Intimen poročni ples

0
1366
Poročni ples, foto Tadej Bernik, Photoforyou.si

Prvi poročni ples je trenutek, ko mladoporočenca pokažeta medsebojno povezanost, usklajenost in čustva pred gosti. Namen prvega poročnega plesa je tudi ta, da ženin in nevesta otvorita plesišče in nanj povabita goste, da zaplešejo z njima.

Kako se lotiti priprave na prvi poročni ples

Prvi korak je, da stopita v eno iz med plesnih šol in se prepustita strokovnjakom. Na posvetu predlagajta »svojo« skladbo, ter glede na primernost dogodka in enostavnost ali kompleksnost plesa s plesnim učiteljem ali učiteljico izberete ustrezno. Če sta to dve pesmi, po navadi lahko plešeta na obe isti ples.

S katero skladbo očarati srčne goste

Naj vaju skladba spomni na skupni trenutek, ko sta bila sproščena in nasmejana. Priporočamo, da si izbereta pesem, ki ima za vaju simboličen pomen ali preprosto izbereta pesem, ki vaju navdušuje. Če sta umirjene narave, naj bo skladba nežna in romantična, kot valček. Če sta bolj družabne narave umirjeni valček stopnjujta v zabavnejši del, ko na plesišče zvabita še ostale goste. V primeru, da sta ljubitelja posebne glasbene zvrsti, kot so rock glasba, rokenrol (rockabilly), latino ameriška glasba in plesi, potem vključita v svoj poročni ples tak stil. Ali dodajta elemente akrobatskega rokenrola ali baleta, če imata plesne korake v malem prstu.

V plesnih šolah vama bodo skrbno svetovali in vrsto plesa prilagodili vajini skladbi in vajinemu karakterju. Najpogosteje so to square, rumba, foxtrott in bachata. Poročni ples je običajno dolg od tri do štiri minute in pol, če želita je lahko tudi krajši, med minuto in petinštirideset sekund do dve minuti in pol. Izbrano pesem skrajšajo v profesionalnih glasbenih studiih.

Koliko časa pred poroko morata začeti z vajo

V primeru, da želita pripraviti kompleksnejšo in popolnejšo koreografijo se udeležita plesnega tečaja 3-6 mesecev pred poroko, tako bosta imela z učiteljem ali učiteljico dovolj časa za kreativen izziv in kakovostno pripravo na blesteči nastop. Če imata v mislih preprostejši poročni ples ali sta plesalca, pa so lahko tudi tri učne ure že dovolj, pravijo plesni učitelji. Če sta začetnika, vama pripravijo enostavnejšo, a kljub temu čudovito koreografijo. Če pa že poznata osnove, je lahko koreografija zanimivejša, bolj polna. V vsakem primeru bo vajina koreografija taka, da laiki ne bodo opazili razlike.

Individualno ali v skupini

Izbereta lahko skupinsko učenje, kar lahko izkoristita za pestro predporočno druženje z bližnjimi (vajinimi prijatelji, starši, sorodniki in pričama), ali individualno učenje, kjer se bo učitelj intenzivnejše posvetil vajinim osebnim željam. Začela bosta z uvodnim sestankom, kjer predlagata pesem na katero želita zaplesati in kje bo poročno slavje potekalo. Prva individualna ura je običajno namenjena spoznavanju vajinih trenutnih plesnih sposobnosti in učenju plesnih osnov plesa, na katerega bosta zaplesala prvi poročni ples. Na drugi uri bo učitelj predstavil koreografijo vama pisano na kožo, počasen posnetek s štetjem in drugega po glasbi, posnet tudi iz zadnje strani plesalca, da se bosta lahko sama naučila gibov koreografije doma. Po potrebi lahko koreografijo še prilagodite. Tretja individualna ura je namenjena piljenju samozavestnega in sproščenega poročnega plesa.

Še nekaj edinstvenih koreografij

Sodelujoča plesna učitelja se spominjata para, ki sta želela identično koreografijo, kot sta jo plesala Katarina Venturini in Andrej Škufca, eden od parov pa si je na primer zaželel koreografijo na pesem skupine Guns N ‘Roses. Poseben izziv je bila tudi priprava istospolnega para na poročni ples, ko se je učitelj spretno izognil klasični razdelitvi vlog, kjer moški praviloma vodi in ženska sledi, ampak sta se vlogi skozi koreografijo izmenjavali.

Trenutek za ples pred neučakanimi gosti

Na zadnji individualni uri se v plesnih šolah še posebej posvetijo pripravi na nastop. Pogovorili se boste o izvedbi in popravljali detajle. Poročni ples odplešeta obrnjena proti različnim stenam v prostoru, da vaju ne zmede orientacija v prostoru med samim plesom. Ples vadita po principu »ni napak«, to pomeni, da lahko vsak zaplet med plesom neopazno razrešita ali celo obrneta sebi v prid. Tremo najlažje pomirita, če bosta sigurna, zato začnita z vajami dovolj zgodaj in vadita toliko časa, da bodo gibi prihajali sami od sebe. Tako bosta v plesu neomajno uživala.

This is box title
Po ustaljeni tradiciji, ki se je prijela tudi v
Sloveniji, mladoporočenca po dogovoru z glasbeno skupino oziroma ansamblom s
prvim poročnim plesom otvorita neformalni del slavja. Tik za prvim plesom se
mladoporočencema na plesišču pridružijo še drugi. Če želita, lahko sledita
tradiciji, ki narekuje takšen vrstni red:

 1. ples
  mladoporočencev;
 2. ples
  nevestinega očeta z nevesto ter ženina z nevestino mamo;
 3. nevestin
  oče pleše z nevestino mamo, ženin istočasno pleše s svojo mamo;
 4. ples
  ženinovih staršev;
 5. ples
  prič z mladoporočencema;
 6. na
  plesišče pridejo še preostali gostje.

Kombinacije lahko tudi spremenita. Po poročnem plesu mladoporočencev lahko nevesta zapleše s svojim očetom, ženin s svojo mamo. Sledi lahko ples staršev, kjer najprej zaplešejo nevestina starša in ženinova starša, nato pa se zamenjajo. Kljub omenjeni tradiciji, lahko izbereta ples z nekom, ki je vaš steber opore skozi pomembne življenjske prelomnice.

Sodelujoči strokovnjaki:

Katarina Venturini

https://www.plesnazvezda.si/

plesna učiteljica in štirikratna svetovna prvakinja v standardnih in latinskoameriških plesih, Plesna zvezda d. o. o.

Tomo Tololeski

https://www.tejdance.com/sl/

plesalec, koreograf, plesni pedagog in specialni pedagog, Plesna šola TEJ Dance

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here