Dekliščina in fantovščina

0
17480
Dekliščina in fantovščina
Dekliščina in fantovščina

Dekliščina in fantovščina sta zadnji samski zabavi. Organizirata ju ponavadi kar priči, sodelujejo pa prav tako ostali prijatelji in bližnji.

Dekliščina in fantovščina sta tradicionalni predporočni zabavi, katerih namen je, da se skupaj s prijatelji oziroma prijateljicami simbolno poslovita od samskega stanu. Dekliščino lahko pripravi nevesta sama, ali pa za to poskrbijo prijateljice, enako je s fantovščino, ponekod pa zabavi organizirata kar priči. Zadnja samska zabava se običajno odvije teden ali dva pred poroko, več o dekliščini in fantovščini ter vseh aktivnostih, ki se tu dogajajo, pa si preberite spodaj:

Nevestina ”prha”

Izraz dekliščina, oziroma v germanskih deželah, nevestina »prha« (bridal shower), izvira iz Holandije, kjer je oče neke neveste nekoč zavrnil pripravljanje poročne dote, saj se je nevesta poročila z zelo premožnim ženinom. Na pomoč so ji priskočile prijateljice, ki so ji pripravile doto v obliki daril in jo zasule oziroma oprhale z njimi, v knjigi Za pr(a)vi korak navaja doktorica antropologije Jerca Legan Cvikl. Danes vam prijateljice na zabavi običajno poklanjajo šaljiva darila, kot so erotični predmeti in spodnje perilo, nekatere pa se odločijo tudi za najem erotičnega plesalca.

HTML Code here

Fantovščina – dokazovanje sposobnosti za zakon

Pri fantovščini gre, podobno kot pri dekliščini, za slovo fanta od matične družine ter od mladosti in pa za prevzemanje polne odgovornosti za morebitno novo družino. Za fantovščino so še posebej značilni preizkusi sposobnosti za zakon – eden izmed bolj znanih je nošenje lesenega križa. Poleg takšnih izzivov in ostalih (predvsem pivskih) iger vas prijatelji lahko presenetijo tudi s plesom najete striptizete.

Predlogi iger

Ponujamo vam nekaj predlogov iger, s katerimi boste zagotovo popestrili večer:

  • nevesta ali ženin mora od popolnih neznancev nasprotnega spola zbrati določeno število podpisov ali telefonskih številk;
  • nevesta si mora sama narediti poročno obleko, prodajati pecivo žgečkljivih oblik ali motivov, piti iz slamic enake oblike, prodajati kondome itd. Vse te aktivnosti so lahko organizirane tudi skupinsko – kot tekmovanje: med posameznimi udeleženkami dekliščine ali pa se tvorijo skupinice.
  • pripravite lahko tudi zabavo v pižamah  ob dobri glasbi, ženskih filmih, pijači in hrani;
  • nevesta si brez ogledala nanaša čim bolj pisan make-up ter si z zavezanimi očmi maže nohte;
  • ženin ali nevesta mora previti dojenčka (smiselno le za pare, ki še nimajo otrok);
  • ženin mora prenašati leseni križ, ki naj bo težek toliko kot njegova bodoča žena;
  • ženinu na noge pritrdijo težko kroglo, ali ga obujejo v smučarske čevlje, da se navadi, kako bo v zakonu;
  • nevesta in ženin odgovarjata na kviz, ki ga vnaprej pripravijo prijatelji; zastavljajo vprašanja, kako dobro se zaročenca poznata, za vsak napačen odgovor pa naj sledi šaljiva »sankcija«;
  • ženinu izdelajo čelado iz lubenice, da bo glava zaščitena pred udarci žene;
  • ženin mora popolni neznanki zapeti ljubezensko balado. 

Lahko je zgolj zabava

Ker pa vemo, da si nekateri med vami ne želijo takšne zabave, fantovščine in dekliščine v zgoraj opisani obliki nikakor niso obvezni del vstopa v zakonsko zvezo. Za njih se odločite povsem prostovoljno, res pa je, da bodo vaši prijatelji neke vrste zabavo zagotovo pričakovali. Na fantovščini in dekliščini se lahko zgolj družite, nekaj spijete, pojeste ter klepetate in se zabavate z ljudmi, ki so vam blizu. Če sodite med tiste, ki niso ravno naklonjeni fantovščinam in dekliščinam, je ena izmed možnosti tudi ta, da se s prijatelji odpravite na krajši izlet. Nekateri pari pa se danes odločajo tudi za združitev dekliščine in fantovščine »pod eno streho«, kar je finančno bolj ugodno.

NASVET: Pogovor pred dekliščino in fantovščino ne bo odveč
Ne glede na to, kakšno obliko zabave bosta izbrala, vama svetujemo, da se o tem vnaprej pogovorita, saj znajo dekliščine in fantovščine tudi nekoliko »pomračiti« vzdušje pred poroko, če se nista že prej dogovorila, kje so meje, do katerih bosta prijateljem pustila.

Mnenja organizatork dekliščin

Mateja: »Bila sem na dveh dekliščinah. Na prvi bodoča nevesta ni hotela, da se ji priredi kakršnekoli igre, zato je v to nismo silile, smo se pa v ožjem krogu odpravile ven in se zabavale ob pijači. Na drugi dekliščini je bilo bolj zabavno. Bilo nas je približno 12, bodoči nevesti smo naredile majice z napisom, album za spomin, se odpravile v trgovino s seks pripomočki, kjer smo ji kupile lisice in spodnje perilo. Pijačo smo s pomočjo slamic v obliki penisa pile iz velikega vrča. Morala si je narediti poročno obleko, se naličiti, z zaprtimi očmi namazati nohte, dobila pa je tudi veliko, v obliki penisa oblikovano torto. Potem smo se odpravile ven, kamor se je nevesta (kar po svoji želji) odpravila v narejeni poročni obleki, kjer je potem pri fantih zbirala podpise, da se lahko poroči. Na poroki pa nisem pomagala, ampak sem skrbela, da ji bo lepo in da bo vse potekalo brez stresa.«

Klavdija: »Bodoči nevesti smo podarile obvezne pripomočke kot so steklenička za gašenje žeje, posebne oblike in velikosti, jo oblekle v posebej pripravljena oblačila (potiskana majica, svetleče pajkice, rdeča minica in na glavi bel pajčolan) in nato so sledile naloge. Najprej si je z zavezanimi očmi namazala nohte in ustnice, potem je morala moški populaciji na ulici prodati zalogo kondomov in zbrati podpise, da se lahko poroči. Pri drugi nalogi smo ji podarile erotični predpasnik, da je opravila nekaj gospodinjskih opravil (likanje moške srajce s starim težkim likalnikom, previjanje dojenčka, izbira pravih sestavin za kruh, ga zamesit ter nam prisotnim pripravit narezek). Na koncu je bodoča nevesta prejela diplomo za uspešno opravljena gospodinjska opravila in kuharsko knjigo, za pomoč pri kuhi v zakonu. Dekliščino smo popestrile z različnimi govori in majhnimi pozornostmi, potem pa se je zabava nadaljevala dolgo v noč.«

zp8497586rq

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.