Epska doživetja in rajski medeni tedni

0
3841

Medeni tedni so eno tistih potovanj, ki zahteva skrbno, premišljeno načrtovanje in izpopolnjen proračun. Navsezadnje je ideja takšna, da bosta nanje odšla samo enkrat in zato naj bodo posebni. Tako kot so poroke postale bolj ekstravagantne, so tudi medeni tedni.

Kdaj začeti načrtovati medene tedne

Najverjetneje medeni tedni ne bodo vajino prvo skupno potovanje, a verjetno najdražje. Razlika je v tem, da hkrati načrtujeta poroko, kar lahko omeji čas priprav. Z ustrezno mero načrtovanja, se bo vse dobro izšlo.

Medeni tedni so kot nagrada ob koncu maratona, kot je načrtovanje poroke. Čeprav se morda zdi nekoliko nenavadno, da začneta načrtovati svoje potovanje približno ob istem času, kot svojo poroko, je to točno tisto, kar vama bo olajšalo načrtovanje medenih tednov. Še posebej, če še nimata jasno izbrane destinacije ali pa različne želje. Začnita jih načrtovati 9 do 12 mesecev vnaprej, da bosta imela dovolj časa za rezervacijo nastanitev, urejanje dokumentov, izbiro potovalne agencije ter želenih dejavnosti. Najprej preverita, kdaj je vrhunec sezone za vajino priljubljeno destinacijo, ker to pomeni idealno vreme, a večjo gnečo in višje cene.

K načrtovanju pristopita kot k sestavljanju puzzlov

Ključna beseda pri izbiri lokacije medenih tednov je kompromis. Vsak naj pripravi seznam 5 destinacij ali 5 aktivnosti, ki si jih želi obiskati oz. doživeti. Tako se izogneta enostranskim stališčem in ustvarita skupne izkušnje. V naslednjem koraku se pogovorita o splošnih vprašanjih in odločitvah, kot so mesto, plaža, hribi ali kombinacija, sproščujoče ali razburljivo, eno mesto ali več, toplo ali hladno vreme, veliko daljših izletov po okoliških atraktivnostih oz. mestih ali več manjših dnevnih izletov okoli glavne namestitve. Nato poiščita in zapišita top destinacije, za katere menita, da bi lahko izpolnile vajina pričakovanja.

Pred izbiro destinacije pozornost pri raziskovanju ali pri pogovoru s potovalno agencijo namenita priporočilom in mnenjem glede hotelov ter primernih letnih časih za potovanje na potencialno destinacijo. Pozanimajta se tudi glede posebnih ugodnosti, saj imajo določeni hotelirji izvrstne pakete za mladoporočence ali ponudijo popust. Posvetujta se glede cenovnega okvirja in pričakovanj, ki jih imata o poročnem potovanju in nato izberita sanjsko destinacijo.

Načrtovanje je razmislek in opredelitev vključenih elementov potovanja

Pretehtajta aktivnosti drug drugega in izberita končni načrt, ki bo zadovoljil potrebe obeh. Morda ste sladokusec in želite raziskati svet novih okusov, vaš partner pa daje prednost lenim dnevom na plaži. Vaš partner si želi športnih aktivnosti in raziskovanja skritih kotičkov, sami pa si želite sprostitvenih masaž. V takih primerih odstopanja razumno pretehtajta, da se dejavnosti vendarle ne udeležita skupaj. Lahko izbereta dan, ki ga preživita ločeno, takrat se partner poda na treking avanturo, sami si privoščite dan masaže in joge, večer pa zaključita skupaj na romantični večerji, na kateri si izmenjata svoji izkušnji.

Opredelitev proračuna ni samo nujna naloga pri načrtovanju medenih tednov, temveč vama bo pomagala izključiti tudi določene destinacije in dejavnosti. To je trenutek, ko odpravite vse, za kar ste slišali, da je nujno na potovanju, a vam ali vašemu partnerju preprosto niso všeč, kot so potop v kletki za pare z namenom opazovanja morskih psov, ali doživetja v kanujih, poleti z baloni. Tudi obdobje vpliva na finančno sliko (visoka sezona, visoke cene oz. izven sezone, nižja cena). Nazadnje pri pripravi proračuna ne pozabita razmišljati dlje od letalskih vozovnic in nastanitev. Vključita stroške, kot so obroki, kopenski prevoz, pustolovski izleti in razvajanja.

Razmišljata o poročnem potovanju na več destinacij?
Če odhajata takoj po poroki, se vam bo najverjetneje prilegel sproščujoč začetek. Potovanje nekaj tednov ali mesecev po poroki lahko vključuje več akcije. Skrbno načrtujta postanke in se vsake tri noči odpravita na novo lokacijo. Ne glede na začetek potovanja, ga končajta na sproščujočem mestu in se napolnita z energijo preden se vrneta domov.

3 ključni nasveti pri odločitvi za poročno potovanje

  • Na izbor vpliva letni čas potovanja. Vse daljne destinacije niso primerne za obisk v nekaterih mesecih (vročina/mraz, deževna doba, cikloni).
  • Ureditev formalnosti v zvezi s potovanjem – veljavnost potovalnih dokumentov, sprememba priimka v potnem listu, ureditev zdravstvenega zavarovanja, morebitna cepljenja.
  • Če iščeta bolj avanturistične/aktivne medene tedne, Maldivi vsekakor niso prava izbira. Zato je ključno, da se pred izbiro pogovorita, podrobnejše usmeritve pa poiščeta pri potovalni agenciji.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here