in zlatarju predlagata svojo idejo.

Poročna prstana simbolizirata večno ljubezen med nevesto in ženinom in predstavlja začetek skupne poti. Prvi prstani, za katere vemo, so bili spleteni iz travnatih bilk. Prvi pisni viri opisujejo poročne prstane kot železni obroček. Rimljani so ga nosili na prstancu leve roke, Galci in Bretonci pa na sredincu. V renesansi so prstane krasile dekorativne figure npr. pes kot simbol zvestobe. Zlatarji so se s svojo spretnostjo izkazali v 18. stoletju. Takrat so bili prstani veliki, s šopki, z golobčkoma, Amorjevo puščico in vgraviranimi napisi na notranji strani obročka. V 19. stoletju so se priljubili prstani s predalčkom za koder. Ponudba poročnih prstanov danes je velika. Izbirata lahko med klasičnimi oblikami in materiali ali pa sta bolj drzna in zlatarju predlagata svojo idejo, željo po kateri vama bo naredil poročni prstan.

Izbira poročnega prstana

Zlatarstvo Trtnik
Zlatarstvo Trtnik

Izbira poročnega prstana je intimno in zelo čarobno doživetje, tako kot sama poroka. Poročna obleka za en dan, poročni prstani za celo življenje. Ne gre za lahko odločitev, zato si vzemita čas in razmisliti kaj želita celo življenje nositi na prstu – kakšno obliko in barvo prstana. Ne glejta v izložba in recita: »Tale bo.« Šele, ko bosta prstan videla na roki, bosta videla, kateri vama je všeč. Z obliko prstana, ki je lahko ravna, vijugasta, zaobljena izrazita svoj stil življenja. Dragulji, vsak človek ima neke dosežke, ali je na nekaj ponosen in ta svoj ponos izraža s dragimi kamni, priljubljeno je tudi kasnejše dodajanje dragih kamnov v prstan (na primer ob rojstvu otroka), vendar se priporoča take želje izraziti že pri naročilu prstanov, da se lahko oblika v prvi fazi prilagodi.

Materiali poročnih prstanov

Po besedah Brite Sodja vse bolj v hitrem stilu življenja pari hrepenijo po domačnosti, po tradicijah in ravno zlato ponazarja tradicijo. Vseeno ali gre klasično rumeno, elegantno belo ali popularno rdeče zlato. »Veliko parov se odloča za prstane iz platine. To so največkrat pari, katerim je zelo pomembna kvaliteta. Platina je zelo trd material in ima veliko simboliko, saj ponazarja dolgotrajno ljubezen … Platina je redkejša od zlata, trenutno cenovno zelo zanimiva, in ob kakovostni izdelavi prijetna alternativa k zlatu.« Nevestin prstan ponavadi krasijo diamanti/briljanti. Diamant ni samo lep bleščeči detajl prstana, ampak je simbol za trdi neskončni ljubezni. Zato se zmeraj več parov odloči za vgraditev vsaj enega diamanta v nevestini prstan. »Oblika poročnega prstana je anatomsko oblikovane (udobne za nošenje),« pojasni Nika Škoberne Kidrič.

Nadomestka plemenitih kovin sta jeklo, titan. »Odliki teh kovin sta trdnost in obstojnost. Žal pa jih kasneje ni možno preoblikovati, kar je zelo pomembno pri poročnih prstanih, ki naj bi se nosili dolgo življenjsko obdobje.« Poleg tega so barvne kombinacije pri tovrstnih kovinah praviloma neobstojne, saj gre za nanos odtenkov na primarno kovino, ki pa je srebrno kovinske barve. Luka Trtnik, Zlatarstvo Trnik, še pojasnjuje: »V skupino najmanj primernih materialov sodijo keramika, steklo, kamen, les ipd. Največja pomanjkljivost teh materialov je možnost naknadnega preoblikovanja, krhkost materialov, in pri lesu, tudi slaba obstojnost.«

Belo ali rumeno zlato

Zlatarna Celje
Zlatarna Celje

Nika Škoberne Kidrič, Zlatarna Celje razlaga, da se pari še vedno najpogosteje odločajo za prstane iz belega zlata. Na drugem mestu je kombinacija rumeno belega zlata. Zelo priljubljena roza barva zlata v svetu je tudi na našem trgu dobro sprejeta, in zanjo se odločajo predvsem v kombinaciji z belim zlatom. Se pa trend po besedah Brite Sodje vrača k izbiri rumenega zlata, vseeno pa odločitev pogosto postane kombinacija barv. Pri barvnih kombinacijah prevladuje kombinacija elegantnega belega zlata in popularnega rdečega zlata. Zunanjost prstana spominja na lubje, le ta doživi ”razcvet” v kombinaciji materialov in barv.

