Obred, ki vama bo spremenil življenje

0
1051

Ljudje hrepenimo po povezanosti, bližini, pripadnosti

Dva, ki čutita globoko povezanost eden do drugega in si želita prehoditi življenje z roko v roki, se odločita, da se poročita. V poročni zaobljubi si obljubita, da si bosta ostala zvesta v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, in da se bosta ljubila in spoštovala vse dni svojega življenja. Partnerski odnos se začne graditi.

Običajno se par poroči, ko začetna zaljubljenost že mine in sta pripravljena na resnejši, odgovoren odnos. Vsak par si želi imeti skozi leta v zakonu polno ljubezni, naklonjenosti in medsebojne podpore. Zavedata pa se tudi, da v vsakdanu vsakega para pride tudi prerekanje, prilagajanje, pogajanje. Skozi leta si običajno želita ustvariti skupen, varen dom, kjer bosta skrbela za otroke, jim dajala podporo, ljubezen in usmerjenost. Vsak odnos ima svoj cikel. Od zaljubljenosti, do boja za moč, preko zavestnega truda in vzpostavitve zrele ljubezni.

Tudi partnerski odnos se začne z zaljubljenostjo

Na začetku odnos teče sam od sebe, saj ste zaljubljeni. Metuljčki v želodcu, nič nam ni težko, veliko časa preživimo skupaj, a z malo besedami. To je čas, ko v našem svetu padejo vse obrambe in smo popolnoma odprti drug za drugega. To fazo neizmernega zadovoljstva, da smo ljubljeni od drugega, sta verjetno že prešla. V naslednjem koraku pa poteka globje spoznavanje, medsebojno usklajevanje na ključnih življenjskih področjih, sprejemanje lastnosti partnerja takšnega kakršen je in to z vsemi tistimi lastnostmi, ki so nam všeč kot tistimi, ki bi jih raje zamenjali. 

Dve individualni osebi na skupni poti

Trden odnos pomeni več stvari kot le ljubezen in druženje. Pomeni zrelo medsebojno sprejemanje, spoštovanje, pa tudi ranljivost drug pred drugim, ki je v prvi vrsti vezana na odkrivanje svojega čustvenega sveta in lastnih globin nezavednega. Doseganje skupne poti, ki jo sestavljata dve individualni osebi, je prijetna in dolgotrajna, ko oba skupaj delata korake v smeri krepitve zaupanja, odgovornosti zase in za drugega.  

Zrelo ljubezen je potrebno negovati, sprejemati odgovorne odločitve, sodelovati in skupaj rasti. Temeljna stebra vsakega trdnega partnerskega odnosa sta zaveza in zaupanje.

Osnovne življenjske vrednote

Vajini življenji se združujeta v eno harmonično celoto, zato poizkusita imeti oba čim bolj jasno predstavo o vajini zvezi in vajinem življenju v prihodnosti. V precejšnjo pomoč je, če se partnerjeve želje prekrivajo z vašimi, vsaj v glavnih točkah. Strinjati se morata o osnovnih življenjskih vrednotah. Te bosta odkrila s pogostimi poglobljenimi pogovori. Odkrito se pogovorita ob dišečih svečah in dobri večerji kaj bo vsak od vaju vnesel v življenje drugega, o vseh vajinih osebnih in kariernih ciljev, tudi o načrtih glede otrok (število, način vzgoje itd.), financah, spolnosti, pogledu na smisel življenja, odnosu bo sorodnikov. Morda ob drugi priložnosti povejta drug drugemu kaj želita spremeniti, kaj v zvezi bi lahko izboljšala, glasno razmišljajta o vplivu izbire kraja bivanja in oblike bivališča, da pozitivno vpliva na partnerski odnos.

Kako bosta zgradila edinstven partnerski odnos

Globlji odnos bo med vama prinesel pestrejšo dinamiko. Poročanje dejstev in pripovedovanje zamisli in mnenj v tej fazi ni več dovolj. V določenem odnosu človek globlje spozna sebe ter odpre in razreši svoj temni del. Prav to je tisto, kar osebo vodi do vedno bolj jasno določenega občutka za lastno identiteto. Ta del individualne osebnosti bosta skupaj, z odkritimi in iskrenimi pogovori o občutkih in čustvih, speljala na skupno pot.

Vajin odnos postane resen takrat, ko ne skrivata več svojih slabosti, drug drugemu iskreno povesta, kdo sta ali kaj si mislita, ljubita in spoštujeta, kaj sovražita, česa se bojita in v kaj verjameta, tedaj in samo tedaj lahko vsak od vaju raste. Le takrat je lahko vsak od vaju to, kar v resnici je. To je vajin unikaten odnos s kompleksno razsežnostjo vsega kar sta, si želita in imata. Vse kar bosta počela od zdaj naprej, bo vplivalo na oba, oziroma na vajino celotno družino.

Samo 20 % parov se odloči, da bodo zavestno delali na odnosu. Kaj to zahteva od vaju:

  • skrb za partnerja in zase,
  • redno, spoštljivo in odkrito komunikacijo,
  • soočanje s težavami iz otroštva,
  • poznavanje in učenje dinamike partnerskega odnosa,
  • pripravljenost na obisk zakonskega svetovalca,
  • pozitivno naravnanost,
  • prevzem odgovornosti za vedenje.

Sta na pravi poti, združita se v eno in premišljeno gradita trden dolgotrajen partnerski odnos.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here