Foto in video spomini

1
2443
Foto spomini

Poročni trenutki so večen spomin. Pomembno je da izbereta kvalitetnega fotografa. Poročni fotograf naj bo po vajinem okusu in kaj si želita na poročni dan. Natančno mu predstavita svoja pričakovanja in katere trenutke želita ujeti.

Poročni posnetki so večen spomin

Na čarobnost vajinega posebnega dne vaju bodo za vedno spominjali neprecenljivi foto spomini, zato je zelo pomemben pravočasen razgovor s poročnim fotografom – najbolje več mesecev pred poroko. Da bo izbrani fotografski mojster res po vajini meri, si pripravita ključna vprašanja, ki vama bodo pomagala do prave izbire:

  • Koliko porok ste že fotografirali v celoti?
  • Kdaj običajno pričnete in kdaj končate s fotografiranjem?
  • Kako poteka vaše delo na samem dogodku?
  • Kako naju boste pri fotografiranju usmerjali?
  • Kdaj lahko pričakujeva prve fotografije?

Poroka je enkratni dogodek, ki mine, vendar fotografije in video spomini ostanejo. Zato je pomembno, da preden izbereta poročnega fotografa, dobro razmislita, da bosta lahko s ponosom fotografije svoje poroke kazala svojim vnukom še vrsto let kasneje.

Izbira fotografa in termin

NASVET
Najdita tistega fotografa, galerijo ali video, ki izžareva točno to, kar si želita na svoj poročni dan.

Fotografa rezervirajta čim prej, lahko že leto dni pred samim poročnim dnem, če že imata potrjen datum. Na ta način si zagotovita, da je želeni fotograf tisti dan le vaš. Izbira fotografa temelji na vajinem okusu in vajinih željah. Ugajati vama mora slog fotografiranja, način obdelave in kar je najpomembnejše – zgodba, ki jo pripovedujejo fotografije. Ne osredotočajta se zgolj na tehnično izvedbo fotografije (seveda je tudi ta pomembna), v sodelovanju s fotografom vpletita tudi čustveno plat. Poroka je dan, ki je nabit s čustvi in te morajo fotografije izžarevati.

Poglejte celotno poročno zgodbo

Na spletnih straneh poročnih fotografov pogosto vidimo le izbrane fotografije, ki ne pripovedujejo celotne poročne zgodbe.

Prosita fotografa, naj vama pokaže nekaj poročni zgodb – v celoti. Na ta način bosta dobila občutek, kaj lahko pričakujeta.  

Kdo bo fotografiral poroko

Pri večjih studiih se nemalokrat zgodi, da na poroko pride fotograf, ki ga vidita prvič. V primeru, da se odločita za sodelovanje z večjim fotografskim studiom, se pozanimajta, kdo bo fotografiral poroko, da lahko vzpostavita vez s fotografom že prej. Bodita previdna, če pri spoznavanju fotografa in foto studia dobita občutek, da jim je v interesu zgolj to, da imajo čim večje število porok na dan.

NASVET
Izbira dveh fotografov je lahko velika prednost, saj lahko hkrati fotografirata pri obeh partnerjih doma, posnameta priprave in dogajanja na obeh lokacijah, ki se na koncu združita v fotoknjigi kot celota. Čez dan pa dva zorna kota in dve različni perspektivi omogočijo, da zgodba postane še bolj dinamična.

Pogodba/pisni dogovor o sodelovanju

Vse, kar se dogovorita na sestanku, dajta v pisno obliko. Pogodba naj vsebuje vse pomembne informacije, tudi podrobnosti: datum poroke, lokacijo, ceno storitve, potek vajinega posebnega dneva in kaj vključuje paket. Načeloma se ob rezervaciji plača akontacija, ki jo prav tako navedite v pisnem dogovoru, in ponavadi znaša od 20 do 50 odstotkov končne vrednosti. Če ima fotograf tovrsten dokument že pripravljen, ga pozorno preberita in ga po potrebi s fotografom prilagodite. Ne pozabita fotografu še omeniti morebitna presenečenja, da bo pripravljen tudi na to.

