Ljubeč in spoštljiv odnos vse življenje

0
3297
Napotki za dober odnos
Napotki za dober odnos

Samo 20 odstotkov parov se odloči, da bo zavestno delalo na razmerju. Nasveti za ljubeč in spoštljiv odnos predstavljajo le začetek.

Zavestno delo na zakonskem odnosu, je nujen pogoj za vajin srečen zakon. Je največje darilo, ki ga lahko podarita sebi, drug drugemu in svojim otrokom. Saj si bodo vajini otroci izbirali partnerja na osnovi vzdušja, ki ga bosta ustvarjala doma v času njihovega odraščanja.

Partnerski odnos prehaja skozi različne faze.

1. Faza: Zaljubljenost 

Prva faza odnosa je zaljubljenost. Zanjo je značilno, da se takrat v možganih sproščajo snovi, ki delujejo kot droga. To povzroča, da partnerja drug drugega vidita kot idealnega in kot nekoga, ki ga po znata že od nekdaj. Vidita samo pozitivne lastnosti drug drugega, za negativne se ne zmenita. Partnerja razmišljata v smislu »kaj lahko naredim za to, da bo moj dragi ob meni srečen«. Zaljubljenost običajno traja 3–24 mesecev, zagotovo pa enkrat mine.

2. Faza: Realnost 

Potem odnos preide v fazo sestopa v realnost. Partnerja spoznavata, da drugi ni samo tisti, ob katerem se počutita srečna in izpolnjena, ampak s svojim vedenjem lahko povzročita tudi občutja bolečine in razočaranja.

3. Faza: Boj za premoč 

Vsak par preide v fazo boja za premoč. Takrat partnerja ne razmišljata samo, kaj bi naredila, da bo drugi srečen. Ampak tudi, kaj bom naredil jaz, da bo drugi naredil to, kar jaz potrebujem oziroma kar jaz hočem. Če se o tem redno odkrito pogovarjata, tako preprečita, da bi prihajalo do vedno večjih konfliktov, umikanja drug pred drugim, obtoževanja in kritiziranja. Le približno 20 odstotkov parov se odloči za to, da bodo zavestno delali na svojem partnerskem oz. zakonskem odnosu, kar pa je najpomembnejša osnova za dolgotrajen in srečen zakon. Zato je najpomembnejši nasvet Priročnika Poroka ta, da sprejmeta odgovornost za zavestno delo na vajinem odnosu in ga še danes začneta udejanjati v praksi. Za začetek se dogovorita in zapišita pravila, kaj smeta in česa ne, ko bo prišlo do razhajanja mnenj ali želja.

Zavestno delo na odnosu

NASVET
Lahko se dogovorita, da prekineta pogovor za 20 minut. Če si dovolimo, da se umirimo, običajno dialog nadaljujemo na mehkejši, spoštljiv in bolj povezan način. Lahko sprejmeta dogovor, da bosta med pogovorom vedno sodelovala toliko časa, da bosta prišla do (delne) rešitve. Nekateri pari se dogovorijo, da v takih primerih povzdigovanje glasu ni dovoljeno. 

Odločita se, da bosta sproti razreševala čustvene vzorce, ki sta jih prinesla v odnos, se bosta pogovarjala in si zavestno vzela čas drug za drugega. Ta vedenja niso spontana, kadar je med partnerjema napetost. Zanje se morata zavestno odločiti in zatem tako tudi delovati. Le zavestna sprememba vedenja lahko v odnosu pripelje do tega, da bosta ustvarila v svoji družini vzdušje ljubezni, povezanosti, varnosti in miru. To pa je nekaj, po čemer hrepenita tudi vidva.

Zavestno delo na odnosu zahteva

  • skrb za partnerja in zase,
  • redno, spoštljivo in odkrito komunikacijo,
  • soočanje s težavami iz otroštva,
  • poznavanje in učenje dinamike partnerskega odnosa,
  • pripravljenost na obisk zakonskega svetovalca,
  • pozitivno naravnanost,
  • prevzem odgovornosti za vedenje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Nada Trtnik

Nada Trtnik

http://www.odnos.org/

Terapevtski inštitut Odnos

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.