16 slogov porok

0
7231

Mnoge neveste želijo večji poudarek na detajlih, s čimer dobi poroka unikaten pečat. Medtem ko se drugi pari odločijo za bolj adrenalinske sloge porok. Poročni slog naj odraža vajino osebnost.

Izbor pravega sloga poroke

Izbrati slog poroke je zahtevna naloga. Vzeti si morata čas in dobro premisliti o skupnih željah ter poskrbeti, da vajina poroka odraža vajini osebnosti in interese.

Najpomembnejše je določiti elemente rdeče niti poroke (letni čas, morje, les, šport, hobiji ali nacionalnost). Detajli elementov pa se povezujejo po različnih dekoracijah – na programu, meniju, dekoraciji, šopkih ali darilih. Nato se šele lahko začne kreiranje idej in organizacija poroke.

Če sta ženin in nevesta različnih nacionalnosti, lahko za elemente rdeče niti izbereta posamezne običaje države. Svate spoznata s kulinariko, ali se odločita za drug tradicionalni poročni običaj.

Slog poroke je ključen pri izbiri lokacije. Glamurozna poroka se po navadi organizira v razkošnih sobanah in z bogato dekoracijo, svečniki ter bleščicami. Medtem ko je poroka v naravi lahko organizirana v nacionalnem parku ali na kmečkem turizmu. Razmislita še o drugih kreativnih elementih, ki pustijo unikaten pečat.

Lokacijo poroke lahko popestrita z lokalnimi dekoracijami – oljčnimi vejicami, rožmarinom, cvetovi ali lokalnimi specialitetami. Pri izboru dekoracije morata poskrbeti, da se izbran element ne pojavi prepogosto. Na primer enako cvetje, kot je v nevestinem šopku, je lahko vključeno tudi v namizno dekoracijo, tablo s sedežnim redom, imenske kartice ali kot okrasitev darilca za goste.

Hitri seznam najbolj zanimivih idej za tematska poroke  

Poroka presenečenja

Pristno in pogumno dejanje, lahko močno preseneti goste, zato načrtujta poroko presenečenja do potankosti. Goste vabita z drugim razlogom, kot je zabava za rojstni dan, magisterij, nova služba ali nekaj tretjega, kar vabljenim ne bo nenavaden razlog za druženje in si bodo zato vzeli čas. Na vabilu namignite, da ima tematska zabava dress code – črno-belo elegantno in da naj bodo točni, da ne bodo zamudili obreda. Ko se gosti zberejo na lokaciji jim razkrijeta, da je to vajin poročni dan. Lokacija naj bo intimna, saj so povabljeni le najbližji, s katerimi želita deliti ta romantičen dan. Da bo skrivnost dobro varovana, opozorite najeto osebje, –  matičarja, duhovnika, catering, dostavljalca poročne torte, da bo dogodek za goste presenečenje in naj skrivnost zadržijo zase. Drzni ženin bo poroko presenečenja organiziral kar svoji izbranki (ali obratno).

Bogat glamur 

Glamur poroka je pompozna, na pogled narejena na visoki nogi. Bogat dekor, masivne mize in stoli, cvetlični aranžmaji velikih dimenzij, svetlikajoči lestenci in svečniki. Razkošne barvne kombinacije, kot so zlato-črna, belo-srebrna in črno-bela izstopajo iz bele osnove. Prevladujejo zlati in srebrni dodatki, težke tkanine in veliko bleščic. V glamur poroko lahko vključita tudi delček modernega pridiha in se namesto z avtomobilom prispeta na obred kar z ultra lahkim letalom.

Grajski pridih 

V poletnih mesecih je cvetoča poroka v grajskem parku lahko božanska, v sobanah ali na grajskem vrtu pa romantična gostija ob siju bakel popolnoma očara goste. Grajska oblačila popestrijo vzdušje, še svatom lahko tako namigneta. Zlata se dobro kombinira z bordo rdečo in sorodnimi bež-krem odtenki. Fotografiranje v grajskem vrtu, med mogočnimi stebri in veličastnim grajskim stopniščem bo očaralo še tako ostro fotografsko oko. Grajski stolp ali baročni balkon vam bo za vedno ostal v spominu. Grajski vitezi po obredu lahko pripeljejo še belega konja, ki ga ženin zajaha in nevesto odpelje v novo skupno življenje.

Mediteranski melos 

Mediteranski ritmi vaju bodo zapeljali v skupen življenjski stan, ne glede na to ali sta izbrala obred na plaži in pogostitev v pravi mediteranski restavraciji z morskimi dobrotami v najožjem krogu, ali pa povabila širšo druščino na barko, da se boste s svati zabavali sredi morja do zgodnjih jutranjih ur. Svetle poletne barve rumene, oranžne odtenke lahko zamenja tudi svetlomodra v kombinaciji z belo. Toplo podnebje, šumenje zeleno modrih valov, petje galebov, prijetna poletna sapica z vonjem borovcev in slano morje bodo vajin dan naredili prav poseben.

