Kako znižati stroške poroke

0
2419
Stroški poroke
Stroški poroke

Stroški poroke lahko zrastejo v nebo, saj je treba v dogodek všteti ogromno storitev in podrobnosti. Kako pa lahko vseeno privarčujeta?

1. Pozabavajta se z vabili

Eden izmed številnih dodatkov, ki jih lahko izdelata sama (seveda če imata vsaj malo ustvarjalne žilice), so poročna vabila. Vse, kar potrebujeta lahko kupita v najbližji hobi trgovini, kjer vama bodo pomagali za to usposobljeni prodajalci. Odločita se lahko za že izdelane kartončke, ki jih potem zgolj oblikujeta, ali pa kupita šeleshamer in izrežeta poljubno velikost vabil. Pri tem seveda upoštevajta, da so tudi vabila del rdeče niti poroke, zato poskrbita, da bodo usklajena s temo poroke.  Sama lahko izdelata tudi ostale papirnate zadeve, kot so kartice z imeni gostov in zahvale. V primeru, da nimata ravno občutka za ročne spretnosti, pa malo pobrskajta po spletu, še posebej po Facebooku, kjer je moč najti veliko mladih, še neuveljavljenih oblikovalcev, ki so običajno cenovno veliko bolj ugodni kot tisti bolj poznani, končni izdelek pa ni nič manj profesionalen.

2. Sama pripravita glasbo

Namesto da najameta bend, skupaj s partnerjem naredita vajino playlisto skladb, ki se bodo vrtele na pogostitvi. Tako ne bosta le prihranila kar nekaj evrov, temveč bo vajina poroka veliko bolj personalizirana – večina glasbenih skupin namreč na porokah igra bolj ali manj enake skladbe. Vzemita si nekaj ur in pobrskajta po internetu ali polici z zgoščenkami ter si izdelajta edinstven seznam pesmi, ki so vama pri srcu. Glasbo razvrstita po tematikah na: glasbo vajine mladosti, glasbo, ki se je vrtela, ko sta se spoznala, popularno glasbo itd.

3. Poročna obleka

Na obleki se da prihraniti zelo veliko, seveda pa morata o tem razmišljati že vnaprej. Prva možnost je, da obleke ne kupujete, ampak si jo sposodite v za to specializiranem poročnem salonu, saj bo večina med vami obleko nosila le na poročni dan. Druga možnost je, da si obleko izposodite od mame, tašče, kakšne tete ali pa celo babice. Dobro ohranjena vintage poročna obleka je namreč zelo modna, a le, če se vam bo obleka z minimalnimi popravki resnično lepo prilegala. Čevlje kupite na razprodajah že nekaj mesecev vnaprej. Udobne visoke petke so običajno kar drage, zato spremljajte tudi razprodaje in znižanja v tujih spletnih trgovinah.

4. Uredite svoj prevoz na poroko

Svoj avto posodita prijateljem in jih prosita, da vaju s partnerjem ali posamezno peljejo na kraj poročnega obreda. Po želji lahko avto sama okrasita s poročno cvetlično dekoracijo.

5. Naj pecivo spečejo sorodniki

Najverjetneje vajine mame, tete, babice ali prijateljice obvladajo peko takšnih in drugačnih slaščic, zato jih prosite, da vama pomagajo in spečejo tiste dobre piškote, rezine ali pa celo torte. Prihranila bosta veliko, vajini svatje pa se bodo lahko posladkali s preverjeno dobrimi, predvsem pa domačimi sladkarijami. Če pa razmišljata o tem, da bi gostom namesto konfetov podarila nekaj drugačnega in bolj izbranega, lahko na primer naredita domač teranov liker, slivovo marmelado ali pa kakšno drugo pecivo.

6. Pijačo prinesite s sabo

Brez vina, šampanjca in drugih pijač na poroki ne gre. Ker zneski popitega alkohola na pogostitvah lahko dosegajo vrtoglave zneske, se poskusite z lastnikom gostišča dogovoriti, da vsaj del pijače prinesete sami. Isto velja za pogostitev po uradnem civilnem obredu, ko se običajno spije kakšen kozarec penine.

7. Zabavo organizirajta na cenejšem mestu

Razmislita, če ima kdo od vaših poznanih kakšno večje mesto, ki bi bilo primerno za zabavo; morda veliko travnato površino, lokal ipd. Tudi najem prostora v kakšnem društvu ali manjši dvorani je zagotovo cenejši kot nekje s strežbo hrane in pijače.

8. Sama poskrbita za okrasitev in cvetje

Mesto, kjer bo potekala poročna zabava, lahko okrasita sama, napišeta sedežni red, pripravita pogrinjke, dodata cvetje in imena svatov. Ob tem lahko izdelata tudi svoje poročne menije z vajinimi imeni in lepo mislijo. To bo dalo vajinemu slavju prav poseben in unikaten pečat, ki bo svatom poseben spomin na vajino poroko. Prihranite pa lahko tudi pri cvetju, še posebej če se odločita za nekoliko bolj preprosto poroko. Travnate cvetlice lahko pri aranžiranju izpadejo celo boljša izbira kot pa kakšne vrtnice in orhideje, še posebej, če sta se odločila za poroko na prostem.  V primeru, da imata doma vrt in domače rože, pa uporabite kar te. Če si vseeno želita kakšnega bolj sofisticiranega cvetja, poskusita kombinirati kupljene in nabrane rože. Obe možnosti hkrati sta zagotovo bolj ekološka izbira kot pa zgolj kupljeno in uvoženo cvetje.

9. Poročno ličenje –  naučite se same

Zagotovo imate vsaj eno prijateljico, ki obvlada umetnost ličenja, ali pa ste morda že same strokovnjakinje v tem. Sicer obiščite youtube kanal in si poglejte t. i. »make-up tutoriale«, kjer vas dekleta po korakih vodijo skozi celoten postopek ličenja. Denar, ki bi ga sicer porabile za enkraten make-up, raje vložite v nakup nove kozmetike, ki vam bo služila še nekaj časa po poroki. Tudi za nohte lahko poskrbite same, izdelke, ki jih boste kupile, pa boste lahko uporabljale še dolgo.

10. Fotograf le na uradnem delu

Estetske fotografije s poroke so zelo lep spomin, ki je skoraj nujen. Vendar pa se tudi tu da prihranit kakšen evro ali celo več. Z izbranim fotografom se dogovorita, da vas in svate spremlja le na uradnem delu poroke, za fotografije z zabave pa naj raje poskrbijo vajini gostje, kar pa je lahko tudi prednost. Svatje, ki se med seboj poznajo, namreč bolje vedo, katere situacije, osebe in dogodki bodo zanimivi za objektiv, kot pa najeti fotograf.  Če se že odločita za profesionalnega fotografa se dogovorite, da vama fotografij ne razvije, temveč jih prinese na CD-ju ali ključku.

zp8497586rq

Sodelujoči strokovnjaki:

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.