Poročna obleka

0
3917
Poročna obleka
Poročna obleka

Sanjska poročna obleka - namesto vas smo preverili, kje dobiti navdih za obleko, kdaj imajo saloni razprodaje in kakšne so pasti naročanja preko spleta.

Ob omembi poroke je poročna obleka prva asociacija marsikatere ženske. Iskanje prave poročne obleke zna biti misija nemogoče, če se iskanja lotite sistematično. V nadaljevanju besedila vas bomo vodili skozi celoten proces iskanja popolne poročne obleke.

Kam po navdih

Odpravite se na svetovni splet, ki med drugim ponuja tudi različne specializirane, t. i.  poročne bloge, ki tematizirajo poročne vsebine (preglejte  http://weddinggawker.com, kjer so zbrane povezave na različne poročne bloge ali pa poročno obleko pomerite kar virtualno na strani www.brides.com/makeover). Med raziskovanjem lahko mislite že na celostno podobo, saj boste na spletu našli tudi ideje za frizuro in make up. Svetujemo vam tudi, da obiščete modno revijo poročnih oblek, prelistate poročne revije ali pa se odpravite na poročni sejem. Nenazadnje pa za nasvet ne pozabite vprašati tudi prijateljice, ki so se morda že poročile.

Izposoja, nakup ali šivanje obleke

Ko se boste lotile iskanja poročne obleke, boste ugotovili, da je na trgu prava poplava slavnostnih poročnih oblačil. Ob začetku iskanja morate upoštevati letni čas, v katerem boste vstopili v zakon, ter predvsem določiti cenovni okvir svoje obleke. Odločitev o tem, koliko denarja ste pripravljeni odšteti za poročno obleko, je lahko ključni in odločilni podatek, saj se na podlagi tega lažje odločite, ali si boste obleko izposodili, kupili ali dali izdelati po meri.

  • Prednost nakupa poročne obleke je predvsem ta, da lahko takoj vidite, kakšna obleka dejansko je, kako vam pristaja in kakšni so njeni detajli. Nakup poročne obleke ima še eno prednost – obleko boste lahko za vedno imele v omari. Morda jo boste lahko ob priložnosti poklonile kateri od svojih prijateljic ali sorodnic za njen poročni dan. S kupljeno obleko ni treba ravnati, kot da je narejena iz stekla, kar je v primerih izposoje pravzaprav zaželeno in razumljivo. Slabost nakupa pa so nedvomno višji stroški, kot jih lahko predvidevate pri izposoji poročne obleke. Še ena pomanjkljivost nakupa je ta, da je poročno obleko težko prodati, če jo prodajate zgolj zaradi zaslužka in morebitne želje po povrnjenih stroških. Zavedati se morate, da je obleka navsezadnje le bila nošena in da ji to ceno pri prodaji ustrezno zniža.
  • Prednost izposoje poročne obleke so torej nižji stroški. Poročni saloni posedujejo veliko izbiro poročnih oblek, med katerimi boste lahko našle pravo obleko zase, v ceno pa je navadno všteta tudi morebitna prikrojitev obleke. Pri tem je potrebno opozoriti, da obleka ne sme prevečkrat »pasti pod škarje«, saj to lahko načne kvaliteto tkanine. Pomanjkljivost izposoje poročne obleke je, da se, če se po ogledih in nakupih odpravite prepozno, lahko zgodi, da bodo vam zanimivi in ljubi modeli, že rezervirani in izposojeni. Še droben nasvet v primeru izposoje poročne obleke – ko se vam bo zazdelo, da ste našli pravo obleko zase, ne oklevajte in jo čim prej rezervirajte.
  • Če se odločite za izdelavo poročne obleke po meri, se morate z izbrano oblikovalko dobro pogovoriti tudi o videzu detajlov. Svetujemo vam, da s pomočjo oblikovalke ustvarite čim bolj natančno modno skico detajlov, ki si jih želite imeti na obleki. V primeru izdelave poročne obleke izbrani oblikovalki zelo natančno pojasnite, kakšno obleko si želite, ter nato redno hodite na preizkušanje nastajajoče kreacije, saj se lahko v nasprotnem primeru zgodi, da končni izdelek ne bo v skladu z vašimi pričakovanji. Dobro se spoznajte tudi z oblikovalko, da bo prepoznala vaš osebni stil in obleko prilagodila temu. Glavna prednost izdelave poročne obleke je, da je ta obleka individualno oblikovana kreacija, ki je narejena povsem po vaših zamislih in se tako popolnoma ujema z vašim okusom in specifičnimi željami. Popolnoma se prilega vaši postavi, posledično pa poudari privlačne dele vašega telesa in zakrije morebitne pomanjkljivosti. Pri izdelavi obleke po meri je dodatna prednost tudi izbor barve – posezite po barvi, ki vašemu tenu kože najbolj pristaja.

