Kako poročne plese plešejo po svetu

0
389

Indija

V Indiji plešejo tradicionalni živahen ples bahangra, pesem za omenjeni ples je zapeta v izjemno visokih in energičnih tonih. Originalni ples plešejo na jugovzhodu Azije, na zahodu pa vanj vključijo hip hop ali rock glasbo. Tako na vzhodu kot na zahodu pevci glasbi dodajo še nesmiselne tone in vriske ter na noge spravijo prav vsakega povabljenega.

Izrael

V Izraelu na tradicionalne judovske melodije plešejo v krogu okoli dveh stolov ali ene mize, t.i. poročni ples stolov. Eden od najmočnejših moških gostov prime nevesto in ženina ter posede vsakega na svoj stol ali pa oba skupaj na mizo. Gosti stola ali mizo držijo v zraku in plešejo. Nevesta in ženin se skušata obdržati na stolih.

Poljska

Na Poljskem so na začetku leta 1900 začeli plesati t.i. ples za denar. Najboljši moški začne plesati z nevesto in pripenjati denar na njeno poročno obleko. Lahko ga položi tudi v nevestino torbico ali žep, ki ga ima nevesta prav za ta namen. To je običaj, kjer nevesta običajno zbere sredstva za medene tedne.

Irska

Na Irskem na porokah plešejo ljudski ples celili, namenjen prav za poročna praznovanja. Slog plesa je step, ki ga vodi najbolj izkušen plesalec.

Brazilija in ZDA

V Braziliji na porokah plešejo ples pagoda, ki izhaja iz sambe. Podobne so porokam v ZDA, a se razlikujejo po tem, da je v Braziliji glasba glasnejša, gostje pa so oblečeni v pisane obleke. Neveste so pogosto obute v zlate čevlje in nosijo belo obleko.

Arabske dežele

V nekaterih arabskih mestih in državah kot so Jordanija, Libanon, Palestina, severna Saudska Arabija, turško mesto Hatay, obala Sirije in med Asirci iz Iraka na porokah in veselih priložnostih plešejo ljudski ples dabke, kar v prevodu pomeni udarjanje po nogah. Vodja plesa izmenjaje vodi kolono med plesalci in gledalci.

Italija

V Italiji plešejo skupino plesov imenovanih tarantela, v katere je vključenih večje število plesov za katere je značilen hiter in optimističen tempo. Plesalci plešejo ob zvokih tamburice. V preteklosti je pri prebivalcih nižjega in srednjega razreda veljalo, da je to ples dvorjenja, odganjal pa naj bi tudi bolezni. Pri dvorjenju ženske s svojo hitrostjo in živahnostjo vzbudijo ljubezen do partnerja, moški pa poskuša žensko očarati s svojo eleganco, okretnostjo, izkazovanjem nežnosti.

Sodelujoči strokovnjaki:

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here