Poročni meni & različni režimi prehranjevanja

0
329

Gostitelji se zelo raznoliko spoprijemajo z oblikovanjem jedilnika. Običajno je prisotnost veganskih jedi in njihov obseg napram celotni ponudbi hrane na poročni zabavi ali drugi pogostitvi odvisna od prehrane samega gostitelja oziroma njegovega odnosa do veganske in vsejede prehrane. Včasih pa od števila gostov z drugačnimi prehranskimi režimi.

Kot vsak drug povabljen

Vegani si seveda želijo, da bi jih obravnavali enako kot druge goste in da zaradi svojih etičnih načel ne bi bili »kaznovani«. Pogosto se namreč zgodi, da na mizi ni veganskih jedi. Ali pa da se znajdejo v zelo nehvaležni situaciji, ko niso prepričani, ali so v njihovi hrani pomotoma tudi kakšna sestavina živalskega izvora ter zato raje obrok odklonijo. Še pogostejša je situacija, ko ostali dobijo vrhunski 5-hodni meni, vegan pa dobi na kruhu nabodene rezine sadja, neokusno in nezačinjeno ajdovo kašo ali pa eno precej žalostno solato. Vse skupaj je toliko bolj nedopustno, če izveš (običajno) visoko ceno svojega obroka.   


Zdi se nam prav, da bi dandanes v vsaki kuhinji znali pripraviti okusen in hranljiv veganski obrok. Saj veščine veganske kuhinje niso zahtevne. Vendar kljub temu marsikateri kuharski mojstri, ko se gre za veganske jedi, kot da bi izgubili svoje talente takoj, ko se jim umakne meso, mleko in jajca. Te izzive se lahko zlahka premaga, če je motivacija dovolj visoka. Motivacijo običajno lahko prispeva tudi naročnik pojedine. Zato kulinarične mojstre opozorita na željo po vključitvi veganskih jedi, obseg veganske ponudbe in preverita, katere jedi namerava pripraviti. Zelo dobro je preveriti tudi razumevanje, katere sestavine bodo uporabljene, da se izogneta morebitnim pomotam, povezanim z nerazumevanjem veganske prehrane. (Pogosto namreč kuharji pozabijo, da sta sir ali smetana mlečni izdelek ali da je tudi med živalskega izvora.) Pri pogostitvi naj tudi natakarji poznajo, kakšne sestavine vsebuje posamezna jed, vsaj jedi pripravljene za drug režim prehranjevanja. Da lahko samozavestno predstavijo svatu njegovo jed, če bi bilo to potrebno. Skopost z informacijami, nepoznavanje ali vzvišen odziv natakarja, ravno tako lahko vnese negativen priokus.

Režimi prehranjevanja & postrežni meni ali samopostrežni topli bar

Izbrani jedilnik je odvisen od tega, ali gre za postreženi meni ali samopostrežni topli bar. Najelegantnejša rešitev pri mešanih pogostitvah, na katerih je vključena vsejeda in veganska ponudba, je priprava okusnih veganskih jedi, ki so ponujene tudi ostalim gostom. Tako kuharske mojstre razbremenita, saj je lahko del jedilnika enoten za vse goste in ob ponudbi okusne veganske jedi večina ne bo niti opazili ‘manjkajočih’ živalskih sestavin. Zatakne se lahko, kadar se postreže veganska hrana in le-ta ni okusno pripravljena. Kadar gre za samopostrežni topli bar, je lahko na primer večina prilog veganskih in nihče ne bo niti opazil. Veganske pa naj bodo vedno tudi nekatere glavne jedi, saj se tako veganski gostje ne bodo počutili manjvredne, ko si bodo primorani sestaviti obrok iz zgolj prilog. Dramatiziranje glede pomanjkanja mesa se zmanjša tudi, če so jedi subtilno označene z manjšim prepoznavnim V-znakcem, ki je lahko del oznak ostalih alergenov. Tako ga večina jedcev ne bo niti opazila, veganski gostje pa bodo lažje in bolj samozavestno izbrali zanje primerne jedi.

