Trajno in uspešno partnerstvo

0
2470

Kako dolgoročno vzdržujemo zdrav in aktiven partnerski odnos. Sposobnost zgraditi trajno uspešno partnerstvo, ni prirojena temveč naučena.

Sta vedela, da izjavo »LJUBIM TE!« moški in ženske dojemajo povsem drugače? 

V uspešnem intimnem partnerstvu igra pomembno vlogo tudi seksualnost, ki je igra moči. Za konstantne seksualne odnose se je potrebno potruditi. Moški na svoj način in ženske na svojega.

Ključ do zdravja, samozavesti in sreče v odnosih je občutek moči v dani situaciji. V intimnem partnerstvu se velikokrat srečamo z občutki nemoči in iščemo kompromise med različnimi željami in zahtevami partnerjev. To vsekakor ni dolgotrajna rešitev. Bolje je, če najdemo lastno moč v dani situaciji in jo razvijamo v rešitev, ki je dobra za oba partnerja. Poiskati svojo moč v vsaki situaciji, je umetnost razumevanja in strategije, ki se jo je treba naučiti. Priprava je ključ do uspešne rešitve in občutka moči in samozavesti.

Sposobnost zgraditi trajno uspešno partnerstvo, ni prirojena temveč naučena.

Kakovosten zgled intimnega partnerstva v naši družbi je v primanjkljaju, saj se večina mladih, ki danes vstopajo v partnerstvo, le-tega ni imela možnosti polno naučiti iz zgleda staršev. Vzorci obnašanja v partnerstvu se prenašajo iz primarne družine na otroka, ki kot odrasla oseba skoraj popolnoma ponovi naučene vzorce (dobre in slabe), četudi se jim zavestno upira. Večina želi boljši partnerski odnos v primerjavi s svojimi starši, vendar brez zavestnega dela na sebi to uspe le malokomu. Za spremembo v svojem partnerskem življenju ni dovolj le zavedanje napak, ki so jih delali starši, nestrinjanje z njimi ali pa sočutje do staršev.

Zaljubljenost je večinoma nazadovanje v spomin odnosa, večinoma z lastno mamo. To je ekskluziven partnerski odnos, kjer je otrok podrejen, mati pa nadrejena in predstavlja zadovoljitev vseh potreb otroka. Ženske in moški smo izkusili to stanje infantilne in odvisne ljubezni. Podzavestno hrepenimo po ponovitvi tega intenzivnega odvisnega razmerja. Takšno stanje je namreč ostalo v nas kot nezavedna matrica dojemanja ljubezni. Tako igra vlog pomeni za odraslo osebo zdrs v infantilno in nemočno stanje »dojenčka«. Za partnerstvo pa nezdravo podlago, ki vodi v težave. Stanje, ki mu pravimo zaljubljenost, je pravzaprav ovira za dolgotrajni in uspešni partnerski odnos na dolgi rok, če traja predolgo, je čas za analizo.

Partnerja drug drugemu ne moreta nadomestiti vseh odnosov, ki jih potrebujeta. Na primer z mamo ali očetom. V partnerstvih lahko pogosto zasledimo nezavedna pričakovanja, da bo drugi partner nudil nežnost in toplino, ki jo je prvi/a dobival/a od svoje mame.

Moški in ženske smo si po svoji psihološki zgradbi tako različni, da je intimno partnerstvo dokaj velik izziv. Izrečene besede in doživete situacije moški in ženske beremo in doživljamo različno. Izjavo »Ljubim te« moški dojemajo povsem drugače kot ženske.

 

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here