Širina poročnih prstanov

»Širina poročnih prstanov je ključna pri izbiri. Preširoki prstani nas lahko pri vsakodnevnih opravilih ovirajo, zato morata pri izbiri širine prstanov pomisliti na vsakodnevno uporabnost le teh. Večinoma se pari odločajo za širino okoli 5 mm. Priljubljeni so tudi prstani v širini izbranih diamantov, ki se vrstijo eden zraven drugega. Ti prstani so ožji, nekje med 2 in 3 mm za neveste. Ženin izbira širši model prstana, ki po širini in obliki paše njegovi roki,« razlaga Brita Sodja, Zlatarstvo Thomas Sodja.

Šest mesecev pred poroko na ogled
Izdelava prstanov v večini primerov ne presega časovnega okvira štirinajstih dni. Pri malce bolj zahtevnih kreacijah lahko nekoliko več, pri nezahtevnih manj. V povprečju pari pričnejo z ogledi šest mesecev pred poroko. Vsaj mesec dni pred datumom poroke je priporočljivo prstana naročiti, da so narejeni pravočasno in da ostane nekaj časovne rezerve za morebitne korekcije.

Graviranje simbolov in posvetil

»Zelo modni so potiskani poročni prstani. Možnosti pri graviranju so številne, saj je lahko gravura na notranji ali zunanji strani prstana. Izbirate lahko med tiskanimi ali pisanimi napisi, različnimi pisavami in simboli,« je razložila Nika Škoberne. Luka Trtnik je povedal, da se par le redkokdaj odloči za prstana brez notranjega napisa – gravure. »Najpogosteje se vgravira ime (ženinovo ime v nevestin prstan in obratno) in datum poroke.« doda Ana Holc. V dogovoru s strokovnjaki vama izpolnijo tudi posebne želje glede napisov. Včasih se pari odločijo vgravirati kraj poroke, še posebej, če je ta kje v eksotičnih deželah. Vgravirati lahko dasta tudi kakšno posvetilo, verz ali nekaj (lahko tudi kaj šaljivega), kar razume samo par, ki te prstane nosi. »Najpogosteje se pari odločajo za standardno gravuro: datum in ime, najbolj všečen simbol je seveda srček oziroma v zadnjem času tudi znak neskončnosti,« še doda Nika Škoberne Kidrič.

Cena poročnih prstanov

»Cene se med ponudniki zelo razlikujejo, povprečna cena zlatih poročnih prstanov je 600 evrov in 200 evrov za srebrne. Cena je odvisna predvsem od teže prstanov, zahtevnosti izdelave in vdelanih kamnov,« je povedal Trtnik.

  • Rumeno zlato: prstan širine 6 mm z vdelanimi diamanti (6 kom), teža cca. 15 g, površina matirana, okvirna cena 980 evrov.
  • Belo zlato: prstan širine 6 mm z vdelanimi diamanti (3 kom), teža cca. 14 g, površina delno matirana, delno polirana, okvirna cena 870 evrov.
  • Kombinacija belo/rdeče zlato: prstan širine 5 mm z vdelanimi diamanti (7 kom), teža cca. 12g , površina delno matirana, delno polirana, okvirna cena 860 evrov.

Trendi poročnih prstanov 

Thomas Sodja
Thomas Sodja

Pri poročnih prstanih ni posebnih trendov razlaga Nika Škoberne Kidrič, saj se pari še vedno odločajo za takšne prstane, ki jih bodo lahko nosili do konca življenja. Zato svetuje, da pri izbiri upoštevata sledeče: prstani naj bodo udobni (predvsem je pomembno, da določita pravilno velikost) in prstani naj se ujemajo s slogom preostalega nakita (predvsem barva zlata). »Trend v letu 2016 so poročni prstani klasičnih oblik, z razigranimi mehkimi vijugami ali pa popestreni z ornamenti lubja. Pri barvah še vedno prevlada kombinacija elegantnega belega zlata in popularnega rdečega zlata, čeprav zaznavamo tudi vračanje rumenega zlata. Povišalo se je tudi povpraševanje po elegantnih ozkih prstanih iz belega zlata, ki krasi vrstica vgrajenih diamantov,« pojasnjuje Brita Sodja. »Kot posebnost so tudi kvadratni in celo trikotni poročni prstani, ki niso med najbolj prodajanimi.

Deli

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here