Izkoristita predporočno tremo v svoj prid

0
1315
Trema pred poroko
Trema pred poroko

Poroka spada med najbolj stresne dogodke v življenju. Kje se stres generira in zakaj je dan pred poroko najvišji? Trema pred poroko - kako se je znebiti?

Poroko največkrat doživljamo skozi romantično perspektivo enega najlepših in najsrečnejših dogodkov svojega življenja. V času priprav in pričakovanja pravljičnega dogodka se dejanski pomen dogodka malce pomakne na stranski tir. Vendar bolj ko se približuje veliki dan, vse bolj v ospredje prihaja zavedanje, da je obred le korak na pot, ki vaju bo zaznamovala za celo življenje in za katero nikoli ne morete zares vedeti, kam vaju bo vodila. Popolnoma normalno je, da vaju popade strah, morda celo dvom, in da vaju v želodcu stiska. Izjemoma ima lahko strah/trema pred poroko kdaj realne osnove (npr. zasvojenost, nasilje ali druge oblike nezmožnosti za harmonično skupno življenje), takrat si je v vaše dobro bolje še enkrat vzeti čas za razmislek in poiskati pomoč strokovnjaka, kot pa hiteti v zakon.

Predporočna trema ni slaba stvar in glede na to, da sprejemata zelo pomembno odločitev, je kar prav, da vaju s svojo prisotnostjo opozarja, da gre za zelo resno stvar.

Nekaj malega treme oz. strahu (oz. »strahospoštovanja« pred velikim dogodkom) bo torej čisto dobrodošlo in bo morda pomenilo, da bosta bolj zbrano sledila dogajanju in se nanj skrbno pripravila ter morda že s tem pomirila svoje skrbi. Tudi če je kdo od vaju ni vajen ohranjati notranjega miru v trenutkih, ko je okoli njega veliko dogajanja in organizacije, vama bosta kakovostno načrtovanje vnaprej in pomoč okolice na poročni dan zagotovila mirne živce in predvsem čas, ki ga bosta preživela v prijetni družbi vajinih povabljencev.

Kako se izogniti predporočni tremi

Ostanita osredotočena na to, kar vama pomaga pri dobrem počutju in zadovoljstvu, in ne na to, kako popolno bi moralo biti. Ta vajin dan naj bo polno doživet, četudi s kakim »spodrsljajčkom« in zato z živo spontanostjo preživet z dobrim vzdušjem. Drug z drugim ter s svojimi najbližjimi, ki jim zaupate, se že predhodno pogovorita o svojih skrbeh in dvomih. Sprejmita ponujeno pomoč in osebno podporo pri pripravah na vajin poseben dan.

Tehnike za umiritev

V primerih, ko tudi to ni dovolj in vas tik pred dogodkom zgrabita trema ali močen nemir, vama svetujemo, da se za nekaj trenutkov umakneta vsak v svojo zasebnost. Poslužita se tehnike za umiritev s tapkanjem živčnih točk E.F.T. in dodajta kratko vajo jogijskega dihanja (dihanja na haro), ki ima enak blagodejni učinek. Oglejta si videa, v katerih sta predstavljeni tehniki na portalu PrirocnikPoroka.si. Naučita se ju uporabljati še pred dogodkom. Pomembno je, da treme ne zanikata ali ignorirata, ampak zbrano najprej prisluhneta telesu ter na glas izrazita svoje misli in občutke.

Na poročni dan popolnoma sproščena

Če že sedaj vesta, da nekoga od vaju lahko na dogodku pred občinstvom zgrabi močna trema, lahko začne z avtogenim treningom ali obišče strokovnjaka. Avtogeni trening pomaga, da boste praktično vsako izziva polno situacijo tudi v bodoče lažje prešli. Izvajate ga vsako jutro in večer, pred in po spanju, vse do poročnega dogodka. Izvajajte ga tako, da se udobno namestite (leže ali sede) in najprej zavestno sprostite vsak del telesa posebej (roke, noge, glavo, vrat, hrbet, trebuh). Hkrati skušate začutiti in videti sebe sproščenega in zadovoljnega na dogodku ter kot v vodenih sanjah doživite vajino popolno poroko (v prihodnosti bo to lahko drug dogodek). To počnite toliko časa dokler dober občutek traja, nato se postopoma vrnite v ta prostor in čas z dobrim občutkom, saj ste vendar pravkar doživeli vašo idealno poročno sceno.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.