12 slogov porok

0
388

Mnoge neveste želijo večji poudarek na detajlih, s čimer dobi poroka unikaten pečat. Medtem ko se drugi pari odločijo za bolj adrenalinske sloge porok. Poročni slog naj odraža vajino osebnost.

Izbor pravega sloga poroke

Izbrati slog poroke je zahtevna naloga. Vzeti si morata čas in dobro premisliti o skupnih željah ter poskrbeti, da vajina poroka odraža vajini osebnosti in interese.

Najpomembnejše je določiti elemente rdeče niti poroke (letni čas, morje, les, šport, hobiji ali nacionalnost). Detajli elementov pa se povezujejo po različnih dekoracijah – na programu, meniju, dekoraciji, šopkih ali darilih. Nato se šele lahko začne kreiranje idej in organizacija poroke.

Če sta ženin in nevesta različnih nacionalnosti, lahko za elemente rdeče niti izbereta posamezne običaje države. Svate spoznata s kulinariko, ali se odločita za drug tradicionalni poročni običaj.

Slog poroke je ključen pri izbiri lokacije. Glamurozna poroka se po navadi organizira v razkošnih sobanah in z bogato dekoracijo, svečniki ter bleščicami. Medtem ko je poroka v naravi lahko organizirana v nacionalnem parku ali na kmečkem turizmu. Razmislita še o drugih kreativnih elementih, ki pustijo unikaten pečat.

Lokacijo poroke lahko popestrita z lokalnimi dekoracijami – oljčnimi vejicami, rožmarinom, cvetovi ali lokalnimi specialitetami. Pri izboru dekoracije morata poskrbeti, da se izbran element ne pojavi prepogosto. Na primer enako cvetje, kot je v nevestinem šopku, je lahko vključeno tudi v namizno dekoracijo, tablo s sedežnim redom, imenske kartice ali kot okrasitev darilca za goste.

 

Predstavljamo vam 12 slogov porok 

Glamurozna

Marsikatera nevesta je že kot majhna deklica sanjala o glamurozni poroki. Za glamurozni slog so značilni: bogata dekoracija, veliki cvetlični aranžmaji, lestenci, bogati svečniki, zlati in srebrni dodatki, bleščice in veliko tkanine. Pogosto prevladuje bela barva, ki jo popestrijo bogate barvne kombinacije, kot so zlata-črna, belo-srebrna in črno-bela. Na poroko priletita z ultra lahkim letalom, na pisti naj vaju pričakajo svatje.

 

Grajska

Zamislita si, da se pripeljeta s kočijo in vaju sprejme straža. Neverjetne spomine bo pustilo fotografiranje med mogočnimi stebri ali na grajskem stopnišču. Ženin izbere viteška oblačila, če zna jezditi naj nevesto odnese na belem konju. V poletnih mesecih izberita raje poroko v grajskem parku in jo zaključita z grajsko gostijo v sobanah ali na grajskem vrtu.

 

Mediteranska

Mnogi so mnenja, da je poroka ob morju še posebej romantična. Ker imamo sredozemsko obalo v neposredni bližini je to izvedljivo brez večjih izdatkov. Šumenje valov, petje galebov, vonj po morju in prijetna poletna sapica bodo vaš dan naredili še bolj poseben. Večno zvestobo si lahko obljubita kar na plaži, na pomolu ali celo na veliki barki, kjer lahko (če najameta dovolj veliko) rajate pozno v noč.

 

Alpska

Ljubezni do planinarjenja se ne da upreti, zato lahko razmislita o poroki v objemu gora. Najemita večjo kočo če se bosta poročila v času, ko so gore zasnežene, da lahko po slavnostnem obredu odsmučata ali deskata v dolino na poročno zabavo.

