Za vsak prefinjen okus nekaj
Kuharski mojstri pripravijo izjemne kreacije, ki jih bodo po posvetu prilagodili vajinim osebnim željam. Lokacijo sicer izbirata glede na število vajinih gostov, saj so kapacitete ponekod omejene, ter na podlagi njihovih referenc. Izbirajta med lokacijami z ekološko pridelanimi sestavinami, ki ponujajo sezonske dobrote. Ko izbereta ponudnika, naj bo to restavracija ali catering podjetje, se odpravita na degustacijo ter izberita jedi s katerimi bosta svate očarala. Nikoli ne bosta zadostila vsem gostom, lahko pa večini.
Klasična poroka, kjer hrano servirajo na krožnik:
- gostinci ponudijo poročne menije ali pa sta na izbiro dve ali tri glavne jedi, pri ostalih hodih so lahko tudi bolj fleksibilni in prilagodijo meni vajinim željam,
- gosti udobno sedijo za mizo, obkroženi s svati, po sedežnem redu, ki sta jih zbrala vidva,
- gosti bodo jedli hkrati (za strežbo je treba imeti več natakarjev), poročne aktivnosti lahko tako natančneje časovno načrtujeta,
- običajno pojejo svatje nekoliko manj hrane kot pri samopostrežnem bifeju,
- več hrane se zavrže, saj nekateri gosti jedi ne pojedo vsega (morda se določenega živila izogibajo ali hrane ne marajo),
primerno za formalne elegantne poroke.
Pestra izbira jedi v samopostrežnem bifeju:
- na izbiro je več različnih jedi, tako lahko gosti izberejo glede na svoje želje in okuse,
- hrana je na voljo daljše časovno obdobje, vendar lahko zato poročne aktivnosti načrtujeta tudi med jedjo,
- gosti bodo hrano sami naložiti na krožnike in jo prinašali k mizi,
- potrebnih manj natakarjev, ki skrbijo, da je hrane v servirnih posodah dovolj in ostaja topla, lahko pa jo (če se tako dogovorita) nalagajo gostom na krožnik,
- primerno za neformalne poroke.
Tradicionalni catering lahko zamenjata za moderno mobilno kuhinjo (npr. food truck), ki prav tako zagotavlja samosvojo infrastrukturo in je zato primeren tudi za odročne lokacije).
Družinska poročna pojedina:
- hrana je postrežena v večjih servirnih posodah ali na privlačno dekoriranih krožnikih, ki jih postavijo na sredino mize,
- ni vstajanja, saj gosti jemljejo hrano iz skupnih servirnih posod,
- pripravijo nekoliko več hrane, da je za vse goste dovolj, ne glede na to kaj izberejo,
- vsak gost izbere tisto hrano, ki mu je pri srcu, zato na krožnikih ostaja manj hrane,
- mize morajo biti dovolj velike, da lahko postrežejo več servirnih posod z različno hrano,
- potrebujeta več servirne posode, natakarjev pa običajno manj.
Poročna koktejl zabava:
- moderna stilska kulisa bo pričarala sproščeno poroko, katere glavna nit je druženje gostov (običajno traja krajši čas),
- slastni inovativni grižljaji, manjši prigrizki, so lahko slani, sladki, topli ali hladni,
- prigrizke urejeni natakarji nosijo na servirnih pladnjih med gosti ali jih razporedijo po mizah,
- ker je namen zabave druženje (manj poudarka na hrani), bodo svatje verjetno spili nekoliko več pijače,
- vsakemu gostu bosta lahko posvetila več pozornosti,
- prostor poročnega slavja je lahko manjši, saj bodo gosti večinoma stali, le nekateri sedeli.
Družabna poroka z jedmi na različnih postajah:
- več opremljenih postaj s hrano (npr. postaja s kuharjem za testenine, žar postaja, postaja s prigrizki) popestri sproščeno poročno zabavo,
- med gosti je več interakcije, saj se srečujejo pred postajami,
- gosti bodo lahko preizkušali različne jedi, zato strežejo natakarji oz. kuharji manjše porcije, in svati izbirajo le tiste, ki jim odgovarjajo (manj hrane bo zavržene),
- uporabita naravne materiale pri strežbi hrane (lesen pribor, papirnati krožniki),
- primerno za neformalne, moderne in izjemno sproščene mlade pare, z veliko sorodniki, prijatelji, znanci in sodelavci,
- slavje zahteva večjo prostorno lokacijo.
POPOLDANSKO ALI VEČERNO POROČNO SLAVJE
V letu 2022 bodo v ospredju manjše intimne poroke, zato se lahko odločita za dopoldanski obred s kosilom, ali zgodnje popoldanski obred zapeljeta v pisane koktajle, ki jih pripravlja profesionalni barman, v spremstvu hladno-toplih predjedi (slani prigrizki, kanapeji, pite in pestra lokalna zelenjava) in posladkov. Elegantna klasika ne bosta obšla svečanega poznega kosila ali večerje, ki ga lahko organizirata na prostem ali v restavraciji. Običajno poročni meni zajema 4 do 5 hodni meni, sestavljen iz hladne predjedi, tople predjedi oz. juhe, glavne jedi, sladke jedi oz. poročne torte ter okrepčila po polnoči, ki je največkrat toplo.