Priročnik POROKA

Cvetje in ostala dekoracija

Objava uredništva 05/02/2014, vsebina: Slavica Gašperič

Rubrika: Načrtovanje pred poroko, Priročnik Poroka 2010

Povej naprej:
911646_36185816

Dobro izbrano cvetje in lepe dekoracije so tista stvar, ki zaokroži podobo poroke. Če imate v družini koga, ki mu je dekoriranje blizu, lahko delo prepustite kar njemu, lahko pa se odločite, da to delo zaupate cvetličarki. V tem primeru morate do nje približno dva tedna prej. »Zaradi boljšega občutka se pari pri nas oglasijo nekaj mesecev prej, so pa tudi taki, ki pridejo po šopek dan pred poroko,«  je povedala gospa Cvetka Brodnjak, lastnica cvetličarne Cvetka na Ptuju. Ponavadi imata zaročenca ob obisku že ustvarjeno barvno kombinacijo, vse ostalo je stvar dogovarjanja. Gospa Cvetka je mnenja, da je najbolj  pomembno, da ima vse neko organizacijsko nit: kdo pride po šopek, kdo prevzame cvetje, kdo bo odnesel aranžmaje v dvorano. Lahko se tudi dogovorite, da za cvetje poskrbi cvetličarna, v dvorani pa gostinci.

Oblika, barva in velikost šopka za nevesto se v prvi vrsti prilagodi nevestini obleki in njeni postavi. Vsa ostala dekoracija se nadalje prilagaja nevestinemu šopku. V cvetličarni ga največkrat prevzamejo ženinovi sorodniki, saj ga le-ta potem preda nevesti.

Naprsni šopki za svate niso nujno iz živega cvetja. Lahko si omislite tudi takšne iz svile ali katerih drugih materialov. Šopki za ženina, priče in starše naj se skladajo z nevestinim šopkom.

O okrasitvi cerkve

viagra form canada

se je predhodno dobro pozanimati pri duhovniku (koliko okrasja je dovoljenega pred in na oltarju). V cerkvi se pogosto s pentljami in kakšnim cvetom okrasijo še klopi ob poti do oltarja ter stoli za zakonca in priči.

V dvorani se z izvirnimi, a nemotečimi aranžmaji, največkrat okrasijo le mize. Nekaj, kar lahko naredi tak aranžma poseben, je izbira posode ali vaze. Pri tem pazite na višino, saj je dobro, da se nasproti sedeči gostje vidijo med seboj. Velikost namizne dekoracije naj bo podrejena načinu pogostitve (v primeru ruskega bifeja lahko porabite več prostora) in širini miz. Po želji lahko na »glavno mizo z mladoporočencema in pričami« postavite večjo dekoracijo.

buy cheap levitra onlinealign: justify;”>

Ne pozabite  na prevozno sredstvo neveste in ženina in na dolge pentlje za avtomobile svatov. Če bosta del poroke tudi sprejema na domovih, okrasite tudi vhod hiše.

Pri izbiri cvetja ste lahko pozorni na letni čas poroke. Poleti cvetijo kraljice rož – vrtnice. Zacvetijo marjetice, nageljni, lilije, dalije, gladiole in sončnice. Topli meseci so čas raznovrstnega samoraslega cvetja, lahko si omislite dekoracijo iz pšenice ali bršljana. Z malo domišljije so možnosti neskončne. Jesen je polna barv. Na vrtovih rastejo astre, mleček in krizanteme. Če želite, uporabite najrazličnejše jagodičevje, plodove, vejice ali suho cvetje. Pozimi je narava skromna. Zato pa morate biti vi toliko bolj izvirni. Izberite različne lončnice (orhideje, božične zvezde, ciklame) ali ustvarite aranžmaje iz srebrne jelke, storžev, cimeta, suhega cvetja v kombinaciji s svečami in živim cvetjem. Pomlad je čas, ko je porok največ. Povsod so znanilci pomladi: zvončki, trobentice, narcise, tulipani, cvetijo hijacinte, perunike, frezije, šmarnica in razno sadno drevje, proti koncu pomladi pa še dišeči španski bezeg.

V praksi letni časi niso več  pogoj za izbiro določene vrste cvetja. Gospa Cvetka pravi, da ima še vedno prednost že zgoraj omenjena ideja o barvni kombinaciji, svetuje pa, da v mrzlih zimskih dneh izberete tople odtenke. »Danes ni več toliko pomembna količina cvetja in okrasja, bolj se poudarja eleganca izdelkov. Stvari morajo biti okusne predvsem pa izvirne, drugačne,« so na kocu še dodali v cvetličarni.

Viri: Suho cvetje: praznični šopki in aranžmaji: rože so sredstvo za izražanje čustev (Bonadiman, Giovanna 2003). Vse o poroki (Kovačič, Tanja 1996 ). Cvetje: aranžmaji, šopki, ikebana (uredila: Irena Trenc-Frelih 1989)

Vsebine: Slavica Gašperič

zp8497586rq

Ti je ta članek všeč?

100%

Sorodni članki

Kaj narediti, če ti reče pred oltarjem ne?
Trendi poročnega cvetja 2014
Nepredvidljive situacije na poroki

Comments are closed.

Sodelujte pri nadgradnji vsebin
V katerem letnem času ste / bi se poročili?

© Mogenas d.o.o