Cerkvena poroka

0
10305
Cerkvena poroka
Cerkvena poroka

Cerkvena poroka je stvar odločitve obeh. Možna je tudi, če en od partnerjev ni krščen. Kaj vse morata narediti si preberita v nadaljevanju.

Zakonik cerkvenega prava predpisuje, da so veljavni le tisti zakoni, ki se sklenejo pred krajevnim ordinarijem (škofom) ali župnikom, lahko pa tudi pred duhovnikom ali diakonom, vendar le s pooblastilom škofa ali župnika. Prav tako je za sklenitev zakonske zveze potrebna prisotnost dveh prič.

Če se želita poročiti cerkveno, za začetek o svojem namenu obvestita župnika župnije, kjer bivata. Če živita v različnih krajih, obvestita tistega, pri katerem se želita poročiti, v primeru, da se želita poročiti v drugi župniji, pa morata za to dobiti privoljenje domačega župnika. Pred sklenitvijo cerkvene poroke, morata opraviti priprave na zakon, ki potekajo po mnogih krajih v Sloveniji.

Dokumenti

Pred poroko župnik župnije ali njegov pooblaščenec, kjer bo cerkvena poroka, sestavi zapisnik. Prinesti morata:

  • krstni in samski list, ki ju dobita v župniji, kjer sta bila krščena,
  • v primeru, da je kdo od vaju vdovec, prinesita tudi mrliški list svojega pokojnega zakonca, ki se dobi v župniji, kjer je bil partner pokopan,
  • potrdilo o udeležbi na pripravah na zakon;
  • izbran datum in uro poroke,
  • lokacijo in čas civilne poroke,
  • imeni vajinih prič.

Na koncu bosta skupaj z župnikom dorekla tudi potek poroke.

Kaj pa, če je samo eden od naju krščen

Za veljavno sklenitev zakona mora biti krščen vsaj eden od zaročencev. V primeru, da je krščen samo eden izmed partnerjev, morata prejeti škofovo dovoljenje za sklenitev zakona. Pogoj za pridobitev tega dovoljenja je, da krščeni zaročenec zagotovi, da bo ostal zvest veri ter, da bodo otroci, ki se bodo v zakonu rodili, krščeni in krščansko vzgojeni. Nekrščeni zaročenec pa se mora s tem strinjati. Če je dovolj časa in če nekrščeni partner to želi, se lahko pripravi na sprejem zakramentov in opravi tečaj za katehumene.

Potek cerkvene poroke

Odločita se lahko za poročni obred (ta poleg samega obreda privolitve vsebuje še branje božje besede, krajšo pridigo, blagoslov prstanov, prebiranje prošenj in molitev) ali za poroko z mašo. Sam obred traja približno 20 minut, maša pa običajno 45 minut, odvisno od posameznega voditelja. Po sklenitvi zakona podpišejo priči, novoporočenca in voditelj (škof, duhovnik ali diakon) poročni zapisnik. Sklenitev zakona pa župnik vpiše v poročno knjigo župnije in obvesti župnika župnij, kjer sta bila krščena nevesta in ženin, da se njuna poroka vpiše v krstno knjigo. Po poroki mladoporočenca prejmeta družinsko knjižico, kjer se nahajajo njuni podatki in prostor za vpisovanje njunih otrok in zakramentov, ki jih bodo prejeli.

Sodelujoči strokovnjaki:

Luka Mihevc

župnik v župniji Sv. Marije v Velenju

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here