Do popolnega izgleda neveste – trendi 2023

0
348
Poročni Atelje Vajina Romanca

»Kot običajno se najde tudi letos za vsakogar nekaj, tako med oblekami, kot med dodatki. Od minimalistične spodnje obleke do protagonistke s korzetom ali do neveste za na plažo, oblečene v čipko, ter k le-tem primerni dodatki za piko na i,« pravi Maja Plajh Kobale iz Poročnega ateljeja Vajina Romanca v Mariboru.

TRENDI IZBORA NEVESTINE OBLEKE V 2023

Neveste, ki si želijo bolj klasične poroke in tradicionalen izgled, bodo vesele nadgradnje vedno aktualnih glamuroznih princess poročnih oblek, ki so za leto 2023 inspirirane od Disneyevih princesk. Z vrnitvijo velikih porok, so oblikovalci pripravili dih jemajoče plesne obleke z veliko volumna za neveste, ki se želijo počutiti kot kraljica svojega poročnega dne.

Pri čipki so najbolj očiten nov trend spektakularne cvetlice; preveliki cvetlični motivi in že znani 3-d cvetlični motivi. Dimenzionalnost je nekaj, s čimer so poročni oblikovalci eksperimentirali že več sezon, so pa kolekcije za pomlad 2023 preoblikovale klasični cvetlični motiv z oblikovanjem večjih vezenin, ki tvorijo “prevelike” cvetlične motive.

Klasičen in večen trend so preproste obleke, s čistimi linijami iz čudovitih tkanin, ki govorijo same zase.

Ne glede na stare običaje, so tudi tradicionalne neveste pogumno stopile v barvne poročne obleke. Pravila za nošenje snežno bele barve na vaši poroki več ne veljajo. Še posebaj odkar se je starost neveste na poročni dan prestavila za dekado ali še več od časa porok naših babic. Poleg tega številke ne lažejo: v spletni raziskavi je bilo ugotovljeno (in to lahko prav tako potrdim), da je povpraševanje po “barvnih poročnih oblekah” v zadnjih 12 mesecih poskočilo za 50 %, zato v salonih najdete pestro izbiro različnih odtenkov, od zelo svetlih do pastelnih.

Kot nasprotje tradicionalni nevesti so drzne neveste, ki želijo stopiti iz klasičnih okvirjev, in poroko v celoti oblikujejo nenanašajoč na stare običaje. Za njih bo letos zanimiv trend prosojnosti, kjer so bili drzni modeli poneseni v nove višave. Oblikovalci so se odločili za obleke iz popolnoma prosojnih tkanin in stopili še korak višje z vključitvijo kristalnih okraskov v svoje komaj opazne poročne modele. Nevesta pri tem odvrže nekaj plasti tila ali izbere mirno čipko z mikavnimi presledki med aplikacijami, ki dajejo več kot pravičen delež subtilne privlačnosti. Lahko je samo namig noge, ki pokuka skozi, kot razporek, ki bo v prihodnji sezoni tako kot letos ponovno zelo aktualen.

Zapleteni stezniki dodajajo čudovit kontrast plastem tila in šifona, s katerimi so kombinirani. Poleg tega je tak model izjemno laskav za drzno nevesto. Kosti v korzetu so bile v letu 2022 delno vidne, v letu 2023 bodo prisotne bolj kot kdaj koli prej.

RAZLIČNE OBLEKE ZA CERKVENI IN CIVILNI OBRED TER ZABAVO

Tako kot je pogosto običaj, da dekleta menjajo obleko med cerkveno in civilno poroko, je to v zadnjih letih pogosta praksa tudi za večerno zabavo, saj številne neveste želijo na svoj poročni dan blesteti v razkošni obleki, prav tako pa si želijo udobja na zabavi. Temu so za leto 2023 namenili pozornost tudi oblikovalci in pripravili v svojih kolekcijah tudi kratke obleke. S kratko obleko nevesta sporoči olajšanje formalnosti in začetek zabave, predvsem pa lažje prepleše noč.

Kot smo lahko videli v zadnjih nekaj letih, nekonvencionalne neveste opuščajo tradicionalne plesne obleke zaradi modernejših modelov, dvodelne obleke pa postajajo stalnica poročnih oblačil. Bonus je tukaj jasen: obleko lahko razstavite in jo ponovno oblečete s kombinacijo drugačnega spodnjega (ali zgornjega) dela, namesto dveh oblek na poroki.

KDAJ V SALON NA IZBOR OBLEKE

V povprečju neveste izberejo obleko med 6 do 8 mesecev pred poroko. Seveda imamo pa tudi izjeme; tiste, ki pridejo po obleko več kot leto prej in tiste, ki jo izberejo v mesecu poroke.

Običajno nevesta v salon pride 3-krat:

  1. ko pride na prvo pomerjanje in obleko izbere,
  2. v tednu poroke na finalno pomerjanje s čevlji, kjer pogledamo, če in koliko jo je potrebno prilagoditi (finalno pomerjanje naj ne bi bilo več kot teden do dva pred poroko, saj neveste včasih nehote tik pred poroko izgubijo kilogram ali dva, zaradi česar obleka potem ne bi bila po meri, v kolikor bi vzeli mere mesec ali več prej),
  3. dan pred poroko, ko obleko prevzame.

Sodelujoči strokovnjaki:

Maja Plajh Kobale

Maja Plajh Kobale

Poročni atelje Vajina Romanca Maribor

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here