Kako rojstvo otroka vpliva na zakon

0
2101
Poroka
Poroka

Rojstvo otroka je pomemben, a stresen dogodek v življenju para. Ne pozabita si vzeti čas za skupne trenutke v dvoje, četudi so to le skupne minute.

Nekaj skupnih minut je lahko dragocen čas, ki ohranja bližino para in je mogoč le, če sprejmeta, da sta v tej situaciji skupaj in si starševsko izkušnjo delita.

Starševstvo je čudovito poslanstvo in ne le poklic, ki ga razumete kot dejavnost, ki jo opravljate v določenem času in jo tudi končate. Starševstvo postane način življenja, ki spremeni vaše celotno delovanje, saj nikoli več ne bosta »nestarša«.

Kdaj začnemo govoriti o družini

Družina se začne ustvarjati, ko se s partnerjem zavežeta drug drugemu. Otrok družino le poveča in jo spremeni. Mnogi pari imajo idealizirane predstave o življenju z dojenčkom in se ne zavedajo, kakšne spremembe prinese otrok. Odločitev za otroka naj bo vedno dobro premišljena.

Kako rojstvo otroka vpliva na zakon

Prvi meseci z dojenčkom predstavljajo življenjski preobrat, saj se partnerja, zdaj starša, usmerita v skrb zanj. Časa za skupne trenutke v dvoje nimata več veliko. Pogovori se namreč vrtijo okrog jokanja, lulanja, kakanja in hranjenja. Ženske imate poleg skrbi za novorojenčka tudi skrb za svoje telo, ki po porodu potrebuje nego, prav tako pa se soočate s hormonskimi spremembami, zaradi katerih se znajdete v čustvenem vrtincu. Na drugi strani pa se moški sprašujete, kakšna je vaša vloga pri skrbi za dojenčka in mnogi ste ob tem negotovi ter imate občutek, da žena to opravi mnogo bolje. Vse to lahko vodi v odtujitev med partnerjema. Vendar pa sploh ni potrebno, da je temu tako.

Če se potrudita in si kljub utrujenosti  in pomanjkanju časa izkazujeta pozornost, namenita lepe besede in pohvalo, vama bo lažje.

Rojstvo otroka kot pokazatelj trdnosti partnerskega odnosa

Prvi meseci po rojstvu so preizkus trdnosti partnerskega odnosa.

Partnerja prineseta v zakon s seboj vsak svoj kovček izkušenj, in ko postaneta starša, sprva črpata iz teh izkušenj. Najprej je pomembno razkriti, kaj je v kovčku in razrešiti morebitna neskladja, šele nato je par zrel za prihod otroka. Pri nekaterih parih se to zgodi zelo hitro, drugi pa potrebujete več časa in prav je, da si ga vzamete, dokler oba partnerja ne čutita, da je čas za povečanje družine.

Pomembno je, da se najprej naučita razreševati konflikte, tako da se naučita pogovarjati in dogovarjati.

Ključna sta tudi medsebojno razumevanje in zanimanje drug za drugega. Na ta način bosta ustvarila dobre temelje partnerskega odnosa in lažje prenesla spremembe po rojstvu otroka.

Obrestuje se tudi predhodni pogovor o tem, kako si partnerja predstavljata družinsko življenje, saj vaju to lahko pripravi na kasnejše dejansko življenje v družini z otrokom.

Kakšen pomen nosi rojstvo otroka

Prihod otroka v družino lahko pomeni blagoslov za par, če se partnerja znata uskladiti pri skrbi za novega člana. In pri tem ni pomembno, da oba počneta vsa opravila, temveč da si jih znata razdeliti, tako da se oba počutita prijetno. Če eden ne mara menjati plenic, pa naj v tem času na primer pripravi torbo za odhod od doma.

NASVET: Kdaj si vzeti čas le za vaju?
Ko otrok zaspi ali se zadovoljno igra sam, si lahko partnerja vzameta trenutek drug za drugega. Starševstvo je lahko priložnost, da partnerja obogatita svoj odnos. Priložnost, da se spoznavata v novi vlogi, kot starša. Skozi to izkušnjo lahko skupaj osebnostno zorita in postavita partnerski odnos na drugo, bogatejšo raven.

Več si lahko preberete: www.druzinska-posvetovalnica.si, Katarina Erzar Kompan, Tomaž Erzar in Andreja Poljanec: Med dvema ognjema. Družina v primežu generacij. (2009)

Sodelujoči strokovnjaki:

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here