Civilna poroka

0
27608
Civilna poroka
Civilna poroka

Kaj potrebujeta za civilno poroko? Kje sploh uredita uradne stvari? V spodnjem besedilu bosta našla vse potrebne informacije.

Prvi koraki do civilne poroke:

  1. najavita obisk pri matičarju vnaprej, da se izogneta čakanju (odvisno od trenutne situacije),
  2. izkažeta se z osebnima dokumentoma,
  3. podata izjavi, da svobodno sklepata zakonsko ali partnersko zvezo in da so izpolnjeni vsi pogoji za njeno veljavnost,
  4. določi se kraj in čas sklenitve zakonske ali partnerske zveze,
  5. izbereta priimek, ki ga bosta uporabljala po poroki in
  6. določita priči (če želita da sta prisotni, ni pa obvezno).

Organizacija poroke se začne z določenim dnevom in uro poroke, zato se najprej osebno odpravita na upravno enoto, na območju kjer se želita poročiti. Termini so pogosto zasedeni, zato obiščita enoto čim prej, da bosta imela večjo izbiro med termini. Če se želita poročiti zunaj uradnega prostora, pa raje rezervirajta termin leto v naprej.

Ne skrbita, spremembe so pred datumom obreda še možne (npr. si premislita glede priimka ali prič), kar lahko uredita z izjavo na zapisnik.

HTML Code here

Organizacija poroke se začne z določenim dnevom in uro poroke, zato se najprej osebno odpravita na upravno enoto (UE), na območju kjer se želita poročiti. Termini so pogosto zasedeni, zato obiščita enoto čim prej, da bosta imela večjo izbiro med termini. Če se želita poročiti zunaj uradnega prostora, pa raje rezervirajta termin leto v naprej.

Sklenitev zakonske ali partnerske zveze zunaj uradnega prostora ali časa

Lokacija za obred poroke je poljubna (na sanjskem travniku pred domačo hišo, pred vhodom v jamo, pred planinskim domom, ob vinogradu s pogledom na sosednje gričke, v hotelu ali parku, kjer sta se spoznala), kar se dogovorita na UE najmanj 45 dni pred planiranim terminom poroke. Vložita prošnjo, kateri morata priložiti soglasje lastnika ali upravljalca zemljišča ali objekta za uporabo lokacije za poroko in poravnata stroške v višini 170,00 € (plačila sta oproščena le v primeru opravičljivih razlogov, kot je težka bolezen). Če bodo izpolnjeni vsi pogoji, bo upravni organ izdal odločbo, ki poroko dovoljuje. Na lokaciji, sta bodoča zakonca dolžna poskrbeti, da bo prostor slavnostno urejen in da bodo postavljeni državni simboli skladno s predpisi, ki urejajo njihovo uporabo. Prostor lahko okrasita z ličnimi tematskimi elementi in cv etličnimi aranžmaji.

Potek civilnega obreda bo vodil matičar

Obred izvede v okoli 20 minutah matičar upravne enote. Če želita, lahko obred izvede vama ljub matičar ali druga oseba (ta se lahko določi v primeru, ko poroka poteka pred matičarjem in pooblaščencem in se ji podeli enkratno pooblastilo za sklenitev zakonske oz. partnerske zveze). Z matičarjem se predhodno dogovorita za morebitno glasbeno popestritev (tako bo obred malo daljši), ki je lahko pred začetkom uradnega dela, med izmenjavo prstanov ali ob podpisu listine.

Na obredu, ki bo trajal okoli 20 minut (brez glasbenih vložkov), bo matičar najprej ugotovil, da sta vidva pravi osebi, ki sta prijavila namen sklenitve zakonske ali partnerske zveze in sledi slovesni nagovor načelnika UE, od njega pooblaščene osebe ali župana. Matičar vaju seznani s pravicami in obveznostmi, ki izhajajo iz Družinskega zakonika. Sledi vajin glasni DA in izmenjata si svetlikajoča se prstana. Še prvi poljub in slavnostno lahko potrdita sklenjeno zvezo s podpisom listine o sklenitvi zakonske ali partnerske zveze. Matičar vama izroči tudi izpisek iz matičnega registra.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.