Glasba in animacija na slavju

0
7127
Poročna glasba
Poročna glasba

Poročna glasba je tista, ki lahko zazveni samo tisti trenutek in samo za vaju ali poskrbi za animacijo gostov. Je nekaj, kar se na poročnih fotografijah ne vidi, a se za zmeraj vtisne v srce.

Glasba vaju bo spremljala od doma, preko civilnega (in cerkvenega obreda) vse do jutranjih ur na poročnem slavju. V živo igrana glasba je bolj pristna, predvajana pa ugodnejša za proračun. Najpogostejša izbira je kombinacija obeh variant.

Cene glasbenikov, ki bodo popestrili civilni ali cerkveni obred se gibljejo med 200 in 300 evri. Medtem ko se cene glasbenikov, ki bodo poskrbeli poročno slavje, gibljejo med 500 in 1.500 evri.

Glasba na civilnem obredu

Klemen Lajevec Photography

Instrumentalna glasba civilni obred obogati, saj poveča lepoto čustev in pričara čarobno vzdušje. Civilni poročni obred popestrita z ljubezensko pesmijo na začetku obreda. Ko bosta prišla pred matičarja. Drug glasbeni vložek izberita za izmenjavo prstanov in poljuba.

Za civilni obred so najprimernejše baladne popevke, filmske skladbe in znane melodije iz svetovne glasbene zakladnice (kot so Dan najlepših sanj, Prisluhni mi, Pesek in dotik, Everything, You take my breath away, One moment in time, I will always love you, Have you ever really loved a woman, Thousand years, Can’t help falling in love). Melodija mora biti lepa, znana, a ne prehitra, saj je to priložnost, ob kateri prisluhnemo čustvom.

Instrumentalna glasba se lahko izvaja tudi pred začetkom obreda, ko prihajajo svatje, po končanem obredu (ob prejemu čestitk, pogostitvi svatov) pa se lahko dogajanje popestri tudi z glasbo, ki ohranja prijetno vzdušje.

Nežna instrumentalna glasba harfe ali klasične španske kitare je še posebej primerna. Za ozadje obreda izberita nežno ter nepoznano ambientalno glasbo kot je Bossa nova ali umirjeno zasanjani jazz.

<b>NASVET</b>
Če je obred na prostem, ne pozabita na ozvočenje, ki je zaščiteno za primer dežja.

Glasba na cerkvenem obredu

Ob vstopu v cerkev vama bodo zazvenele orgle in vsem poznana poročna koračnica.

Ob izmenjavi prstanov največkrat slišimo pesem Ave Marija. Po obredu je ponovno priložnost za kakšno popevko ali gospel, kot so Dva bela galeba, Ti si ta luč, Amazing grace, Darujem ti ljubezen, Ko bi govoril, Nihče ne ljubi te kot jaz. V cerkvi ni treba dodatno skrbeti za ozvočenje, saj je večina cerkva dovolj akustična.

Glasba na poročnem slavju

Na lokaciji poročnega slavja vaju bodo sprejeli z instrumentalno glasbo, ki ji bo sledila zdravica.

Med kulinarično pogostitvijo vas lahko spremlja umirjena instrumentalna glasba.

Za otvoritveni ples izberita glasbo, ki ima za vaju poseben pomen in z njo odplešita vajin prvi skupni ples v zakonu. Na poročnem slavju lahko igra narodno-zabavni ansambel ali zabavni ansambli, lahko pa za poročno slavje poskrbi tudi DJ, ki ga dopolnita s plesno točko ali govorom.

Izberita tudi glasbo, ki bo ob polnoči pospremila vajino poročno torto.

Kako izbrati glasbenike

Najprej preverita ali igrajo večinoma lastno avtorsko glasbo ali izključno priredbe, ki jih bo poznala večina svatov. Drugo vprašanje naj bo, če igrajo vse skladbe v živo ali morda uporabljajo »playback«. Če je le mogoče jih poslušajta v živo ali od njih pridobita vsaj video posnetke njihovih nastopov. Še posebej pozorna bodita na njihovo sposobnost animacije gostov, kar lahko ugotovita izključno iz video posnetkov in na podlagi priporočil oseb z veliko mero objektivne kritičnosti, ki jih osebno poznata in jim zaupata. Studijski avdio posnetki pogosto niso merodajni, saj so računalniško obdelani in zato običajno višje kakovosti kot njihova v živo igrana glasba.

<b>NASVET</b>
Dogovorita se za:

  • izbor glasbe,
  • datum in lokacijo svatbe,
  • koliko ur bodo igrali,
  • število članov zasedbe,
  • odmore za glasbenike,
  • program oziroma animacijo med igranjem,
  • ustrezno ozvočenje,
  • ceno in pogoje plačila.

Z večino glasbenikov se za ceno lahko pogajata. Previdna pa bodita pri tistih, ki zahtevajo znatni del plačila v naprej, saj bosta v primeru slabe izvedbe ali celo njihove odpovedi soočena z izzivom kako dobiti v naprej plačni denar nazaj.

Ponudbo zahtevajta v pisni obliki, vsebuje naj vse zgornje točke. Svetujemo vama, da uredita tudi zamenjavo za primer bolezni članov zasedbe na dan dogodka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here