Dobrodošla pomoč prič in družic

0
6356
Družice

Pri cerkvenem obredu potrebujeta vsaj dve priči, ki jih navedeta že ob prijavi. Pri civilnem obredu priče niso potrebne, lahko pa jih vseeno imata. 

Poročna priča je lahko kateri koli polnoletni državljan Republike Slovenije, ki privoli na prošnjo. Najpogosteje se mladoporočenci odločajo za svoje brate, sestre in tudi najboljše prijatelje. Starejši pari, ki imajo že polnoletne otroke, si lahko za pričo izberejo svoje otroke.


Pri izbiri prič in družic največ šteje odnos do njih ter njihove osebnostne lastnosti. Priča je optimistično naravnana, potrpežljiva, razumevajoča in zanesljiva. Zelo dobro se obnese, če vaju obe priči odlično poznata in se tudi med seboj ujameta.


Naloge prič

Naloge prič so odvisne od vajinih želja in pričakovanj. Njihova vloga nastopi že pred poroko, saj pogosto organizirajo dekliščino in fantovščino, pomagajo pri organizaciji poročnega obreda in slavja, sodelujejo pri izbiri prstanov, oblek, torte, pisanju vabil.

Med poroko priče skrbijo za nemoten potek dogodka. Nevestina priča pomaga sprejemati ter usmerjati goste; nevesti pomaga pridržati vlečko, popravlja tančico, poprime za šopek; pri sebi ima pripomočke za osvežitev pričeske in ličil; na svatbi ima običajno poročni govor (o tem se prej pogovorite, da ne bodo na dan pricurljale »skrivnosti«).

Priča ženina s seboj prinese prstana, do polnoči pa mora igrati vlogo nevestinega stražarja in paziti še na njen šopek; po potrebi organizira tudi poročni prevoz; spremlja nevestino pričo in z njo zapleše drugi ples; pripravi poročni govor.

Vloga cvetličnih deklet

Nevesta z družicami

Za družice nevesta izbere svoje najboljše prijateljice, ki jim zaupa in jih odlično pozna. To je odlična priložnost, da se še bolj povežete z njimi! Na poroki so podobno oblečene, v isti barvni kombinaciji, in ni nujno, da imajo šopke iz enakega cvetja kot nevesta. Njihovo število je poljubno, vendar mora biti parno.

Nevestine spremljevalke lahko pomagajo pri iskanju gostišča za slavje, izbiri obleke, iskanju frizerja, cvetličarja, strokovnjaka za ličenje, pri zbiranju ponudb za poročna potovanja, pri izdelavi sedežnega reda, svatom delijo naprstnike in zapestnice ter okrasijo njihove avtomobile, pomagajo pričam, sodelujejo pri metanju šopka, po slavju poskrbijo za pozabljene stvari svatov. Priče prisostvujejo pri obredu in se podpišejo, kot priče na uradnih listinah. Po poroki se zahvalijo gostom in pospremijo par na medene tedne. Ko bo poroka za vama, ne pozabita objeti prič in družic; vsako posebej. Iskreno se jim zahvalita.

Sodelujoči strokovnjaki:

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here