Kako se pripraviti na skupno življenje

0
2832
Priprave na poroko
Priprave na poroko

Zakaj je priprava na poroko oziroma skupno življenje pomembna? Zato, da se zavedata odgovornosti odločitve za skupno življenje in da bosta srečna.

Priprava na poroko oziroma na skupno življenje vajin odnos še bolj utrdi. Zato, da naredita dokončno odločitev in jo tudi preverita. Pomaga vama, da se zavedata odgovornosti in resnosti odločitve za zakon in za skupno pot.

Kadar je priprava na zakon intenzivna in poglobljena, se že v času priprave lahko srečata s stvarmi, ki niso nujno enostavne: npr. razlika v vrednotah, mnenjih, načrtih, željah. Če se uspeta že med pripravo iskreno pogovoriti in se kljub razlikam zares sprejeti, je to dobra vaja in popotnica za prihodnje preizkušnje.

Priprava na zakon je usmerjena predvsem v spoznavanje samega sebe, spoznavanje partnerja, v prepoznavanje in izražanje čustev ter v spoznavanje procesa skupne rasti in gradnje odnosov.

Pri pripravi na skupno življenje moramo poudariti še en vidik in sicer, da se v pripravi predvsem osvobodimo vsaj nekaterih iluzij o skupnem življenju, in spoznamo, da je v odnos potrebno vlagati tako čas, energijo kot tudi denar. Naučila se bosta, kako pomembno je poslušati in se pogovarjati, predvsem pa se slišati. To pomeni, da drugega slišite tako, kot želi biti slišan, kar ne pomeni, da se morate z njim strinjati. Pomembno je, da spoštujeta stališča drug drugega, tudi kadar se z njimi ne strinjata.

Na skupni poti ne bosta več hodila vsak zase, ampak bosta veliko stvari počela skupaj.

Pomembno je, da:

 • Poskrbita za dobro komunikacijo: Pogovor je temelj zakona ter je v odnosu vedno bistvena in nepogrešljiva sestavina. Vprašajte se, ali znate aktivno poslušati partnerja in sebe? Ali znate izraziti svoje potrebe in želje ali pričakujete, da jih bo partner uganil? Dobra komunikacija se kaže predvsem v tem, da ste do partnerja spoštljivi in ne zanikate njegovih občutkov, četudi jih ne razumete.
 • Sprejemajte partnerja: Sprejmita tako svoje korenine kot tudi partnerjeve. Velikokrat ima partner podobne lastnosti, kakor njegova družina, ki vam mogoče ne bodo všeč. Vprašajte se, ali lahko sprejmete takšne lastnosti ali vas preveč motijo? Ali lahko kljub razlikam živita skupaj in se spoštujeta? Imejte v mislih, da spoštovati svojega partnerja pomeni, ljubiti ga takšnega kot je.
 • Prerekajta se na pošten način: Pomembno je, da ohranjata medsebojno spoštovanje, kar pomeni, da sta v »vojni« vedno na isti strani, da se bojujeta skupaj proti problemu in ne drug proti drugemu. Kadar se pojavijo izzivi, jih poskusita rešiti z argumenti in se tako izognita prepiru.
 • Pripravita se na spremembe in se prilagajajta: Včasih pride do sprememb, ki jih nismo načrtovali in nam lahko povzročijo preglavice. Ob takšnih situacijah so običajno odnosi bolj napeti, zato je pomembno, da se s takšnimi spremembami spopadate na pravilen način.
 • Razmišljajta o prihodnosti in naraščaju: Že zdaj se pogovarjajta o skupnih načrtih v prihodnosti. Ali si želita majhno ali veliko družino? Kakšen način vzgoje bi želela pri otrocih? Svoje načrte si lahko napišeta na list papirja in jih imata za motivacijo in v opomin, da sta ekipa in oba stremita k istem cilju.
 • Cilje in odločitve sprejemajta skupaj: Naj gre za cilje na področju družine, poslovanja ali odločitve na kakšnem drugem področju, jih določajta skupaj. Pogovarjajta se, razmislita o postavljenih ciljih in jih skupaj dosezita. Velikokrat na poti do cilja naletimo na ovire, ki jih je lažje premagati ob podpori in pomoči partnerja.

Pri stvareh, o katerih se ne moreta dogovoriti, pomaga preprosta vaja: iskreno premislita in zapišita svoje argumente, nato pa si zapise zamenjajta in zagovarjajta vrednote drugega. Tako bosta izkusila in ovrednotila tudi pogled drugega.

Spoznajta se pred poroko oziroma preden zaživita skupaj

Spoznajta vajine značaje in vrednote ter poskusita vse to uskladiti v novo družinsko celico. Zavedati pa se morata, da je spoznavanje med partnerjema in njunima načinoma življenja, po tem, ko že začneta skupno življenje, še bolj intenzivno – na dan lahko pridejo tudi stvari, ki prej niso. Spoznati oz. bolje spoznavati partnerja (in tudi sebe) pa je nedokončana zgodba in tega dejstva nas je včasih malo strah. A kar pogumno na skupno pot!

Priložnosti za spoznavanje je mnogo

 • Če sta oba čez dan v službi, se vsaj enkrat tedensko zmenita za skupno kosilo med odmorom.
 • Za praznovanje rojstnih dni si oba vzemita dopust in ga najprej praznujta sama dva, šele nato s sorodniki.
 • Vsaj enkrat mesečno obiščite starše partnerja, tako vzdržujete dober odnos z njimi in tako tudi spoznata, iz kakšne družine prihaja partner.
 • Na dopust pojdita vsaj enkrat letno sama, brez prijateljev ali otrok.
 • Spoznajte partnerjeve prijatelje, bodite pozorni na način kako se partner obnaša do vas v družbi, katere besede uporablja, ali vas upošteva, ali se počutite del njegove/njene družbe, vam da prostor, kako vas njegova/njena družba sprejema itd.
zp8497586rq

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.