 

Natur

Sta ljubitelja narave in podeželja? Izberita poroko na območju nacionalnega parka, v divjini ob lepi reki ali na kmečkem turizmu, kjer se boste pogostili z domačimi dobrotami, sedeli na balah in plesali v prirejenem ter okrašenem skednju. Zabavo popestrite z igrami, ki se nanašajo na gibanje v naravi; spretnostno skakanje čez bližnje potoke, tekmovanje v izdelavi vodnih mlinčkov ali celo ekipno tekmovanje v izdelavi lesenih splavov (pri tem povežite ekipe ljudi, ki se še ne poznajo dobro, da povežeta vajini družini in sorodnike).

 

Vintage

Vintage slog je starodoben vendar izraža trajno vrednost zato je vedno nekaj posebnega. Prostor opremita z naravnimi in grobo obdelanimi elementi, masivnimi stoli in mizami. Tako bosta prostoru vdahnila toplino in vzbudila »duh po dobrih starih časih«. Pri obleki in dekorju vzemita navdih iz časov 50-tih ali 60-tih let prejšnjega stoletja – umirjene barve, barve lesa in zemlje ter gozdne odtenke. Ženin naj nosi naramnice in usnjen telovnik, nevesto pa odpelje v avtomobilu starodobnikov.

 

Bio poroka

Prevladujejo naj različni odtenki zelene, rjave, bež in bele. Odlična lokacija za ta slog je jasa ob gozdu ali vodi, za dekoracijo uporabita travniške cvetlice, les, blago in kamenje. Na poroko se pripeljita z električnim vozilom in za vabila uporabita recikliran papir. Postrezita z ekološko pridelano hrano. V zahvalo svatom podarita različna semena eksotičnih rastlin ali rastline v lončkih, ki bodo obrodile sadeže.

 

Poroka v zraku

Z letalsko družbo se dogovorita za poroko v zraku, ali najemita zasebno letalo, ki jih je pri nas vse več. Število svatov bo v tem primeru omejeno, saj vaju bo večina pričakala na tleh, kjer boste skupaj proslavili. Iz letala lahko pred svate doskočita tudi s padalom, v spremstvu izkušenega padalca. Namesto letala lahko obred v zraku izpeljeta tudi v večjem balonu na topel zrak.

 

Poroka v podzemnem svetu

Čudovita kraška jama lahko pričara pravo pravljico med kapniki, osvetljenimi z baklami. Akustika v poročni dvorani je dih jemajoča, zato lahko najameta pevca ali celo zbor. Vajini svati bodo zagotovo očarani.

 

Poroka na morju

Zaprisežena jadralca bosta izbrala večjo jadrnico in jo opremila v belo-modri kombinaciji. Za čarobno vzdušje zvečer bodo poskrbeli lampijončki. Svati se bodo na odprtem morju počutili svobodno. Zabava na plovbi je seveda ekskluzivna, le za najbližje prijatelje in sorodnike.

 

Poroka v podvodnem svetu

Poroka pod vodo je lahko pravo doživetje in je izvedljiva tudi za neizkušene potapljače. Pozanimajta se o spoznavnem potopu, pridružijo se vama lahko tudi svatje. Pod vodo vama lahko pripravijo okrašeno poročno točko in plastificirane tablice z besedilom celotnega obreda. Po končanem obredu, sledi še civilna poroka na kopnem, po želji tudi cerkvena. Poročno slavje lahko potem nadaljujete na suhem.

 

Klasična

Prevladujejo klasični poročni šopki z vrtnicami, gerberami, tulipani in klasične barvne kombinacije, kot so bela-rdeča, bela-zelena, bela-roza ali bela-vijolična. Ta slog se pri nas modernizira in dobiva lepe razsežnosti v smislu modernejše glasbe, in vse bolj atributivne animacije za goste.

 

 

 

NASVET
Odločitev za poroko izven uradnih ur ali uradnih prostorov vaju bo stala 170 €. Če se odločita za poroko na prostem ali na kakšni nenavadni lokaciji, morata oddati prošnjo na pristojno upravno enoto. Prošnji priložita še dovoljenje lastnika zemljišča in pojasnita razlog, zakaj se želita poročiti ravno tam oziroma ta dan.

 

Deli

Sodelujoči strokovnjaki:

Uredništvo

http://www.prirocnikporoka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here