Skrbno izbrana poročna kulinarika

0
148
Poročna kulinarika
Poročna kulinarika

Največ časa in priprav je namenjenih izbiri poročnih jedih. Poročna kulinarika naj bo posebna, za začetek lahka pogostitev, zvečer pa slavnostni meni.

Osrednji kulinarični dogodek je poročno slavje (ohcet), ki se mu nameni največ časa za usklajevanje in načrtovanje. V večini imajo ponudniki že vnaprej pripravljene vzorce t. i. poročnih menijev, ki si jih lahko ogledata skupaj z njimi. Ne pozabita tudi na pogostitev preko dneva. Primerno je, da povabljene pogostita ob sprejemu pri ženinu in nevesti na domu (slani, sadni in sladki prigrizki).

Pogostitev preko celega dne

V gostinstvu Jezeršek d. o. o., ki se ukvarja predvsem s cateringom, pa so nam zaupali, kako poteka priprava poročnega slavja, kaj vse je pri tem treba upoštevati:

  • Pri cateringu gre za pripravo dogodka, povezanega s kulinariko, na različnih lokacijah. Velika prednost je, da nudijo celotno storitev. To pomeni, da poskrbijo za vso opremo, dekoracijo, postrežbo in na koncu tudi za pospravljanje. Prizorišča slavja so zelo različna in pri tem ni omejitev. Catering obsega vse, od pogostitve v obliki stoječe postrežbe raznih oblik menijev (koktajl-zabava, hladni bife, hladno-topli bife), pa do svečanega sloga s svečniki in srebrnim priborom.
  • Pri izbiri jedilnika je pomembno, da poskrbita za izbor mesnih, ribjih in brezmesnih jedi. Ne pozabita na vegetarijance in morebitne osebe z alergijami.
  • Hladni bife je popularna vrsta pogostitve, ki je lahko pripravljena za stoječ ali sedeč način, število oseb pa pri tem ni ovira. Bife sestavljajo predvsem številni lepo pripravljeni, narezki, vključno z zelenjavo in sadjem.
  • Hladno-topli bife je razširjena oblika hladnega bifeja, kjer so hladnim jedem dodane še tople. Najbolj pogosti hladno-topli bifeji so klasični, mediteranski, podeželski, sredozemski, slovenski.
  • Svečano kosilo ali večerja je pogostitev, ki je primerna tudi za poročna slavja. Navadno so to srečanja z več izbranimi jedmi, ki si sledijo v zaporedju in so postrežene s primerno izbranimi vini.

Ko načrtujeta, kaj bosta postregla, imejta v mislih hrano, ki jo imata rada. Glede na pestro izbiro jedi lahko povabljene presenetita z raznolikimi okusi, ki so jim domači ali ne, morda celo drugače servirani. Metod Špital, Catering MAŠ, predlaga, da pogostitev načrtujeta na začetku ob sprejemu svatov v obliki lahkega kosila (juhe ali enolončnice v kruhovi posodi, žar plošče, konkretni prigrizki v obliki ”finger food” …) in vsaj enkrat vmes med obredi kot lažje prigrizke (kanapeji, hladen ”finger food”, sadje, pekovsko pecivo). Temu sledi glavni del, večerja, ki je ponavadi slavnostna z več hodi oziroma samopostrežna. »Število hodov je odvisno od vajinih želja. Zaželeno je imeti vsaj štiri hode (juha, glavna jed, sladica in po polnoči ”kisla župca”). Lahko pa sestavita bolj bogat meni s hladno predjedjo, juho, toplo predjedjo, vmes sorbet, glavno jedjo (lahko eno oziroma več), sladico, desertom (sir, sadje, sladoled, drobno pecivo). Število hodov je povezano s ceno – več hodov, višja je cena menija, in kaj želita od poročnega slavja – zabavo, ples ali mirne pogovore za mizo ter okušanje hrane,« razlaga Rok Dobnikar.

Svatje alergiki
Zaželeno je, da poznata omejitve svatov glede hrane in pravočasno obvestita strežno osebje, oziroma se že pri samem sprejemu in naročilu dogovorita, kaj bodo postregli svatom z alergijami, da ne pride do neljubih dogodkov med samo slovesnostjo. V primeru, da tega ne vesta, naj sam svat opozori nase.

Cene menijev in pogostitve

Cene poročnih menijev se gibljejo od 18 evrov na osebo naprej.

Cene za dnevno pogostitev se vrtijo od 5 do 20 evrov na osebo, pri tem običajno ni doplačil za najem prostora. Cene jedilnikov na osebo se razlikujejo glede na to, ali so standardni, nadstandardni, postreženi na krožnikih ali na plošči. Za standardne jedilnike boste tako lahko odšteli od 20 do 40 evrov, za nadstandardne od 30 do 60 evrov na osebo. V kolikor se boste odločili za ‘all inclusive’, vas bo to stalo od 50 evrov naprej. Večina primerov ‘all inclusive’ vključuje tudi pijačo, medtem pa cena na jedilnik ne, zato imejta v mislih, da se bo ta obračunala dodatno glede na porabljene količine (pozanimajta se pri individualnem gostišču, saj se ponudbe lahko razlikujejo). Nekatera gostišča za minimalno doplačilo ponudijo tudi glasbo v živo. Preverita, če vama je skupina ali animator všeč, sicer raje izberita sama. Da kasneje ne bi prišlo do nesporazumov, se morata že vnaprej dogovoriti, kaj točno je vključeno v ceno gostišča (pijača, svečan pribor, dekoracija, animacija …).

Deli

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here