Kako graditi odnos po poroki

0
2514
Odnos po poroki
Odnos po poroki

Poroka prinese nove izzive v vajino partnersko življenje in je potrditev vajine zveze. Kako pa se spremeni odnos po poroki?

Vsi si želimo biti srečni in v dobrem partnerskem odnosu, le malo ljudi pa dejansko ve, kako srečo v odnosu ohraniti. Skupno življenje prinaša nove izzive (nove navade, več bližine, odgovornosti in obveznosti, otroci, hiša ipd.), poroka pa je lahko le »pika na i« oziroma uradna potrditev že obstoječe partnerske zveze.

Kaj poroka dejansko pomeni oziroma kaj spremeni, pa je odvisno od posameznega para ter njunih predstav in izkušenj, ki jih prinašata iz svojih primarnih družin.

Predstava, da je poroka omejevanje svobode posameznika, velikokrat temelji na strahu, da veljajo po poroki drugačna pravila, kot so veljala pred njo. V resnici pa je zakon skupen dogovor, na katerega morata biti oba partnerja pripravljena. Hkrati je to priložnost za še večjo globino in povezanost.

Osebnostna rast ali od zaljubljenosti do zrele ljubezni

Sreča v partnerskem odnosu ni toliko odvisna od izbire partnerja, temveč od nas samih in naše pripravljenosti, da pogledamo vase in naredimo spremembe, ko se v odnosu pojavijo nesoglasja. Izbira partnerja ni naključna. Navadno se zaljubimo v osebo, ki je dovolj podobna vzdušju iz naše primarne družine, kar zajema tako lepe kot boleče izkušnje, ki so se na nezavednem nivoju vtisnile v nas. Običajno se odnos prične z romantično zaljubljenostjo, ko smo prepričani, da smo odkrili svoj manjkajoči košček, nemalokrat pa se, ko se hormoni vrnejo na normalno raven, odprejo tudi tiste naše neizpolnjene potrebe in rane, ki so se skrivale v ozadju. Zgodi pa se, da nehote v partnerju prepoznamo stvari, s katerimi smo se srečevali v svojem otroštvu. Zato ima partner in partnerski odnos ogromen pomen.

Zavedati se moramo, da v večini nismo v konfliktu s svojim partnerjem, ampak z zgodbo, ki jo nosimo s seboj.

Komunikacija, iskrenost in pripravljenost za učenje

Zakon pomeni skupnost, kjer sta si partnerja enakovredna. Komunikacija pa predstavlja osnovo kateregakoli odnosa in je pomembna veščina vsakega posameznika. Za dober odnos so potrebni iskrenost, pripravljenost za spoznavanje novih pogledov in resnic, spremembe nekaterih svojih navad, pričakovanj, vzorcev in obrambnih mehanizmov ter izgubljenih ali nerazvitih osebnih potencialov. Mnogo tega je le odsev bolečih izkušenj iz otroštva oziroma preteklosti, ki pa danes ne prispeva pozitivno k sožitju v partnerskem odnosu, niti ne k lastni osebni sreči. Pomembna je tudi odločitev, da zavestno gojimo ljubeča vedenja drug do drugega tudi potem, ko niso več spontana zaradi vpliva hormonov in sama po sebi umevna. To pomeni sprejeti odgovornost zase in za soustvarjanje odnosa.

NASVET
Pomembno je tudi, da ob konfliktih ali izzivih ne bežimo stran oziroma se jim ne poskušamo izogniti, temveč jih rešujemo na konstruktiven način in poskušamo najti skupne rešitve. Naučiti se moramo torej prisluhniti drug drugemu, se odkrito pogovarjati, izraziti lastne potrebe in želje ter skrbeti za lepe stvari v odnosu. Tako lahko odnos zavestno gradimo, biti pa moramo pripravljeni vložiti določen trud.

Drugi pomemben temelj odnosa pa je zaupanje. O zaupanju imamo lahko prav specifičen način razumevanja in vsak par ima po navadi tudi svoj unikaten pogled in meje glede tega, kdaj je zaupanje prelomljeno.

Pomoč terapevta in izobraževanje o odnosih

Če sami ne najdete rešitve, je morda najbolje poiskati pomoč, kajti partnerski terapevt ali svetovalec vam lahko osvetli stvari, ki jih sami ne morete videti. Tudi če vajin odnos ni v krizi, je lahko zelo dragoceno, da se odločita poglobiti svoje znanje o tem, kaj se v odnosih dogaja, saj vama lahko to prihrani težave v prihodnosti. Danes obstajajo različna izobraževanja, delavnice in številne knjige, ki nam pri tem lahko pomagajo, da:

  • izboljšamo kakovost odnosov in globlje spoznamo sebe,
  • razvijemo oziroma poglobimo znanje in veščine, ki so ključne, da zgradimo varen in ljubeč partnerski odnos (poglabljanje v preteklost, predvsem v otroštvo, ko smo se naučili določene dinamike oziroma vedenjskih vzorcev ter spoznavanje, kako to vpliva na nas kot odrasle osebe.),
  • naučimo se učinkovitejšega reševanja konfliktov (navadno se prepiramo zaradi popolnoma nepomembnih stvari, kot je WC školjka, zobna ščetka ali drobtine na pultu, včasih celo zaradi pričeske ali oblačil. Vendar pa se izkaže, da je to le površina in da se pod tem skrivajo veliko globlji občutki, kot je strah pred zapuščenostjo, neljubljenostjo in druge podobne bolečine.),
  • razumemo zakonitosti, ki veljajo v odnosih,
  • globlje raziščemo in preoblikujemo svoja ozadja iz preteklosti in primarne družine, ki pomembno vplivajo na naše odnose in življenje.

Seveda je veliko darilo drug drugemu, če se za tako pot odločita partnerja skupaj. A tudi, če sami pridobimo novo znanje in spretnosti ter naredimo korake na poti osebnega zorenja, lahko to pomembno vpliva na našega partnerja, naše odnose in življenje. Prvotni občutek povezanosti lahko zopet obudimo in celo poglobimo na nov način. Srečno!

zp8497586rq

Sodelujoči strokovnjaki:

Lucija Smerdel

Lucija Smerdel

Srce, zakonska in družinska terapija in svetovanje

Maja Trampuž

Maja Trampuž

http://www.odnosi.com/

Imago edukator in facilitator, programski direktor v Centru za kakovost odnosov v Ljubljani

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.