Izbira pijače za poročno slavje

0
4391
Pijača na poroki
Pijača na poroki

Pijača na poroki je prav tako pomembna kot izbira hrane, sploh kombiniranje je lahko izziv. Poskrbita, da bo za vsak okus nekaj.

Že pred poročnim obredom in slavjem, se običajno postreže aperitiv. Na nevestinem domu in po obredu gostom ponudita penino in vino, lahko tudi žgano pijačo. Postrežeta lahko tudi s koktajlom (alkoholnim in brezalkoholnim), ki je okrašen s sadjem in je prava paša za oči. Če boste pred obredom in slavjem postregla tudi s slaščicami, izberita sladko vino, saj se ta najbolj prilegajo sladicam.

Poskrbita za pestro izbiro brezalkoholnih pijač za otroke in tiste odrasle, ki se izogibajo alkoholu. Posebno pozornost namenita negaziranim pijačam, saj mnogim ljudem mehurčki ne prijajo, posebno težavo lahko predstavljajo pri manjših otrocih.

Penina 

Vinska klet “GORIŠKA BRDA”
Vinska klet “GORIŠKA BRDA”

Brez šampanjca ali vsaj penine ne gre! Lahko jo ponudite za aperitiv, poleg ostalih klasičnih pijač. Kozarce penine okrasita z dodatkom maline, jagode, granatnim jabolkom ali lističi vrtnice. Poleg klasične lahko ponudita tudi različne vrste sadnih in medenih penin. Penina mora biti primerno ohlajena (med 8 in 10 stopinjami). Penina iz belega grozdja, naj se bo postrežena v kozarcih v obliki tulipana, medtem ko se penina iz rdečega grozdja postreže v kozarcih, ki so podobni kozarcem za konjak, le da so na daljšem peclju.

Ker nekaterim mehurčki ne ustrezajo, izberita za aperitiv tudi druge pijače, kot so okrašen limonočelo ali manjši okrašeni kozarčki sangrije.

  • Za aperitiv na poročnem slavju postrežita penino duha s cvetličnim vonjem, ki ima pridih chardonnaya.
  • Iz redkih trt so izdelane penine z dušo, postrežite ob nenavadnih jedeh, katerih sestavine niso vedno prepoznavne vsem gostom.
  • K ocvrtim jedem, jedem ter sladicam iz listnatega testa in sladko-kislim jedem se prilega penina srca. Ima svež in mehak okus ter vonj po vrtnicah, cimetu in briošu.
  • Močnejši okus imajo penine s telesom, katerih vonj spominja na pšenico. To penino lahko postrežete med glavno jedjo.

Vina

Rdeče in belo vino sta na poročnem slavju obvezna spremljevalca. Vina izbirajta skupaj z jedilnikom. V primeru, da bosta imela le po eno vrsto belega in rdečega vina, naj to ne bo presladko in ne presuho. Svetujemo vama, da posegata predvsem po izdelkih priznanih slovenskih vinarjev, saj je vino iz domačih krajev poznano večjemu številu gostov, ki bodo okuse vin lažje kombinirali k ponujeni hrani.

K ribjim jedem beli pinot, charonnay in rebula. Glavne jedi iz belega mesa oplemenitijo mineralna, sadna in sveža vina, kot so sivi in beli pinot, sauvignon, rebula in chardonnay. Medtem ko se k rdečemu mesu podajo modri pinot, merlot in cabernet-sauvignon. S sladicami postrežemosladka vina.

Koktejli

Med vajinimi vrstniki pa bodo zaželeni tudi dobri koktejli. Od klasičnih, kot so dry martini, white lady, negroni, do koktajlov s penino, na primer martini royal, kir royal in bellini, v vročih poletnih dneh pa mojito, caipirinha, gin fizz ali druge osvežilne pijače.

 

 

 

Najnovejša modna muha so tudi craft piva. Ne pozabita na penino za zdravico, ki naj bo dobro ohlajena. Namesto klasične lahko ponudita različne vrste sadnih ali medenih penin. Vse skupaj prej obvezno preizkusita. Pa ne naenkrat.

Atraktivni koktejli
Predloge za koktejle, tako alkoholne in brezalkoholne preberite tukaj.

Sodelujoči strokovnjaki:

Darinko Ribolica

Darinko Ribolica

http://klet-brda.si/sl/

enolog, Vinska klet Goriška brda

Miha Istenič

http://www.istenic.si/

direktor podjetja Istenič d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here