8 točk do dogovora s poročnim fotografom ali snemalcem

0
994
Foto Tadej Pušnik, Photography
Foto Tadej Pušnik, Photography

1. PREVERITA IZKUŠNJE IZVAJALCA
Prosita ga, da vama pokaže nekaj svojih preteklih poročnih del, da bosta začutila njegov stil, ki vama mora ugajati. Vprašajta ali se profesionalno ukvarja s fotografijo/snemanjem ali le občasno, koliko porok je že fotografiral oziroma snemal in koliko fotoknjig sestavlja njegov portfelj. Več izkušenj ima, bolje se bo odrezal tudi na vajini poroki.

2. FOTOGRAFSKA EKIPA
Pozanimajta se kdo od ekipe bo prisoten na poroki (npr. število snemalcev) in koliko izkušanj ima. Poizvedite ali fotograf deluje samostojno ali ima s seboj rezervnega fotografa. Ali je v primeru odsotnosti člana ekipe zaradi višje sile zagotovljen nadomestni fotograf.

3. PROCES DELA
Predstavita termin in časovnico svoje poroke. Odločita se ali bosta imela predporočno fotografiranje. Lahko se odločita ali bo izvajalec z vama samo na uradnem delu poroke ali pa bo prisoten celoten poročni dan (od priprav do razreza torte).

<b>NASVET</b>
Če sta fotograf in snemalec iz različnih ekip, svetujemo da jih med seboj še pred dogodkom predstavite, da bosta uskladila njuno delo.

4. PORTRETNO FOTOGRAFIRANJE
Za lokacijo in čas izvedbe se predhodno dogovorita s fotografom. Idealno je, če se fotografirata v času »zlate ure«, torej ob sončnem zahodu, ko je svetloba najbolj romantična. Koliko časa bosta dejansko namenila fotografiranju je vajina odločitev in tako se z izvajalcev tudi dogovorita. Sodelujoči fotografi so si različnega mnenja, koliko časa je ravno prav, lahko da bo profesionalni fotograf naredil dih jemajoče fotografije prej kot v pol ure, sicer pa si raje rezervirajta eno uro ali več, da bo portretno fotografije potekalo brez hitenja.

5. NAMIGI ZA NAJ FOTKO
Izvajalec vaju bo preko dneva usmerjal z majhnimi namigi ter triki zagotovil »super fotke«. Izvajalci se zavedajo, da nista mojstra poziranja in da se bosta v prvi vrsti posvečala drug drugemu in svatom, a bo profesionalni izvajalec ujel prave nepozabne trenutke.

6. IZVAJALČEVE NALOGE
Izvajalec bo stalno pripravljen in bo ulovil vse pomembne trenutke poročnega dne, kot so priprave na poroko na vajinem domu, »first look« (moment, ko se prvič zagledata), obred, izmenjava prstanov, prvi poljub in prvi ples do razreza torte ter tudi vse detajle in morebitna presenečenja (ognjemet, slavnostni govori in glasbene vložke). Pogovorita se o snemanju in fotografiranju presenečenj (profesionalnemu izvajalcu lahko zaupata, ne bo jih izdal) in opozorita na morebitna presenečenja svatov. Izvajalec se bo tako lahko pripravil, preveri svetlobo in po potrebi uredil osvetlitev, svoje delo pa opravil popolnoma nemoteče za svate.

<b>PREDPOROČNO FOTOGRAFIRANJE</b>
Spoznajta fotografa/snemalca že prej! Predporočno fotografiranje je odlična stvar saj bosta tako spoznala fotografov pristop, na poročni dan pa bosta tako še bolj sproščena pred objektivom.

7. IZDELKI IN ROKI IZDELAVE
Fotografi zajamejo na poročni dan ogromno fotografij, na koncu bosta prejela skrbno izbrane obdelane fotografije. Dogovorita se za prenos pravic o avtorstvu ter rok za izdelavo končnih fotografij. Običajno fotoknjigo ali spletno galerijo lahko pričakujeta v nekaj tednih, za arhivski video pa tudi od več mesecev, odvisno od izvajalca.

8. KONČNI DOGOVOR: Cena in pogodba
Cena običajno zajema celotno poročno slavje ali le fotografiranje obredov ter ceno video posnetkov z montažo dokumentarnega poročnega filma, izdelavo špice in glasbene spremljave. Izvajalec bo dodatno ponudil spletni album ali fotoknjigo (namig: te lahko naročite tudi v manjši velikosti, kot npr. darilo za vajine starše ali priče). Navadno se ob rezervaciji termina vplača avans, s katerim si zagotovita svoj termin (višina avansa je odvisna od posameznega izvajalca, običajno od 20 do 50 odstotkov). Za garancijo preverita ali ima izvajalec registrirano dejavnost in vse dorečeno pisano potrdita v obliki pogodbe o sodelovanju.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here