Bonton za poročno mizo

0
4021
Poročni bonton
Poročni bonton

Poroka je slavnostni dogodek, kjer se spodobi slediti osnovnim zapovedim bontona. Da bo lažje, smo pripravili nekaj smernic.

Ko bodo svatje prispeli na lokacijo poročne zabave, jim ponudita aperitiv. Najprej se bodo posedli gostje, nato pa sledi prihod mladoporočencev. Večkrat se zabava otvori s plesom, zagotovo pa lahko pričakujeta zdravico in nagovor katerega od vajinih prijateljev ali družinskih članov. Sledi večerja, navadno z več hodi.

Že pri načrtovanju slavja se pogovorita o pogrinjkih – ali jih bosta pripravila sama ali jih pripravi osebje na lokaciji. Pri tem naj upoštevajo vajine želje in število hodov. Tudi v primeru cateringa pripravita pogrinjke. Jedilni pribor se postavi tako, da so pri levi roki vilice, na desni strani pa nož, z rezilom obrnjen proti krožniku, ter žlica. Če je posameznega pribora več, stoji tako, da se uporablja po vrsti od zunanje strani proti notranji. Kozarci vedno stojijo nad pogrinjkom desno –  za rdeče vino nad nožem, ob njem pa kozarca za belo vino in za vodo. Kozarcev, v katerih postrežeta aperitiv, se običajno ne postavlja k pogrinjku, ampak se jih prinese naknadno, če se gost za to odloči.

Pred jedjo si prtiček položita na kolena, kar je tudi znak, da se obred lahko začne. Izbrane jedi bodo postregli ob dogovorjeni uri. Najprej bodo postregli vama oziroma hkrati tudi gostom, odvisno od števila natakarjev. Če želita med jedjo odložiti pribor, z jedjo pa še nista zaključila, postavita pribor na krožnik – na levo stran nož (z rezilom proti sebi) in na desno vilice, obrnjene z roglji navzdol. Ko bosta z obedom zaključila, pa pribor odložita vodoravno na krožnik, vilice in nož skupaj. Prtiček se odloži na mizo, na levo stran krožnika, nikoli na krožnik.

Po glavni jedi lahko načrtujeta različne igre, met šopka in podvezice, ter vse povežeta s plesom, da se bodo tudi ostali svatje opogumili in zaplesali. Predhodno se o tem dogovorita z animatorjem oziroma povezovalcem programa, ki bo svate k temu spodbujal.

Ob polnoči sledi najslajši del – postregli vama bodo s torto. Običaj je, da prvi kos odreže nevesta (mož ima roko na njeni), da bo zakon ploden. Prvi kos pojejta skupaj, saj to prinaša srečo in sladko zakonsko življenje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here