29. Pikin festival

0
20
Pikin festival
Pikin festival

Največji otroški festival v Sloveniji bo letos v Velenju potekal med 23. in 29. septembrom na TRC Jezero.

V sedmih razigranih dneh se bo na odrih v Pikini deželi in v središču mesta zvrstilo 70 gledaliških, lutkovnih, plesnih in glasbenih predstav, za ustvarjanje in raziskovanje bo odprtih več kot 100 ustvarjalnih delavnic, sedem mojstrskih umetniških četrti, veliko tematskih razstav, eksperimentalnih, tehniških in senzoričnih kotičkov.

 

Kraljestvo živali, letošnja osrednja tema, bo vabila k raziskovanju različnih vsebinskih sklopov, ki bodo otrokom približali živali, njihova bivališča in čute. Kraljestvo živali bo na festivalskem prizorišču razdeljeno v tri večje ustvarjalne sklope.

Bela dvorana bo gostila Vodno kraljestvo, v njem bodo otroci spoznali bogato življenje v jezeru in se skozi mogočne reke podali v skrivnostne globine oceana. Na suhem jih bo pričakal največji prebivalec naše zemlje, njeno krhkost pa bodo lahko preizkusili na otoku Ekologija.

Zračno kraljestvo in Zemeljsko kraljestvo bosta sobivala v velikem šotoru. Različne pokrajine bodo otroci lahko povezali z njihovimi prebivalci, se seznanili z njihovimi značilnostmi in skozi dvodimenzionalen prikaz opazovali razmerja velikosti živali kopnega. Živali neba bodo v ospredje postavile svojo največjo posebnost – letenje.

Da bi živali lahko tudi začutili in se v njih preobrazili, je na festivalskem prizorišču pripravljen poseben senzorični doživljajski poligon. Preizkusili se boste lahko v hoji v medvedjih šapah, si svet ogledali skozi kameleonov 360° vid, se po nosu poskušali popraskati z rakovimi kleščami in še marsikaj, česar niste preizkusili še nikoli!

Tudi domače živali vam bomo pokazali v novi luči! Motorični poligon na prostem vas bo popeljal po sledeh njihovih stopinj do njihovih bivališč. V nekatera od njih boste lahko celo vstopili (v krtino gotovo ne morete na obisk vsak dan, kajne?).

Bogat spremljajoč program v septembru vabi tudi v številna velenjska razstavišča, osrednja Pikina razstava je na ogled v Galeriji Velenje, kjer so pod naslovom Ilustracije za velike in male otroke na ogled dela znamenite Ančke Gošnik Godec.

Pika je letos pripravila še bogat športni in kino spored, otroke pa vzpodbujala k sodelovanju v Pikini bralni znački in k pisanju poezije z literarnim natečajem ČIV-ČIV poezija. Letošnja častna pokroviteljica festivala je namreč vsestranska mojstrica besede Bina Štampe Žmavc, letošnja dobitnica zlatnika poezije in tudi sicer Pikina dobra prijateljica.

Dobrodelnost je prav tako Pikina vrlina, letos s sloganom »Majhno dobro delo prekosi velike besede« vzpodbuja otroke k skrbi za zapuščene živali.

Festivalski dogodki se bodo odvijali tako v središču mesta (Tomažev oder v Glasbeni šoli FKK Velenje in Pikin oder v Domu kulture Velenje) in na TRC Jezero, kjer bosta med drugim obiskovalce pričakala tudi Slonov in Polhov oder.

Otvoritveni in zaključni dan festivala, torej nedelja, 23. 9., in sobota, 29. 9., sta že tradicionalno najmočnejša dneva, temu primeren pa je tudi še posebej bogat nabor gledaliških, glasbenih, plesnih, športnih in drugih dogodkov, za katere bodo tudi letos poskrbeli ljubiteljski in profesionalni ustvarjalci iz vse Slovenije.

oglasno sporočilo

Deli

Sodelujoči strokovnjaki:

Uredništvo

http://www.prirocnikporoka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here