Poroka na prostem

0
329
Poroka na prostem
Poroka na prostem

Poroka v naravi, sredi travnika, ob morju, poroka na prostem ... Ni ovir, vse kar potrebujeta je šotor in dovoljenje upravne enote ter lastnika zemljišča.

Čudovita narava je zagotovo najlepše ozadje za izmenjavo poročnih obljub. Da bi se vama ta dan za vedno vtisnil v spomin kot poroka vajinih sanj, vama ponujamo nekaj nasvetov, na kaj vse je treba paziti pri organizaciji poroke na prostem.

Zakaj se poročiti na prostem

Poroka na prostem je lahko res posebno doživetje. Razlogov, zakaj se vedno več mladih parov odloča za tovrstne poroke, je več:

  • na voljo je vedno več primerne opreme (šotori, pagode …),
  • izbereta lahko poljubno lokacijo, ki ima za vaju poseben pomen (travnik, park …),
  • oblečeta se lahko bolj lahkotno in neformalno, prav tako tudi gostje,
  • svež zrak in naravna okolica,
  • praktičnost poročnih šotorov (za različno velika slavja),
  • s pomočjo opreme lahko ustvarita svojo poročno pravljico.

Lokacija

Izbira lokacije vajine poroke je popolnoma prepuščena vajinim željam. Domišljija tu ne pozna meja. Če sta bolj romantična, lahko izbereta poroko ob sončnem zahodu na plaži, morda v parku, ki spomladi lepo cveti, ali pa raje v gozdu, na domačem vrtu; možnosti je neskončno. Organizatorka porok iz agencije Želimo.si, Urška Slapar svetuje, naj pri izbiri lokacije pazita predvsem na to, da je travnik čim bolj raven, ima dostop za kombi ter urejen dovolj velik prostor za parkiranje avtomobilov vajinih gostov.

Šotor

Ker nikoli ne moremo biti prepričani, da nam vreme ne bo pokvarilo poroke, svetujemo, da si za poročno slavje omislita šotor. Tudi v poletnih mesecih Slaparjeva poroko pod zvezdami odsvetuje, saj lahko pade rosa ali pa se shladi. Bojan Brodnik, Mobil-plac KBG d.o.o. pravi, da obstaja več vrst šotorov, ki se med seboj razlikujejo po dolžini. Šotori so lahko bele barve, v kombinaciji s stranicami z okni ali pa v kombinaciji s steklenimi – prozornimi stranskimi stranicami ter prozornimi strehami za ogled zvezd. Slednja možnost je hit predvsem poleti. Na voljo imata tudi dinamičen ambient s svečanimi pagodami, razkropljenimi po jasi. Poročne šotore je možno postaviti na vse vrste podlag (travniki, jase, pesek, asfalt …). Priporočljivo je, da je teren na lokaciji raven, v nasprotnem primeru na to posebej opozorite ponudnika. Kako bosta opremila notranjost šotora je vajina izbira, Bojan Brodnik svetuje izbiro talnega podija, ki omogoča izravnavo terena in suh prostor v primeru slabega vremena. »Poleg svečanih miz in stolov, plesišča, mini odra za glasbo, lahko izberete strešno in stransko dekoracijo iz nabranega satena, ki skrije konstrukcijo šotora.« Za počitek gostov, lahko del prostora v šotora ali na terasi opremita s sedežnimi garniturami, tabureji in svetlobnim šankom za povrnitev moči. Pomembno je, da je možno na lokaciji poroke zagotoviti elektriko. Če nimata v bližini možnosti za priklop elektrike, preverita, ali vama lahko organizator oziroma ponudnik šotora zagotovi potreben agregat z rezervno varianto v primeru izpada.

Dovoljenja

V kolikor vajina poroka poteka zunaj uradnih prostorov upravnih enot, vsaj 45 dni pred poroko vložita vlogo za sklenitev zakonske zveze izven uradnih prostorov. Skupaj s to vlogo pa priložita pisno soglasje lastnika za uporabo lokacije. Sklenitev zakonske zveze izven uradnih prostorov pomeni povečane stroške. Ti se določijo z odločbo, ki dovoli sklenitev zakonske zveze in znašajo 170 evrov, še dodaja Sonja Sivec, vodja Oddelka za matične zadeve na Upravni enoti Ljubljana. Urška Slapar pravi, da upravne enote postajajo vse bolj dovzetne za poroke izven uradnih prostorov. Potrebno je izpolniti zahteve kot so miza za dokumente, slovenski grb, cvetlična dekoracija, svečana oblačila ipd. Kar pa seveda ne pomeni, da pridejo na vsako lokacijo. Za poroko, ki je izven uradnih prostorov, na lokaciji kjer poroka še nikoli ni bila, je prijava civilnega obreda potrebna vsaj nekaj mesecev prej. Ko par odda prošnjo, si v roko enega meseca iz upravne enote ogledajo prostor, nato v roku enega meseca podajo svojo odločitev, če dovolijo, da je poroka na tej lokaciji. V takem primeru svetuje, da za takšno varianto oz. izbiro prostora za civilni obred najamete organizatorja, ker je stvar bolj enostavno izpeljat.

Na kaj vse morata biti pozorna

Ker narave ne moremo nadzirati, vama ta predstavlja največjo skrb. Zato je pomembno, da goste opozorita, da bo poroka na prostem. Naj se temu primerno tudi oblečejo. Če se pričakuje huda vročina naj bodo oblačila lahkotnejša. Če se pričakuje dež naj imajo dodatno obutev ipd. Kot gostitelj morate poskrbeti, da se bodo vaši svatje počutili prijetno ter jim bo kar se da udobno. V poletnih mesecih tako poroko raje načrtujta v poznejših urah. Tako gostje ne bodo izpostavljeni prehudemu soncu, pa tudi svetloba za poročne fotografije bo lepša. V kolikor bo poroka potekala čez dan, s pravilno postavitvijo miz in stolov poskrbite, da gostom sonce ne sije v oči, ampak v hrbet. V vročini poskrbita za dovolj brezalkoholnih pijač, sončne kreme, klime; v primeru dežja za dežnike, v primeru mraza za grelce, odeje in tople napitke. Ker je poroka na prostem dražja od slavja v gostilni, je nujno, da si takšno poroko resnično želita oba partnerja, še zaključuje Urška Slapar.

zp8497586rq
Deli

Sodelujoči strokovnjaki:

Urška Slapar

Urška Slapar

http://www.zelimo.si/

Organizacija porok, poročni šotori Želimo.si

Sonja Sivec

vodja Oddelka za matične zadeve na Upravni enoti Ljubljana

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.