Bleščeči diamantni prstani

0
3033
Prstani Zlatarna Celje
Prstani Zlatarna Celje

Diamanti so lahko brušeni v različnih oblikah (npr. kvadrat, hruška, srce …). Okrogli briljant je najbrž najbolj razširjena oblika diamanta.

Priljubljenost belega diamanta se stopnjuje, poleg klasičnega briljanta ali belega topaza, se mu pridružujejo še barvni dragi kamni, kot so smaragd, modri in rožnati safir ter rubin. Prstani so sestavljeni iz enega ali več diamantov, v ospredju so dvojni prstani, barvni in tisti, ki izžarevajo Art Deko ali vintage stil.

O večnih diamantih smo se pogovarjali z Niko Škoberne Kidrič iz Zlatarne Celje – zakaj ravno diamanti?

Ime diamant izhaja iz grške besede ADAMAS in pomeni nepremagljiv. Diamant ima ta pomen tudi zaradi svoje lastnosti, saj velja za najtrši mineral in je ravno zato večen. Tako je postal simbol večne ljubezni in neveste si ne predstavljamo poročnega prstana brez diamanta. Prstani z vdelanimi diamanti izžarevajo poseben pečat prestiža, zato sodijo v najprestižnejšo skupino poročnih prstanov. Tudi vse več moških se odloča za diamante v poročnih prstanih, ki so lahko vdelani na notranjo stran prstana in tako le mladoporočenca vesta za dragoceno skrivnost.

Diamanti so večni.

Kaj izbirajo bodoči mladoporočenci?

Zaradi njegovega simbolnega pomena, se redko kateri par odloči za drug kamen kot diamant. Seveda, glede na specifiko želja ter po naročilu, so lahko ostali prstani v kolekciji tudi s safirji, rubini, smaragdi … V zadnjih letih so popularni nežni in pastelni toni, npr.: morganit, akvamarin, topaz, kalcedon …, ki jih popestrijo dodani briljanti ali drugi beli kamni, vendar tu ne govorimo o tipičnem poročnem prstanu.

Zlatarna Celje
Zlatarna Celje

O lesketajočem diamantu sanja vsaka nevesta, a jih je sila težko pridobiti. Zakaj so diamanti tako dragoceni?

Diamant je dragocen zato, ker nastaja globoko pod zemljo in je za izkop potrebno veliko dela. Zanimivost: za približno 0,5 ct. diamantov je potrebno izkopati 1 tono rude.

Za ocenjevanje in določanje vrednosti posameznega diamanta si pomagamo z znamenitimi »4 C«, ki v angleščini pomenijo naslednje: COLOUR (barva), CLARITY (čistina), CUT (brus) in CARAT WEIGHT (teža v karatih).

Zlatarna Celje
Zlatarna Celje

Brus je razmerje med premerom rondiste (premer kamna), velikostjo mize (največja ploskev na kamnu), koti krone (zgornji del kamna, nad rondisto), globino paviljona (spodnji del kamna, pod rondisto) in debelino rondiste. Najprej vpliva na oceno brusa razmerje med naštetimi razmerji.

Diamanti so lahko brušeni v različnih oblikah (npr. kvadrat, hruška, srce …). Okrogli briljant je najbrž najbolj razširjena oblika diamanta.

Namig: Razlika med diamantom in briljantom
Briljant je samo ime okroglega brusa (58 fazet); kadar govorimo o diamantu, mislimo mineral.  

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here