Najina poročna prstana za poroko v 2023

0
1026
Zlatarstvo Mandić
Zlatarstvo Mandić

Poročni simbol, ki ga bosta vzljubila za vedno 

Poročna prstana za nevesto in ženina se med seboj ujemata in dopolnjujeta po barvi, modelu in vzorcu, a nista nikoli popolnoma enaka, saj imata vsak svoj slog. Moški je običajno močnejši z manj lepotnimi detajli, saj je njegova dlan večja in tudi iz uporabnega vidika, ker običajno opravlja težja dela. Nevesta nosi nežnejšo obliko prstana, lahko tudi ožjo, da pristaja drobnim prstom roke, kjer je več poudarka na presunljivih detajlih.  

<b>Trendi poročnih prstanov 2023 </b>
Trendi se iz leta v leto spreminjajo, a vendarle se pari običajno bolj prilagajajo lastnim željam, ne modnim trendom. Pri mladih je opaziti trend v smeri belega zlata s cirkoniji ali briljanti, vse več se jih nagiba k modnemu rožnatemu odtenku zlata. Pri tradicionalnih parih je opaziti, da je v ospredju večna klasika, rumeno 18 ali 14 karatno zlato.

Pestra izbira poročnih prstanov  

Ko bosta obiskala profesionalnega zlatarja oz. draguljarja mu predstavita kakšen material prstanov si želita, barvo, obliko. Nato se bosta pogovorila o širini prstanov, vzorcu in kamnih (sintetični cirkoni ali pravi briljanti oz. po želji barvni kamni), njihovem številu, brušenju in pritrjevanju na prstan. Običajno traja izdelava okoli 3 do 4 tedne, ponekod se zgodi, da bosta klasične prstane s korekcijo lahko prejela že v treh dneh.  

Čisto zlato ima 24 karatov, a je kot tako premehko za nakit, zato mu dodajajo druge kovine. 18 karatno zlato vsebuje 75 % čistega zlata, 14 karatno 58,5 %, 9 karatno pa 37,5 % čistega zlata. Zlato je lahko rumene, bele ali rožnate barve. Prstani iz srebra imajo belo siv sijaj, in prav tako kot zlatu zaradi trdnosti dodajajo druge kovine. Najizrazitejši naraven sijaj ima 925 srebro, ki vsebuje 92,5 % čistega srebra. Za prstane se uporablja tudi visoko obstojno platino in paladij, ki imata lep srebrno-bel ton. Jeklo in titan sta najtrši kovini, zato ga izbirajo predvsem tisti, ki opravljajo težja dela z rokami. Titan izberejo tudi osebe, ki jim druge kovine povzročajo alergije. Pari se veliko odločajo za kombinacijo barv na primer zlato: belo-rumeno, belo-rdeče, rumeno-rdeče. Platina se dopolnjuje z rumenim ali belim zlatom, jeklo pa z zlatom.

Površina prstanov je brušena, peskana ali polirana. Izbereta lahko mat izgled (meglenega videza), ta ima lahko bolj ali manj grobo površino. Bolj tradicionalno popularen priljubljen je visok sijaj. Izbereta lahko tudi relief oziroma vtisnjen vzorec. Privlačna je kombinacija grobega in finega poliranja, da se svetloba bleščeče odbijala.

Poročne prstane lahko krasijo dragi kamni (diamanti) ali pol dragi, kot so cirkoniji, safirji, topazi … Cirkoniji predstavlja cenovno ugodnejšo alternativo diamantom, a ti sčasoma izgubijo sij, se odkrušijo in radi izpadejo iz prstanov. Zlatarji priporočajo vgradnjo diamantov v nakit, saj se zaradi trdnosti ne poškodujejo, zaradi visokega lomnega količnika svetlobe pa ne izgubijo leska. Ženski prstani, namenjeni nošenju celo življenje, naj imajo kamne po polovici prstana ali celo manj, da se lahko kasneje manjšajo/večajo, kar pri prstanih okrašenih s kamni okoli in okoli, to ni izvedljivo. Cena je precej dostopna, saj en diamant v briljantnem brusu 0,01 ct stane okvirno 30 €.

Skladnost zaročnega in poročnega prstana

Kako zagotoviti, da se bosta zaročni in poročni prstan skladala? Najbolje, da kupujeta zaročni in poročna prstana pri istem zlatarju oz. jih oblikuje isti oblikovalec hkrati, da jih bo do popolnosti uskladil, na vajinih rokah pa bodo zgledali kot celota.

Čez leto ali dve

Poročna prstana naj bosta profesionalno očiščena in pregledana enkrat letno. Zlatar bo vajina prstana obnovil, mehansko ali ročno spoliral ter obnovil vzorce in gravure, da bosta vajina prstana bleščeča ter preveril, da nista poškodovana zaradi obrabe. Zlatar hrani dokument s podatki o prstanih, da bo ob poškodbi lahko prstana popravil ali jih ob izgubi tudi nadomestil (naredi duplikat).

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here