Alpska poroka 

Alpski stil poroke je pisan na kožo le nekaterih, morda ravno vama. Visoko nad hribi si lahko izpovesta ljubezen kar v helikopterju, slavnostno zabavo z vajinimi svati pa organizirata v gorski koči, kjer postrežejo z dobrotami. Obvezna oprema za svate, poleg dobre volje, naj bodo še pohodni čevlji, kar zapišita že v vabilo.

Čudovita narava 

Možnosti za organizacijo poroke v naravi je neomejeno; zelena poroka na travniku, ob jezeru ali reki, romantičen ambient ob slapu ali tropsko zelenje v botaničnem vrtu. Organizator lahko poskrbi za čaroben pogled na zeleno naravo, prijetne travnate površine in gozd, naredi pisano cvetlično kuliso in nepozabno vzdušje pod šotorom, če bi vreme zagodlo. Catering podjetje bo poskrbelo, da bosta s svati okušala prvovrstne kulinarične dobrote, kljub oddaljenosti iz mesta. Da se bodo svatje prijetno počutili, pripravita različne malenkosti, ki jih bodo razvajale – prirpavite majhna darilca, usmerjevalne table iz naravnega lesa. Poročni obred bo stilsko dovršen, če bosta dahnila da pod zelenim, cvetličnim ali sijočim obokom.

Vintage poroka 

»Old but new« je za posebne osebnosti. Starodoben stil 50-tih ali 60-tih let prejšnjega stoletja, s pridihom modernega. Prevladuje bež barva, barva lesa in zemlje, ki se jo kombinira z nežnimi roza, mareličnimi, mint ali turkiz barvami. Cvetlični aranžmaji so iz drobnega cvetja, v prostoru naravni in grobo obdelanimi elementi, masivnimi stoli. Namizni pogrinjki z na videz starinskimi krožniki, jedilnim priborom, prtički in svečniki. Kotiček za fotografiranje svatov s starinskim aparatom, leseni pripomočki kot dodatki ali za zabavo. Pri obleki bodita pozorna na enostavne dodatke kot so naramnice, usnjen telovnik, biseri in romantična čipka, veliko čipke. Za piko na i ne pozabita na najem starodobnika.

Hipster poroka

Edinstvena poroka bo prepletala starinsko modo iz obdobja med 50. in 80. leti prejšnjega stoleta,  z dodatki alternativnega življenskega sloga. Nevesta je v preprosti poročni obleki, lahko z vzorčasim ali le čipkastim dodatkom, njena prišeska je asimetričan in deluje neurejeno. Ženin nosi preozke hlače z naramnicami, zgorji del pa se ne ujema spodnjemu. Ženinova brada je urejena, nosi očala in morda tudi klobuk. Poročni šopek je razkošen, z velikimi cvetovi z zelenjem. Odtenki barv se med seboj prelivajo. Na sicer skrbno izbrani, a nenavadni lokaciji je dekoracija z velikimi polnimi cvetovi, ter oblilica retro dodatkov, kot so staro kolo, stara glasbila, note, polaroidni fotoapratat. Slavje bo intimno z izvajalci bluesa in jazza. V tematskem kotičku se bodo svatje lahko družili od cigarah in viskiju.

Bio in eko poroka

Rdeča nit so naravni elementi inizdelki ter ekološka kulinarika. Na poroko se pripeljita z električnim vozilom in za vabila, konfete in zahvale uporabita recikliran papir. Prevladujejo različni naravni odtenki zelene, rjave, bež in bele, ki jih popestrita z barvo sivke. Poročna obleka bo enostavna, a še vedno zelo elegantna, iz ekoloških materialov. Lokacija poroke pa odprta, sončna in zračna – v naravi, gozdu ali travniku ali v eko resortu. Namizni dekor bo pretežno iz travniškega cvetja, lesenih elementov in lanenega blaga. Tudi stoli bodo oblečeni v belo laneno eleganco. Harmonijo bo zaključila ekološko pridelana hrana, ki bo razvajala vajine brbončice.

Poroka v zraku

Če sta se spoznala na letalu ali veliko letita po svetu, izberita poroko v zraku. Najemita zasebno letalo ali se z letalsko družbo dogovorita za poroko. Možen je tudi najem večjega balona na topel zrak. Obred bo v manjšem krogu, saj je število potnikov omejeno, ostali pa vaju bodo pričakali na trdnih tleh. Če sta adrenalinska nadobudneža lahko celo skočita s padalom k svatom na lokacijo poročnega slavja. Zabavo nadaljujeta na letališču, kjer bosta ambient opremila z zgodbami vajinih potovanj, kovčki in elementi, ki so nepogrešljivi na potovanju. Takoj po zabavi, pa odletita v vama še nepoznano destinacijo, novim dogodivščinam naproti.

