Poroka v tujini – od ideje k izvedbi

0
689
Poroka v tujini
Poroka v tujini

Poroka v tujini je edinstveno doživetje, ki si ga lahko pripravita sama, ali pa zaupata kateri od agencij, ki imajo izkušnje z organizacijo takšnih porok.

Mirela Zulič Hočevar, Divine Travel svetuje, da začneta s pripravami dovolj zgodaj, vsaj tri mesece prej. Tako se bosta »izognila zasedenosti nastanitev in datumov poroke ter posledično višji ceni. Glede na izkušnje pa bosta imela tudi več časa za ureditev dokumentov, ki ga v večini potrebujeta.« Da bo vajina poroka v tujini veljavna tudi v naši državi, priporočamo izbor destinacij, ki so podpisnice podpisnica Haaške, Pariške ali Dunajske konvencije (tako kot Slovenija). Seznam podpisnic najdeta na www.hcch.net in http://ciec1.org. V kolikor pa je vajina želja poroka v državi, kjer poroke niso priznane, pa imata lahko tam le simbolno sanjsko poroko – na koncu se bosta morala uradno poročiti v Sloveniji.

Od ideje k izvedbi

Ko si izbereta destinacijo, se pozanimajta, katere dokumente morata priskrbeti, da bo poroka priznana v Sloveniji, »ali pa se posvetujta v turistični agenciji, ki je specializirana za poroke v tujini. V agenciji vama bodo svetovali pri izboru destinacije, in tudi pri ureditvi dokumentov, da bo poroka v tujini veljavna v Sloveniji.« V primeru, da si bosta poroko v tujini uredila sama, pa priporočamo, da se za potrebne dokumente obrneta na Ministrstvo za zunanje zadeve, kjer vama bodo svetovali, katere dokumente potrebujeta.

Večinoma se zahteva mednarodni rojstni list, kopijo potnega lista, ki mora biti veljaven še vsaj 6 mesecev, ponekod tudi potrdilo o samskem stanu in/ali neporočenosti. Dokumenti morajo biti na mednarodnih obrazcih ali pa uradno prevedeni v zahtevani tuji jezik. Pridobite jih lahko na svoji upravni enoti. Izberita si tudi lokacijo, kjer se želita poročiti. V bolj turističnih krajih lahko za celotno poroko poskrbi kar hotel – večina jih ima že oblikovane paketne ponudbe. Sicer pa lahko najdeta agencijo, ki se s tem ukvarja in bo poskrbela za vse malenkosti, saj bosta imela svojega lokalnega poročnega koordinatorja. Lahko si izberete hotel, kjer bosta bivala in bodo tam za vaju organizirali vse, kar se bosta dogovorila. Ko si bosta izbrala lokacijo, je treba rezervirati letalski prevoz, hotel, datum in lokacijo poroke. Nato se začne urejati dokumente. Če se odločita za pomoč kakšne agencije, bodo za vse poskrbeli oni. Ko prispeta na destinacijo, vaju pričaka lokalni poročni koordinator, s katerim ima vse dogovorjeno agencija ali pa se morata vidva domeniti sama. Ta vama potem pomaga urediti še zadnje uradne listine, poskrbi za detajle, dodatne želje in nejasnosti.

V deželi, kjer se poročata, dobita vse potrebne dokumente za overitev poroke v Sloveniji (ponekod vam jih bodo poslali po pošti kasneje).

Pozanimajta se, koliko dni pred poroko je treba preživeti v državi, da bo poročni obred veljaven, komu je treba pred obredom predložiti dokumente, koliko časa po obredu je treba zakon prijaviti, kdaj in kje morata obred prijaviti, preverita ali med obredom potrebujeta prevajalca.

Veljavnost poroke v tujini

Za veljavno poroko v tujini mora biti med Slovenijo in državo, v kateri se želite poročiti, sklenjen dogovor o medsebojnem priznavanju porok. Če zelo posplošimo, je v primeru držav podpisnic zgoraj navedenih konvencij za veljavnost sklenitve poroke pri nas po navadi dovolj, da se mladoporočenci po vrnitvi na matičnem uradu registrirajo in priložijo uradno overjen izpisek iz poročne matične knjige. Da pa po vrnitvi domov ne bosta imela preveč dela z dokumenti, se priporoča, da so pridobljeni poročni dokumenti overjeni s pečatom ”Apostille”, ki jih potem le predložite oziroma z njimi obvestite matični urad v Sloveniji.

Deli

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here