Ne odpovejta se svojim etičnim načelom

Na svoj posebni dan, na katerem se bo vse vrtelo okoli ljubezni in spoštovanja drug drugega, se ne odpovejta svojim etičnim načelom zaradi »nekaj negodujočih gostov«. Poroka je dan zaobljubljanja večne zvestobe in izpovedi ljubezni, zato naj se gostje osredotočijo na pomembne elemente tega posebnega dogodka. Najlažje bo, če se ne izpostavlja tem povabljencem, da bo hrana temeljila na rastlinskih živilih. Kulinarični mojstri lahko kakšna živila tako ‘poveganijo’, da niti ne bodo prepoznali, da niso pripravljena za vsejede. Hkrati pa s tem, ko meni ostane zavit v tančico skrivnosti oz. ne poudarjata, da je veganski meni, se bodo tudi oni počutili manj vzpodbujeni k neprimernim komentarjem.


Z očitki drugih se čim manj obremenjujta. Če je komu izmed povabljenih hrana pomembnejša od glavne vsebine same, imajo vedno možnost, da se dogodka ne udeležijo. Če želita naznaniti, da so obroki veganski, lahko to storita s prikupnim in sproščenim sporočilcem v vabilu ali programu poročnega dne. V smislu: »Danes imamo radi vse – drug drugega, naju in živalice, zato bomo z veseljem preizkušali barvita in okusna obzorja rastlinsko-baziranega jedilnika.« Bolj kot bosta sama sproščena glede vajine izbire, bolj bodo tudi vajini gostje.

Izbira kulinaričnega mojstra  

Veganska poroka z izključno rastlinsko-bazirano hrano, zahteva premišljeno izbiro kulinaričnih ustvarjalcev. Saj bo ravno okusnost menija zelo pomembna za dober vtis na goste. Dobro je vključiti tako nekaj mesnih nadomestkov kot tudi okusne jedi iz osnovnih sestavin. Tako bodo gostje imeli priložnost pokušanja raznolikih jedi. In se bodo komentarji namesto na vrsto prehrane spontano premaknil na hvaljenje jedi in druge tematike. Tudi zabavni program lahko pripomore k temu. Saj gostje v primeru stalnega dogajanja ne bodo razmišljali o mitih veganske prehrane in se bodo raje vrteli na plesišču ali pa sodelovali v kateri izmed poročnih igric.

Zakaj izbrati rastlinsko baziran meni

Vegani se za rastlinsko-bazirano prehrano odločijo zato, ker ne želijo po nepotrebnem škoditi drugim. Tukaj gre za željo po boljšem svetu in prijaznosti do drugih. Zato bodo veganski gostje posebno hvaležni, če bodo na slavju obravnavani podobno kot ostali gostje. Bodita ponosna na takšne prijatelje in jim pokažita, da jih cenita. Čeprav morda v celoti ne razumeta njihove odločitve glede življenjskega sloga.

Dandanes skoraj ni vsejede jedi, ki je ne bi bilo možno pripraviti tudi v veganski različici in vsak povprečno iznajdljiv kuhar lahko vse informacije zelo hitro najde. Veganski meni se lahko sestavi iz zelo enostavnih sestavin, ki se najdejo v vsaki kuhinji. Zato za takšne zneske, kot so običajni za poročne menije, priprava veganskega obroka ne bi smela pomeniti dodatnega doplačila ali večje obremenitve kuhinje. Običajno gre za lažje, hitrejše in ugodnejše postopke priprave hrane. Prav tako pa se dandanes dobijo hitre rešitve že pripravljenih veganskih obrokov, ki se jih lahko poslužijo v kuhinji, če jim logistika priprave dodatne jedi res predstavlja tako velik problem. Tudi posebne sestavine so na voljo že v vsaki manjši trgovinici kot tudi pri specializiranih ponudnikih hrane za gostince. Zato bodita previdna pri izbiri kulinaričnih mojstrov. Kako se odzivajo na vajine želje, jim vključitev veganskih obrokov v meni predstavlja izziv, ki se mu hočejo hitro izogniti ali pa vama želijo še dodatno računati prilagoditev živil v meniju.

