Negovanje partnerskega odnosa

0
2269
Negovanje odnosa
Negovanje odnosa

Odnos med partnerjema ni nekaj samoumnevnega. Tako kot za vse v življenju, se je potrebno tudi za takšen odnos truditi in ga vseskozi negovati. Kako lahko svoj odnos negujeta v času povečanega stresa in hitrega življenja?

Glede partnerskih odnosov krožijo različni miti.

Partnerski odnos je treba negovati

Čeprav se na prvi pogled morda zdi nekoliko težko verjetno, je treba dober partnerski odnos tudi negovati. Glede partnerskih odnosov namreč krožijo različni miti. Eden izmed njih predstavlja odnos kot danost, kot nekaj, kar obstaja ali pa ne, oziroma kar se zgodi in potem obstane ali pa izgine.

Odnos je živa povezava med partnerjema in kot taka potrebuje vajin vložek. Potrebno je, da za odnos na nek način poskrbita.

Odnos se razvija

Na začetku, ko je kemije oziroma zaljubljenosti med partnerjema še veliko, ni treba za negovanje odnosa nič pretirano skrbeti, saj zaljubljenost opravi svoje in dobesedno ‘vleče’ partnerja skupaj. Kasneje pa je treba partnersko življenje postaviti na urnik. To pomeni, čas, ko ste s partnerjem sami. Obseg in frekvenca tega časa se seveda spreminjata od obdobja partnerskega življenja.

Kako si pomagati v obdobjih povečanega stresa

Za odnos je še posebej blagodejno, če imata partnerja čas zase v obdobjih povečanega stresa (poroka, rojstvo otrok in mali otroci v družini, menjave služb, selitve, smrti v družini itd.), da se lahko povežeta in si nudita medsebojno podporo, saj je obdobje povečanega stresa v partnerstvu rizični dejavnik za kvaliteto partnerskega odnosa. Obdobja povečanega stresa so navadno prehodna oziroma minljiva obdobja, vendar pa se takrat, ko trajajo, tega težko zavedamo. K učinkovitemu spoprijemanju z njimi še kako pomaga, če se partnerja zavedata:

  • da drugi partner potrebuje več topline/tolažbe/razumevanja/objemov ipd.,
  • da si morata v teh obdobjih še bolj namensko vzeti čas za partnerstvo,
  • da so ta stresna obdobja običajno minljiva, hkrati pa vaju lahko osebno obogatijo, četudi na prvi pogled deluje, da prinašajo samo hude čase.

Kako konkretno negovati partnerski odnos?

S partnerjem poiščeta tiste načine preživljanja prostega časa, v katerih oba uživata in v katerih bosta drug z drugim uživala. Pogosto so to lahko dejavnosti, ki sta jih počela na začetku odnosa, pa so nato nekako zašle v pozabo, spet drugič pa se zgodi tudi, da si najdeta nove dejavnosti, drugačne načine preživljanja skupnega časa, nove skupne hobije.

Velikokrat se dogaja, da partnerja prideta do skupnega spoznanja, da preživita skupaj premalo časa, da bi se imela lepo. Zavedajta se, da govorjenje o tem ni dovolj, temveč je treba iti v akcijo. To pomeni, da načrte kdaj, kam in kako bosta šla nekam, kaj bosta (novega) počela, udejanjita.

Skupni čas s partnerjem zavestno načrtujta, da se ne bi  zgodilo, da v poplavi vsakdanjih obveznosti in utečenega ritma skupni čas spolzi iz rok.

NASVET: Kako iti v akcijo?
Vsak od partnerjev naj napiše svoj seznam petih stvari, ki bi jih želel početi. Na primer: Rad bi šel na potovanje po Indiji. Rada bi šla v kino. Nato iz obeh seznamov izberita stvari, ki oba veselijo in bi jih oba naredila. Dejavnosti nato postavita na koledar. Ne pozabita si rezervirati časa oziroma lokacije, kjer bosta željo uresničila. Bistvo dejavnosti je, da jih počneta skupaj.

In ne pozabite, ljubezen je ključna, imejte se radi.

zp8497586rq

Sodelujoči strokovnjaki:

Mija Marija Klemenčič Rozman

dr. Mija Marija Klemenčič Rozman

družinska terapevtka in psihoterapevtka

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.