Poroka v podzemnem svetu

Jamarska poroka je polna skrivnosti, osvetljena z baklami in svetlikajočimi kapniki. Svate bo očarala nepozabna akustika, ki bo odmevala z željami vajinega neskončnega ljubezenskega življenja. Izberite dobrega pevca in orkester, saj bo to nepozabno doživetje. Obleka naj bo snežno bela, da bo izstopala v ambientu, modni dodatki naj vključujejo tudi toplejše ogrinjalo in zaprte čevlje, če bi bilo to potrebo, saj je temperatura v jamah v povprečju 10 stopinj Celzija. Slavnostna pojedina se običajno odvija v bližnjem dvorcu, ponekod poskrbijo tudi za prenočišča, da bo vaša družba razigranih svatov preskrbljena.

Poroka na morju

Morski vzorci, vrvi in boje bodo pričarale vzdušje svobode po vajini meri. Kratka bela poročna obleka z dodatki mornarsko modre barve bo najlepša izbira. Odločite se, da boste sproščene z bosimi nogami in prikupno skuštrane od vetra. V ožjem krogu se poročita na jadrnici ali katamaranu na odrtem morju. Svatje pa vaju bodo pričakali na obali, saj morda kateri od njih ni navdušen nad zibanjem na morskih valovih. V prostoru za svatbo ne sme manjkati morskih mrež, školjk in amfor.Tudi kulinarični užitki naj bodo pretežno morski (vseeno ne pozabita na tiste, ki niso ljubitelji morske hrane).

Mestni vrvež

Izberita mesto, ki ga obožujeta, kjer se počutita res srečno, to bo pravi kraj za vajin najlepši dan v življenju. Veselje pokažita celemu mestu, ko se sprehodita do lokacije poročnega obreda. V mestnem parku naredita nepozabne fotografije, ženin »poškropi« nevesto ob vodnjaku, ali ujemita nepozaben, a večni trenutek v drevoredu. Svati se bodo v tem času lahko pozabavali ob pripravljeni pojedini, drugi sprehodili po parku. Pri okrasitvi se držita pravil minimalizma. V mestnem središču top kuharji elitnih restavracij nudijo nepozabno gurmansko izkušnjo, za prenočitev bo poskrbel eden od mestnih hotelov.

Poročni potop

Izkušena potapljača ne bosta dolgo oklevala in bosta izbrala poroko pod vodo, ki je lahko pravo doživetje. Tudi če sama nista potapljača se lahko za to odločita, saj bo izkušeni inštruktor stalno prisoten. Več kot teden prej bosta naredila spoznavni potop, tudi svatje se vama lahko pridružijo. Obred traja približno 15 minut, prebere se matičarjevo besedo, izpove zaobljube in izmenja prstane. Simbolično podpišeta poročno listino, ker ponovita še na kopnem. Obred pod vodo bodo tisti, ki si ne želijo pod vodo, spremljali od zunaj (prenov v živo), nato bo sledil civilni (lahko tudi cerkveni) obred na kopnem.

Klasična poroka 

Najpogostejša klasična poroka še vedno ne gre v pozabo, bela obleka s tančico in šopki iz vrtnic, gerber ali tulipanov. Prevladujejo naj barvne kombinacije, kot so bela-rdeča, bela-zelena, bela-roza ali bela-vijolična. Na slavnostni dogodek povabita z vljudim vabilom po pošti ali pa ga osebno prinesita bližnjim svatom na dom. Ne moreta mimo poročnih običajev. Na obredu in zabavi se posluša poznane skladbe in se pogostili z domačo hrano. Vsaki klasiki se doda še nekaj modnega, kar označuje osebnosti ženina in neveste – to je vajina začimba, ki bo poroko kljub klasičnemu stilu naredila le vajino.

Bela pravljična poroka

Ljubitelji zimske idile ste v veliki prednosti, saj boste imeli na voljo veliko več prostih terminov na večini prestižnih poročnih lokacijah, zaradi nizke sezone pa bodo nekatere ponudbe lahko bistveno cenejše, kar pa ne velja za nekatere izjeme (na primer eksotično cvetje iz toplih krajev). Kljub temu, da se bo nevesta za slikanje na snegu obleka čez snežno poročno obleko toplo pletenino, ogrinjalo ali plašč, toplo obluvalo, pa bo obred in slavje ob kaminu unikatno v njej ulitih poročnih čevljih. Cvetje naj bo odporno na nižje temperature, da bo poročni šopek ostal brezhiben cel dan. Zaradi (snežnih) vremenskih razmer jim lahko rezervirate prenočišče ali prevoz. Če se bo obred ali fotografijeranje nekoliko zavleklo, pa nič ne skrbita, saj bo verjetno na ta dan vajina poroka edina.

NASVET
Odločitev za poroko izven uradnih ur ali uradnih prostorov vaju bo stala 170 €. Če se odločita za poroko na prostem ali na kakšni nenavadni lokaciji, morata oddati prošnjo na pristojno upravno enoto. Prošnji priložita še dovoljenje lastnika zemljišča in pojasnita razlog, zakaj se želita poročiti ravno tam oziroma ta dan.

Sodelujoči strokovnjaki:

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here