Partnerstvo – neskončna avantura

0
3125

Zrel moški in ženska lahko en drugemu ponudita dostop do neverjetnih dimenzij življenja, enako si lahko dva, ki nista pripravljena na skupno življenje – tudi dodobra ponagajata … Zato je dobra priprava na vse ključ do dobre izvedbe. Moški in ženske smo si zelo različni. Še posebej subtilno, psihološko.

Potrebe in pričakovanja

Ženska od moškega potrebuje zanesljivost, stabilnost in občutek varnosti; materialno, emocionalno in duhovno. Rabi odgovornega in sposobnega človeka, ki dobro ve, kaj počne, ki ima posluh za sočloveka, in ki se dobro znajde v življenju. Zelo pomembno je, da ne živi samo zase ali za svojo ženo, ampak za ves svet. To mu da moč, samozavest in šarm. Pomembno je, da redno prisluhne ženi, da govori z njo, in da vse, kar pričakuje od nje – najprej pokaže sam, s primerom. Če želi, da bo žena spoštovala njega – mora najprej sam spoštovati njo in znati dobro vladati svojim čustvom. Zelo pomembno je, da domači čutijo, da se lahko vedno zanesejo nanj. Kako do tega? Sam naj redno dela na sebi, okrog sebe naj ima močne, plemenite, izjemne ljudi.

Moški obratno od žene pričakuje predvsem to, da ga podpira pri tem, kar počne; da ga ne skuša spreminjati, da zna lepo skrbeti za odnose in dom ter da je preprosto – ženska. To pomeni sposobnost prijetnega govora, dobrote, nežnosti, miline in potrpežljivosti. Moški mora vedeti, da dama vse to lahko ponudi šele, ko se čuti ljubljeno, spoštovano, varno in zaželeno.

Povezana družina temelji na odnosih

Če želimo ponovno vzpostaviti močne, povezane družine in zdrave, bistre otroke, mora dom postati ambasada učenja, ljubezni in celostne regeneracije, zato je zelo pomembno, da dame ne delajo preveč v službah, ampak da še več fokusa posvečajo odnosom. Kjer se starša spoštujeta in učita, bodo tudi otroci naravno sledili njun dober zgled.

Izjemno pomembno za damo je odlično poznati znanost o komunikaciji in o tem, kako pristopati različnim profilom ljudi. Zdrav moški ne more ne ustreči dami, ki mu zna pristopati spoštljivo, iskreno in ponižno, nalašč pa nasprotuje dami, ki je odprto zahtevna, ostra in dominantna. Namesto, da od njega zahtevate: »Zakaj toliko delaš? Ti in tvoja služba ter prijatelji …«, mu raje ponudite boljšo alternativo: prijetne besede, miren dom, sproščujočo družbo in festival za čutila z okusno hrano na čelu.

Ne govorite partnerju preveč lepo o drugih ženskah in moških. Bodite si zvesti ne le v postelji, ampak tudi v umu. Čustveno. Če boste partnerju ponudili ta luksuz, lahko postane izjemno močna in cenjena osebnost. Ljubezen brez znanja pa lahko hitro postane naivna. Zato pridobite znanje o karakteristikah, pričakovanjih in naravi žensk in moških. Nikdar ne čakajte na druge – raje sami poglejte, kako lahko izboljšate sebe – ter tako posredno tudi druge.

Dom je sveti kotiček

Radi rečejo: »Kdo posluša prvo leto zveze? Ženska. Kdo posluša drugo leto? Moški. Kdo pa posluša tretje leto? Sosedje …« Da to preprečimo, imejmo doma sveti kotiček, morda mali oltarček, ki nas redno spominja kaj je smisel in cilj življenja in zakona ter razumimo, da sami nismo gospodar družine in hiše, ampak njen varuh, skrbnik. Zakon s tem postane posvečen, močna odločnost, zvestoba in predanost pa pomagajo narediti vse preizkuse, ki vam pridejo naproti. Če se naučite v tem uživati – vas čaka čudovito življenje, neskončna avantura.

Sodelujoči strokovnjaki:

Andrej Pešec

https://www.znanjezazivljenje.si/

univ. dipl. politolog, deluje pa kot celostni psiholog, pedagog, trener in strokovnjak za odnose ter osebni razvoj.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here