Poročne priče in družice

0
14385
Poročna priča
Poročna priča

Priče imajo pri poroki svojo vlogo kot tudi namen. Vsak ima lahko eno pričo, lahko pa tudi več.

Ne samo, da je poročna priča nepogrešljiva za sklenitev zakonske zveze, obvezni sta vsaj dve priči. Družice pa so, podobno kot priče, nevestine spremljevalke na poroki.

Poročna priča – kdo

Poročni priči izberita na podlagi odnosa do teh oseb. Priči naj bosta pozitivni osebi, ki vaju dobro poznata. To naj bo dober prijatelj oziroma prijateljica ali bližnji sorodnik. Imeti pa morata ustrezne osebnostne lastnosti, saj bosta morali biti vajini priči v zadnjih dnevih pred poroko potrpežljivi in razumevajoči. Poročna priča je lahko katerikoli polnoleten državljan Republike Slovenije, ki seveda na prošnjo pristane. Običajno so priče bratje, sestre ali najboljši prijatelji.

Priče da ali ne?
Pri civilnen poročnem obredu priče niso več zakonsko nujne, kljub temu pa jih bo verjetno večina parov še vedno izbrala. Če sta se odločila tudi za cerkveni obred so priče še vedno nujne, saj jih je potrebno navesti že ob prijavi.

Naloge prič

Naloge prič so različne in so odvisne od vajinih pričakovanj in dogovora s pričama. Običajno še pred poroko poskrbita za najrazličnejše stvari:  pripravita fantovščino in dekliščino, pomagata pri organiziranju poročnega obreda in tudi slavja po njem, pa pri izbiri prstanov, vabil in obleke itn.

Med poroko priči navadno prevzameta vse skrbi neveste in ženina ter poskrbita za nemoten potek dogodka Najpomembnejša stvar med samim obredom je, da s seboj prineseta prstana (to še posebej velja za ženinovo pričo). Ponekod obstaja navada, da na svatbi priči skozi celo noč občasno potrkata po kozarcih in od mladoporočencev zahtevata poljub. Lahko ju tudi strežeta – skrbita za polne kozarce in na krožnike nalagata hrano. Ženinova poročna priča mora do polnoči igrati vlogo nevestinega stražarja in hkrati čuvati tudi njen šopek. Če ga svatom uspe izmakniti ali pa ugrabiti nevesto, ju mora ženin odkupiti nazaj. Po poroki pa priči pomagata pri pospravljanju in zahvaljevanju gostom.

Kdo so družice in kakšna je njihova vloga

Tradicija družic v Sloveniji še ni tako uveljavljena kot na primer v ameriških filmih. Njihova vloga je nekako porazdeljeno delo priče in spremljanje neveste – pomagajo ji pri iskanju gostišča za slavje, izbiri obleke, iskanju frizerja, strokovnjaka za ličenje, iskanju cvetličarne, izdelavi sedežnega reda, zbiranju ponudb za poročno potovanje itn. Za nevesto pozorno skrbijo vse do poročnega slavja. Izberete jih lahko poljubno število; to pa bodo verjetno vaše najboljše prijateljice, ki jim zaupate in vas dobro poznajo.

Navada je, da so oblečene enako, ali pa da so njihove obleke vsaj podobne (enako blago ali detajli). Za družice ni nujno, da imajo šopke iz enakega cvetja. Vsekakor pa morajo biti v enaki barvi oziroma kombinaciji.

Če imate v družini majhne otroke, jih lahko vključite v poročni obred. Ljubke deklice, ki trosijo cvetje po poti, kjer se kasneje sprehodi nevesta, so prav tako družice. Bistveno je, da se nevesta ob družici in zaradi nje počuti še bolj posebno.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Luka Mihevc

župnik v župniji Sv. Marije v Velenju

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here