Kaj preveriti pri ponudniku

Večina ponudnikov veganske hrane je pripravljena pristopiti k pripravi pogostitve ali cateringa. Je pa tp seveda odvisno od velikosti njihove ekipe in opreme, ki jo imajo na voljo. Preverita v vajinih najljubših veganskih restavracijah, kakšne so njihove možnosti. Za nasvet povprašajta kar vajine goste, ki se prehranjujejo z rastlinsko-bazirano prehrano.

Pri ponudniku vedno preverita, če res ve, kaj je veganska hrana in katere sestavine ne smejo biti vključene. Ne zanašajta se na odgovor »bomo že nekaj pripravili«. Ponudnika prosita, da vam že v odgovoru na povpraševanje navede okvirni meni. Lahko tudi sama podata osnovno idejo glede vključenih jedi, ali pa se dogovorita, da se oglasita na pokušino jedilnika. Ne pozabita opozoriti tudi, da želita pri pogostitvi s kavnimi napitki tudi ponuditi rastlinsko mleko.


Povprašajte za nasvet

Na splošno je veganska skupnost zelo prijazna in rada deli informacije. Zato je včasih najlažje za priporočila glede ponudnikov ali primerov jedilnika enostavno vprašati na katerem od družbenih omrežij ali katero izmed organizacij.

V Slovenskem veganskem društvu so vedno na voljo za pomoč pri zagatah vseh ‘novincev’ na področju veganske kuhinje. Z veseljem svetujejo tudi kuharskim mojstrom, ki bi radi osvojili to področje in v svojo kuhinjo vključili več živalim in okolju prijaznih jedi. Kontaktirajo jih lahko na info@vegan.si ali pa si pri pripravi jedi pomagajo z njihovimi recepti www.vegan.si.

Na spletnem portalu VegiLandija https://vegilandija.si/ prav tako najdeta številne zanimive recepte veganskih jedi, tudi slaščic in drugih slanih prigrizkov, ki lahko kuharskim mojstrom predstavljajo odskočno desko za iskanje idej.

Za idejami prigrizkov in jedi lahko pobrskata tudi na https://www.presno.si/, kjer si lahko poleg veganskih kulinaričnih specialitet zbrane tudi številne presne sladice, ki bodo zadovoljile marsikateri okus.

Po nasvete se lahko obrneta tudi na skupine na družbenih omrežjih. Poprosita uporabnike, da z vama delijo svoje izkušnje s poročnimi meniji – tako v vlogi gostitelja kot gosta. S tem lahko izbrskata zanimive ideje oz. naslovita pri vajini kulinarični ponudbi pogoste pripetljaje, ki so se zgodili drugim:

https://www.facebook.com/groups/419040452072740/ (Vegani, vegetarijanci, presnojedci)

https://www.facebook.com/groups/102831523178809/ (Vegetarijanci, vegani, presnojedci)

https://www.facebook.com/groups/1678011012431280/ (Vegansko kosilce)

https://www.facebook.com/groups/315057712809157/ (Veganski jedilnik)

Zanimivi prispevki o veganskih porokah:

https://vegan.si/novice/veganska-poroka-od-pomislekov-do-cudovitega-dogodka/

https://www.vegan.si/novice/arhiv/dan-najlepsih-veganskih-sanj/

https://aluria.si/gallery/veganska-poroka-na-obali-porocni-fotograf-aluria-kaja-bozicek/

Sodelujoči strokovnjaki:

Maja Hrovat

https://www.vegan.si/

vodja kuharskih delavnic, Slovensko vegansko društvo

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here