NASVET
Poroka je enkraten in NEPONOVLJIV dogodek, zato so izkušnje in »kilometrina« fotografa neprecenljive! Biti mora vedno na pravem mestu, predvidevati dogajanje, biti odziven in tehnično stoodstotno podkovan.

Cena fotografiranja

Pri dogovoru o ceni fotografiranja bodita pozorna, da plačujeta delo fotografa in ne njegovo ime. Cene slovenskih fotografov so v razponu med 400 in 2000 evri. Prenizke cene nakazujejo na nizko samozavest ali neizkušenost fotografa. Pri dogovoru vprašajta ali so razvite fotografije že vključene v ceno. Medtem ko se pri naročilu fotoknjige pozanimajta o kvaliteti papirja in številu strani ter o kvaliteti vezave in platnic.

Rok za izdelavo fotografij in albuma

Po poroki fotografski mojster fotografije pregleda, izbere najboljše in jih ustrezno obdela. To lahko traja nekaj dni, tednov ali celo kakšen mesec, še posebej, če imata v paketu poročno fotoknjigo. Navadno dobite izdelek v 8–12 tednih.

Zaročno fotografiranje – generalka

Nekateri pari se odločijo tudi za zaročno fotografiranje, kar je super način, da spoznata fotografa in njegovo delo, sama pa imata tako generalko za poročno portretiranje. Hkrati lahko fotografije uporabita za izdelavo personaliziranega poročnega vabila.

Poskrbita, da bo poročni dan manj stresen in se bosta sproščeno pozirala pred fotografom. Fotografi priporočajo tudi predporočno fotografiranje, vendar ga nimajo vsi vključenega v ceno. Fotografije so lahko uvod v vajino poročno zgodbo.

Snemanje poroke

Najameta lahko tudi snemalca poroke, ki ni nujno tudi fotograf. Snemalec poroke lahko prinese nov pogled na poroko, s čimer je posnetek še bolj privlačen. Opozorite snemalca, da je pozoren tudi na kvalitetno posnet zvok. Pri izboru snemalca bodite pozorni, da je snemalec zna predvideti trenutke in je prilagodljiv. Prosite ga, da vam predvaja enega izmed zmontiranih videov, saj bosta spoznala, ali ima čut za montažo.

Vključita svojo osebno noto!

Dober fotograf se zaveda, da nista poklicna fotomodela, ki bi imela izkušnje s poziranjem pred objektivom. Zato vama mora predstaviti vse možnosti, ki jih imata na voljo.

NASVET
Dober fotograf vama bo prisluhnil in z vama dodelal podrobnosti o izvedbi fotografiranja.

Zadnji nasveti in ne pozabita

Izkušeni fotograf se znajde še v tako zapletenih situacijah, zato ga prosite, da z vami deli zanimive zgodbe in pripetljaje dosedanjih izkušenj. Ne pozabita, na vzpostavitev redne komunikacije. Seznanita fotografa z vajinimi pričakovanji. Ob koncu vajine poroke, se delo za fotografa še ne konča. V njegovo delo in ceno je vključen tudi pregled in obdelava fotografij ter tudi izdelava fotoknjige.

  • fotografa povprašajta o opremi, saj lahko dobra oprema nakazuje tudi kvaliteto končnih fotografij;
  • preverita obliko končnih fotografij in ali so že vključene v ceno fotografiranja;
  • garancijo izdelka si lahko zagotovita tudi tako, da preverita, ali ima fotograf registrirano dejavnost.

Sodelujoči strokovnjaki:

Klemen Lajevec

http://www.klemenlajevec.com

fotograf in sodelavec priprave na zakon v Ljubljani

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

1 komentar

  1. Fotografije so odvisne od fotografa in ne od fotografske opreme. Če fotograf nima smisla ima lahko opemo za 3k pa ne bo nič naredil.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here