Na kaj vse je treba misliti, ko izbirate poročno obleko

V prvi vrsti se mora nevesta dobro počutiti v svoji poročni obleki.  Za začetek poskusite čim več različnih krojev; ko ugotovite, kateri kroj vam ustreza, se poigrajte z variacijami, nato pa izberite še barvo obleke. Večina nevest se odloča za čisto belo, barvo smetane ali barvo šampanjca; izbrani odtenek barve pa je odvisen predvsem od vašega tipa kože in barve las. Seveda pa se lahko še vedno odločite tudi za kakšno drugo barvo (roza, rumena ipd.), kar še posebej velja za tiste, ki niste ravno naklonjeni klasični poroki. Obleko prilagodite tudi kraju in času same poroke.

Kako zgodaj začeti z izbiro

Z iskanjem poročne obleke neveste običajno pričnejo takoj, ko imajo že potrjen termin poroke. Običajno je to nekje šest mesecev pred  poroko, če je ta v sezoni, ko so poroke najbolj pogoste (od maja do septembra). Za poroko, ki ne bo v tem času, pa so dovolj trije meseci pred poroko.. Obisk poročnih salonov in preizkušanje različnih poročnih oblek vzame veliko časa, razen če imate srečo in svojo obleko najdete že pri prvem obisku. Pri izbiranju in pomerjanju nikar ne hitite, s seboj pa povabite prijateljico, pričo ali mamo, torej nekoga, ki dobro pozna vas in vaš okus. Neveste naj bi se v primeru izdelave poročne obleke v izbranem salonu na posvetu oglasile najmanj mesec dni pred poroko. Če vam čas dopušča še zgodnejši obisk, pa je to še toliko bolje, saj se tako izognete gneči v visoki sezoni porok in maturantskih plesov.

NASVET: Cenejše obleke - obiščite jesenske razprodaje
Večina poročnih salonov ima tako kot ostale modne trgovine razprodaje. Te se običajno začnejo nekje jeseni, praviloma septembra in oktobra, ko se konča t. i. visoka poročna sezona. Nekateri saloni na svoji spletni strani že vnaprej objavijo točen datum razprodaj, tako da se lahko že takrat naročite za pomerjanje cenovno dostopnejših oblek. Določene obleke pa saloni dajo na razprodajo tudi čez leto, zato redno spremljajte njihove spletne strani.

Pozor pri nakupu obleke na spletu

Svojo poročno obleko lahko naročite tudi v kakšni tuji spletni trgovini. »Ko se neveste odločajo za nakup na svetovnem spletu, ob tem seveda prevzamejo tudi možnost, da naročena poročna obleka ne bo čisto takšna kot na sliki. Da bi se temu izognili, vam predlagamo, da nakup opravite le na preverjenih spletnih straneh in trgovinah ter le, če dobro veste, kateri kroji oblek vam ustrezajo. Pozanimajte se o roku dobave. Obleko imejte v svoji omari najkasneje en mesec pred poroko. Lahko se vam namreč zgodi, da boste morali obleko odnesti k šivilji zaradi prilagajanja dolžine in širine.

Sodelujoči strokovnjaki:

Tina Švajger Sivec

Tina Švajger Sivec

http://www.zapletina.si

Salon Naj nevesta in Zapletina, unikatna poročna vabila, zahvale in nakit

Greta Bole

Greta Bole

http://www.porocna-zvezda.si/

Poročni salon Poročna zvezda

Stanka Blatnik

Stanka Blatnik Blagotinšek

http://www.stankablatnik.com/

modna oblikovalka, Stanka Blatnik F A S H I O N

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here