Poročna torta ter slaščice in prigrizki

0
388

Poročna torta, slaščice in prigrizki, morajo zadovoljiti različne okuse. Izbirata med klasično poročno torto ali miniaturnimi saščicami? Postrežita gostom s slaščicami in prigrizki že pred začetkom poročnega slavja.

Poročna torta ima simbolno vrednost na poroki, zato je tudi pomembno, da je dobrega okusa. Slaščičarja lahko izbereta tako, da prej dobro preizkusita izdelke iz njihove redne ponudbe.

Kdaj in kam uvrstiti poročne slaščice

NASVET
Priporočeno je 100 g peciva na vsakega svata, kar pomeni, približno 10 kg peciva za 100 povabljenih svatov.

Drobno pecivo na nevestinem domu

Količina hrane in peciva na domu neveste naj ne bo prevelika, saj so svatje na začetku zadržani, poleg tega ni veliko časa za preizkušanje dobrot. Vseeno naj bo pecivo skrbno izbrano (različne potice, drobno sladko in slano pecivo). Enako pecivo naj se ne ponavlja preko celega dne.

Pogostitev po civilnem in cerkvenem obredu

Spodobi se, da svate pogostita po civilni in cerkveni poroki, če bosta imela oba obreda. Če imata med civilnim in cerkvenim obredom daljši premor, naj bo na voljo več prigrizkov. Izberita slaščice in slano pecivo, ki ni občutljivo na vremenske razmere in ki se enostavno prime v roke, ne da bi se gostje pri tem umazali.

Pecivo na poročnem slavju

Pecivo po večerji naj bo izbrano raznovrstno, sveže in v manjših porcijah. Naročita tako da bo lahko vsak od svatov dobil nekaj po svojem okusu.

Sladko pecivo

Zelo aktualne so slaščice v kozarčkih, minjoni, cakepopsi in makroni. Miniaturne slaščice so zanimive za otroke in odrasle, saj so nekaj drugačnega in popestrijo poroko.

  • Makroni so pregrešna francoska slaščica s kraljevskim poreklom, ki se kar stopi v ustih. Makroni so v različnih barvah in različnih okusih.
  • Sadne/čokoladne košarice so skodelice, narejene iz piškotnega testa, napolnjene z vaniljevo ali čokoladno kremo ter okrašene s svežim sezonskim sadjem. Bogato in lepo obložene dajejo vtis izobilja.

 

 

  • Slaščice v kozarčkih so priročne slaščice z različnimi kremami in moussi, obogatene s sadnim ali hrustljavim dodatkom. Če so slaščice v kozarčkih lepo in estetsko dekorirane, so prava paša za oči.
  • Minjoni so miniaturne tortice, sestavljene iz plasti mehkega biskvita in slastne kreme različnih okusov.
  • Cakepops so nežne tortice na palčki, oblite s čokolado ter so običajno v veliko veselje majhnim in velikim otrokom.

Slano pecivo

Popularno je slano pecivo z različnimi nadevi (pršut, sir, skuta z zelišči), oreščki, slano pecivo iz listnatega testa z različnimi posipi, slane sirove palčke in podobno.

Poročna torta, kraljica slaščic

Restavracija Maxim in catering Maxi

Izbira slaščičarne naj bo pravočasna, približno tri mesece pred poroko, saj bosta tako lažje rezervirala termin v željeni slaščičarni.

Torta je lahko večnadstropna ali na različnih stojalih okrogle, štirikotne ali v drugi geometrijski obliki. Najpogosteje se odločijo za klasično – večnadstropno torto. Nadstropja se prilagodijo, glede na število gostov.

Degustacija okusov

 

Z izbranim slaščičarjem se dogovorita za degustacijo različnih okusov/krem, na podlagi katerih se lažje odločita za okus poročne torte. Po dosedanjih izkušnjah so najaktualnejše bolj osvežilne, lahke kreme (jogurtova sadna, grški jogurt s citrusi in malinovim prelivom), vsekakor so zanimive tudi drugačne, neklasične kreme (kokos, mango z belo čokolado). Izbirata lahko tudi med bolj klasičnimi okusi, ki se lahko med seboj prepletajo (sadno-čokoladna, karamelna, okus kave, orehova).

K degustaciji lahko povabita tudi priče in tako dobita več mnenj. Če vama ni všeč samo en okus, se odločita za kombinacijo okusov. Pri izboru večnadstropne torte, ima lahko vsako nadstropje svoj okus.

Dvonadstropna torta, pri čemer je en del sadni (12 kosov), drugi klasično čokoladni (20 kosov) in nima posebne dekoracije, stane okoli 125 evrov. Kolikor bi torti dodala sladkorno oblekico, poročni par, malo svilenega traku, bi to stalo približno še dodatnih 50 in več evrov.

Dekoracija torte

Dekoracija torte je odvisna od dekoracije celotne poroke. Torte so lahko dekorirane s sladkorno maso, oblite s čokolado, z raznimi oblivi ali smetanovo dekoracijo. Lahko je delno oblita (samo po vrhu s čokolado ali kakšnim drugim prelivom). Po navadi je dekorirana s svežim sadjem in cvetjem, lahko je posuta s sladkorjem v prahu.

Poznamo tudi »naked cake with dirty icing«, kar pomeni, da je »gola torta« le na rahlo premazana z masleno kremo, smetano ali »royal icingom« (mešanica beljakov, vode in limoninega soka – lahko mu dodamo aromo in barvo).

 

 

Namesto klasične torte…

Če želita nekaj drugačnega, si lahko izbereta torto, ki je sestavljena iz cakepopsov, cupcakov ali miniaturnih slaščic. Nekateri se odločajo za mini tortice, kar pomeni, da vsak gost dobi svojo tortico, ki je dekorirana v istem stilu kot torta za mladoporočenca.

 

 

 

NASVET
Dogovori s slaščičarjem Poleg velikosti in okusov se dogovorita za način in kraj dostave poročne torte, ki jo raje prepustita slaščičarju, saj ima vse potrebne pripomočke za dostavo. Pozanimajta se v restavraciji ali jo lahko shranijo na ustrezno ohlajeno mesto. Dogovorita se, kdaj bodo torto pripeljali med svate in kako bo potekal razrez (svatje okrog vaju in torte, svatje za svojo mizo, vidva pri torti na sredini).

Kdaj postreči s torto?

Razrez torte vključita v program poročnega slavja. O času razreza torte obvestitia tudi glasbenike. Običaj je, da mladoporočenca torto razrežeta ob polnoči. Izberita glasbeno spremljavo, ob kateri želita razrezati torto in povabita goste, da vaju pričakajo na plesišču.

 

Sladki konfeti

 

Za zahvalo svatom lahko pripravita darilne pakete z različno vsebino obstojnega drobnega peciva. Darilni paket običajno vsebuje med 0,3 in 0,5 kg peciva. Darilo podarita v škatli in poleg pentlje dodajta kratko posvetilo v zahvalo za druženje.

Deli

Sodelujoči strokovnjaki:

Uredništvo

http://www.prirocnikporoka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here