Kako izbrati poročno pričo

0
6983
Poročna priča
Poročna priča

Poročni priči sta nepogrešljivi pri sklepanju zakonske zveze. Izbor prave priče, ki vam bo stala ob strani in brezhibno opravila svoje naloge, je lahko zahteven izziv.

Zaradi verodostojnosti morata biti za sklenitev zakonske zveze prisotni dve priči. Pri izbiri poročne priče je vodilo odnos do osebe, ki jo želite ob sebi na ta pomemben dan. Angleški jezik nam v prevodu da dobro iztočnico, kdo naj bi priča bila; ”best man” in ”maid of honor”, torej ”najboljši mož” in ”častna družica”. Vlogo poročne priče največkrat prevzamejo bratje, sestre ter najboljši prijatelji ženina in neveste.

Najpogostejša vprašanja pri izbiri

Pri izbiri priče se vama lahko pojavijo številna vprašanja o tem, koga in kako izbrati, zakaj ravno to osebo ipd. Nekaj najbolj pogostih vprašanj navajamo v nadaljevanju skupaj z odgovori strokovnjakov.

  • Ali so kakšne omejitve pri izbiri priče?

Priča pri sklepanju zakonske zveze je lahko vsaka oseba, ki ima poslovno sposobnost (pridobi se z 18. letom, izjemoma tudi prej). To pomeni, da ne more biti poročna priča oseba, ki ni sposobna skrbeti za uveljavljanje svojih pravic in skrbeti za izvajanje svojih obveznosti.

  • Kaj storiti, ko imata več dobrih prijateljev, in bo kdo užaljen?

Če imata veliko prijateljev in se ne moreta odločiti koga bi izpostavila in izbrala za pričo, si vzemita čas za premislek in pretehtajta katera oseba vam več pomeni, s katero sta bila v vajinem življenju najbolj povezana in upata, da bo tako ostalo še naprej. Vsem ostalim prijateljem lahko določita posamezne naloge (družice, šofer ipd.), tako jih bosta imela vseeno blizu in ne bodo užaljeni.

  • Koliko družic naj izbere nevesta?

Če imate okoli sebe več sorodnic ali prijateljic, ki bi jim želeli nakloniti to čast, jih lahko izberete poljubno število, vendar svetujemo, da jih več izberite le takrat, ko se resnično ne boste mogli odločiti za samo eno pričo. Pri podpisu poročne knjige boste morali izpostaviti eno, vse ostale pa vam lahko stojijo ob strani pri vseh drugih dejavnostih v okviru poroke.

  • Kaj če povabimo za pričo nekoga, ki nas potem zavrne in smo v zagati?

V mislih imejta tudi rezervo – tukaj lahko velikokrat vskočijo sorodniki. Nobena situacija ni nerešljiva ali nemogoča, vse se da urediti.

Kako povabiti priči

Primer 1

Ker imata s tvojo ženo res zgleden zakon in ker si enako želiva tudi midva, me zanima, ali bi bil pripravljen sodelovati pri najini poroki kot poročna priča, saj bi bila oba tega zelo vesela.

Primer 2

Veš, da te že dolgo cenim kot najboljšo prijateljico. Ker želiva imeti na najini poroki ob sebi ljudi, ki so nama najbolj blizu, me zanima, ali bi bila moja poročna priča, oba bi bila tega zelo vesela.

Naloge prič

Sama vloga priče je zelo odvisna od zasnove poroke in želja mladoporočencev. V klasičnem pomenu sta priči odgovorni za organizacijo dekliščine in fantovščine ter poročnega dne, paziti morata na nevesto in na nevestin šopek, pa tudi finančno naj bi podprli en del večjega izdatka za poroko, na primer nakup oz. izposoja nevestine obleke ali pa nakup poročnih prstanov.

Pomembno je, da se s svojima pričama pogovorita o vajinih pričakovanjih. Danes si večina parov želi, da njuni priči prav tako uživata na poroki kot drugi svatje, zato raje najamejo poročnega organizatorja, ki poskrbi za vso organizacijo na poročni dan. Priči imata tako vlogo svetovalca in prijatelja v vseh dilemah pri organizaciji poročnega dne, na poročni dan pa le budno pazita, da pred polnočjo ne izgine nevesta ali njen šopek.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here