10 nasvetov za dober partnerski odnos

0
9258
Dober partnerski odnos
Dober partnerski odnos

Za dober partnerski odnos se izogibajte uničevalcem odnosa in delajte na temeljih zdravega odnosa, ki jih predstavljamo v spodnjem besedilu.

  • Vsako jutro se zavestno odločite, da ne boste kritizirali partnerja. Če vam spodleti, to priznajte in se mu opravičite.
  • Pokažite, da cenite pozitivne stvari, ki jih vaš partner reče ali naredi – ne glede na to, kako majhne so.
  • Prosite partnerja, da vam pove ali napiše, ob katerih stvareh se počuti ljubljenega in cenjenega. Enako naredite tudi sami. Nato vsak dan, ne glede na počutje, naredite zanj eno takšno ljubeče dejanje.
  • Odkrito razmislite, katere so stvari, ki jih počnete in za katere veste, da ne koristijo vaši zvezi. Če želite nekaj drugega žeti, morate nekaj drugega tudi sejati.
  • Razvijte sočutje do partnerja in do sebe. Obrambna vedenja, besede, misli in čustva so le načini, s katerimi se ščitita oba, kadar se ne počutita varno. Opazujte se, kadar jih uporabite in se vprašajte, v kakšni meri so ti odzivi odsev vaših izkušenj iz preteklosti, ter kaj lahko naredite, da postanete sočutnejši do svojega partnerja.
  • Partnerju zelo natančno povejte , kaj potrebujete in zakaj je to pomembno za vas. Partner ne more brati vaših misli.
  • Naučite se novih veščin, ki naredijo komunikacijo za oba varno in uspešno.
  • Zavedajte se, da niti romantična ljubezen niti spopad za prevlado nista cilj potovanja, temveč faze na poti k resnični ljubezni. Frustracije in konflikti so ključ za rast in zdravljenje obeh.
  • Pridobite si novo znanje o zakonitostih v partnerskih odnosih, pravih vzrokih za frustracije v vaši zvezi ter nove ideje in poti za zavestno oblikovanje takšnega odnosa, kot si ga želite. Pri tem vam lahko pomagajo ustrezne delavnice, izobraževanja, osebno svetovanje, pa tudi primerna literatura.
  • Zavedajte se, da je večino zvez mogoče “rešiti” in transformirati, če se le odločite za delo na sebi in na odnosu. Rešiti se partnerja ne pomeni rešiti se problema. Če sami ne najdete rešitve, poiščite strokovno pomoč.

Stebri zdravega odnosa

Za dober partnerski odnos je potrebno trdo delo na naslednjih stebrih zdravega odnosa. Te stebre mora prepletati globoko prijateljstvo, vzajemno spoštovanje ter to, da preprosto zmoreta in znata uživati v družbi drug drugega.

Pripadnost in povezanost: opominjajta se na to, da pripadata točno določeni osebi, ki vas vedno nosi v srcu, da sta si na vedno voljo, in da vesta, kam se lahko zatečeta, ko sta v stiski. To pomeni, da si vzameta čas, ki je namenjen samo vama. Ali ga bosta izkoristila za pogovor o tem kaj se je dogajalo čez dan, kaj vas je razveselilo, kaj vas je ujezilo, se pogovarjala o prihodnosti, ali bosta odšla na sprehod, ali se igrala kakšne družabne igre, skuhala večerjo skupaj- ta odločitev ostane vama. Naj bo to dnevni ali tedenski ritual – a naj bo vajin stalni ritual!

Zaupanje: pomeni dati pristen odziv; lahko se zaneseta drug na drugega in vztrajata ob partnerju v njegovi stiski. Že ob začetku vajine zveze je bilo zelo pomembno, da ste partnerju zaupali določene stvari, ki so bile za vas pomembne in intimne, ter tudi kaj je partner s temi zaupnimi podatki storil. Ali jih je ohranil zase in negoval to zaupanje ali se je o njih pogovarjal še s kom drugim?

Dostojanstvo: zajema spoštovanje sebe ter sposobnost poslušati in sprejemati partnerja in njegov svet. Dopustita drug drugemu svobodo, dovolita, da partner čuti, kar čuti. Dopustite partnerju, da razmišlja s svojo glavo.

Prepoznavnost: dopuščanje razvijanja osebnega stila in slišanost v konkretnih potrebah in danostih. V odnosu ohranita svoje hobije, stvari, ki vas sproščajo. Če partner rad riše, igra instrument, bere knjige, ustvarja, se ukvarja s popravljanjem stvari, zbira značke, ga spodbujajte v njegovi enkratnosti.

Sočutje: je v prvi vrsti sprejemanje in razumevanje partnerja ter razvijanje odnosa v ljubezni. Ko so razviti prejšnji stebri, se lahko začne razvijati tudi ta. Ali lahko sprejmeta drug drugega ter ohranita odprt dialog o podobnostih in različnostih čustvovanja in dojemanja drugega in sebe?

Izogibajta se uničevalcem odnosa

Kritika: je osebni napad, ki vključuje negativne besede o značaju ali osebnosti drugega. Primer: »kaj je s tabo narobe, si čisto nezanesljiv, si neodgovoren«. Raje se usmerita na reševanje problema in se držita dogovorjenega. Rešitev: »kadar narediš to, se počutim tako«, »kako bova sedaj rešila problem«, »kje ti lahko pomagam, da bo naloga dokončana« itn.

Obrambno vedenje: pomeni napad drugega, naštevanje napak drugega in hkrati poudarjanje svojih odlik. Primer: »problem ni pri meni, ampak pri tebi«. Raje priznajta odgovornost za nastalo situacijo. Rešitev: »res je, to je tudi moja napaka, žal mi je. Imava problem, dajva se dogovoriti, kako ga bova rešila«.

Prezir: se kaže skozi uporabljanje poniževalnih besed, zavijanje z očmi, posmehovanje. Raje se ugriznita v jezik, ko hočeta izgovoriti žaljivo besedo. Predstavljajte si, kako bi se vi počutili, če bi se partner do vas tako obnašal.

Prekinitev stika: pomeni umolkniti zaradi užaljenosti ali trme, zapustiti prostor ali začeti se ukvarjati z drugimi stvarmi. Raje si določita temeljno pravilo, da se noben od vaju ne odmakne iz prostora, dokler težave ne rešita.

 

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here