Načrtovanje poroke po korakih

0
18850

Poroko pripravljata zase, zato naj priprave potekajo pred poročnim dnem, na dan poroke pa le še uživajta. Oglejta si kako izgleda načrtovanje poroke.

Predlagamo, da poiščeta velik prazen plakat, ki ga prilepita na steno in si nanj z različnimi barvami zapisujeta ideje in svoje želje. To počnita tako, kot da denar sploh ni vprašanje. V tej fazi nikar še ne ocenjujta idej, saj bi z nepotrebnim razpravljanjem prekinila tok idej.

Dovolita si več. Presenetita vajine prijatelje z izvirno sceno, domišljeno logistiko in izborom take lokacije, ki vsebuje veliko simbolike, katero gostom na kratko razložita v vabilu ali na dogodku ob zdravici. Upoštevajta, da poročni obred in poročno slavje nista nujno v istem kraju ali celo v isti državi. Zanimiva kombinacija je lahko poročni obred v Trstu in svatba v Lipici. V tem primeru ne pozabita predvideti selitve gostov iz ene na drugo lokacijo.

Ker bodo mnogi že zaradi zdravice na vajino skupno življenje spili kozarec penine ali dva, je priporočljivo, da v tem primeru organizirata prevoz. Še bolj atraktivna možnost je poroka na Maldivih ali Sejšelih, po vajini vrnitvi pa svatba v Piranu. Pri tej možnosti bosta verjetno morala v proračun vključiti tudi letalske vozovnice in namestitev vsaj za najožje družinske člane, ki jih bosta želela imeti ob sebi, ko se bosta na eksotičnem otočju zaobljubila drug drugemu.

Možgane viharita vsaj na naslednje teme:

 • lokacija poroke,
 • idealen in rezervni termin,
 • scenarij dogodka,
 • seznam povabljenih,
 • poročne priče,
 • poročno potovanje,
 • svatba in animacija svatov,
 • pogostitev s hrano in izbor pijač,
 • glasba,
 • vajina poročna oblačila,
 • čevlji in modni dodatki,
 • poročna prstana in nakit,
 • cvetje in dekor,
 • poročna torta,
 • fotografiranje in snemanje dogodka,
 • prevoz na poroko,
 • fantovščina in dekliščina,
 • družice
 • in ostala področja, ki vama veliko pomenijo.

Akcijski načrt po korakih

1. Po ZAROKI določita datum poroke. Če se bosta poročila civilno, se prijavita pri matičarju upravne enote, če pa bo poroka tudi cerkvena, obvestita župnika župnije kjer bivata oz. se želita poročiti.

2. POROČNI PRORAČUN – premislita, koliko denarja bosta potrebovala za organizacijo in izvedbo poroke. Dogovorita se koliko svatov želita povabiti in se pogovorita z družino, če bodo morda starši finančno podprli poroko.

3. OBRED IN LOKACIJA POROKE – ali se bosta poročila samo civilno ali tudi cerkveno? Pravočasno izberita kraj za obred in določita kje bo slavje, da bosta lahko naredila ugodno rezervacijo. Ti dve lokaciji naj ne bosta daleč narazen, da se svatom ne bo treba voziti daleč.

4. Pri IZBIRI FOTOGRAFA ne varčujta saj bodo to edini slikovni ali video spomini na vajin nepozabni dan. Dodaja tudi, da fotografa izberita čim prej, saj so ti izvajalci zasedeni, posebej če želita najeti točno določenega.

5. GLASBENIKA, ki bo ustvarjal prijeten ambient poroke, izberita čim prej. Ne glede na to, ali bo to animator, glasbena skupina, duo ali DJ, z njim sklenita pogodbo, tako kot z vsemi ostalimi izvajalci na poroki.

6. STILI POROKE so zelo različni in lahko si zamislita, kar vama najbolj ustreza. Od tega bo odvisna izbira lokacije obreda in slavja. Glavni element stila poroke bo določil barve in slog vabil, detajle svečanih oblek, pripadajoče cvetje ter ostalo dekoracijo.

7. SLAVNOSTNI MENI preizkusita preden se za določene jedi odločita. Z gostincem in tudi z ostalimi ponudniki se točno dogovorita kaj pričakujeta ter to jasno napišita v pogodbo. Pri cenah bodita pozorna ali cene že vključujejo DDV ali ne, ter kako so podane, saj včasih ponudniki podajo ceno za osnovno storitev, tako da lahko vajine dodatne želje postanejo zelo drage.. Pogodba naj vključuje tudi opredelitve za primer višje sile slučaje, v katerih se pogodbo lahko odpove ter plačilne roke.

Torta

8. POROČNA TORTA je lahko različnih okusov, oblik in barv. Tudi te preizkusita preden se dokončno odločita. Preverita, če gostilna ponuja tudi svoje domače torte.

9. POROČNA PRIČA vas spremlja ves čas priprav in nakupov za poročni dan, običajno priredi tudi zadnjo samsko zabavo. Pretehtajta, kdo bi bil najbolj primeren za to odgovorno nalogo. Imeni prič morata na matični urad sporočiti dober mesec pred poroko.

10. POVABILO GOSTOV – ko sta določila datum poroke in lokacijo, lahko razpošljeta vabila svatom, da si bodo rezervirali termin in zagotovo prišli na vajino nepozabno poroko. Vabila, namizne kartice za sedežni red, meniji, konfeti ter zahvale so navadno oblikovani v izbranem slogu poroke.

11. SVEČANO OBLEKO lahko kupita, jo sešije šivilja po meri ali pa si jo izposodita. Urediti je treba tudi pričesko in ličenje, kar naj bodoča nevesta preizkusi že prej. Izberita ustrezne čevlje, nakit, torbico ter dodatno pokrivalo, če bo treba.

12. IZBIRA PRSTANOV – zaobljuba, ki si jo bosta predala, je nepozabna, kar bosta ovekovečila tudi s prstanoma. Skrbno ju izberita, saj ju bosta nosila na vaši levi roki vsak dan.

13. DEKORACIJA – cvetje bo krasilo prostor, naprsne šopke, prevozno sredstvo, zato se s cvetličarno posvetujta o primernosti cvetja in ceni. Nikar ne pozabita na poročni šopek, ki vama bo pisan na kožo. Glede na stil poroke, pa je lahko prisotna še drugačna dekoracija, kot so baloni, sveče, leseno okrasje, spuščanje golobov ali milnih mehurčkov, ognjemet itd.

14. MEDENI TEDNI so zaključno dejanje vajinega poročne dne, zato jih planirajta že prej. Izberita sanjsko lokacijo ali pa odštekano avanturo, ki bo okrepila vajino medsebojno spoštovanje, sprejemanje in skupno srečo.

Akcijski načrt “Končna verzija”

V vajin akcijski načrt zapišita vse dokončne odločitve, skupaj z imeni izbranih ponudnikov in cenami. Ta »končna« verzija seveda ni zadnja, saj je akcijski načrt živa stvar, ki jo bosta z novimi spoznanji in informacijami, ki jih bosta pridobivala tekom priprav, stalno izpopolnjevala in izboljševala njegove detajle.

Ideje vrednotita izključno z vidika usklajevanja svojih želja, realnosti logistične izvedbe in objektivnih okoliščin. Tudi v tej točki še ne ocenjujeta finančnih možnosti. Na nov plakat naredita končni izbor svojih idej in želja.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here