Slovar poročnih skrivnosti in pomenljivi simboli

0
33928

Ali vesta zakaj na poroki mladoporočenca posipajo z rižem? Nekateri poročni običaji so zgodovinskega pomena in se pogosto uporabljajo še danes.

Običaji, katere sta se verjetno že opazila na poroki prijateljev, a nista vedela, kakšno je njihov namen ali pomen v ozadju. Nekateri poročni običaji so pogosti, medtem ko se drugi že izgubljajo.

Snubitev na enem kolenu

Običaj izhaja iz srednjega veka. Zagotovo se spomnite knjig ali filmov, iz časov, ko je prevladovalo kavalirstvo in viteštvo ter so vitezi v oklepih, pokleknili pred svojo izbranko pokleknili na eno koleno. Ideal ljubezni je predstavljala, viteška in kavalirska ljubezen, ki je bila mnogokrat neuslišana, saj so bile dame veliko višje nad stanom vitezov. Tudi danes mnogi moški pri snubitvi pokleknejo pred svojo izbranko. S tem simbolizirajo in izražajo pripadnost in cenjenost ljubljeni osebi.

Ženinova prošnja zaročenke za njeno roko

Bodoči ženini vse dandanes redko zaprosijo očeta bodoče neveste za njeno roko. Običaj izhaja iz rimske navade, ko je bodoči ženin za simboličen znesek kupil nevesto od njenega očeta.

Prstanec

Ste že kdaj zasledili, da bi poročeni par nosil prstan, ki simbolizira zvestobo, na katerem drugem prstu, kakor na prstancu? V preteklosti so verjeli, da skozi ta prst teče žila ljubezni (vena amoris), ki naj bi bila neposredno povezana s srcem. Pazita, da vama na obredu ne pade na tla, ker to prinaša nesrečo.

Fantovščina in dekliščina

Nevesta in ženin pred poroko organizirata zadnjo zabavo, ki simbolizira slovo od samskega stanu. Potek zabave pa organizirajo prijateljice in prijatelji bodoče neveste in ženina, najpogosteje sta za to odgovorni priči. Običaj fantovščine in dekliščine je bil v preteklosti tudi takšen, da so morali biti vsi povabljeni neporočeni. Med igrami na zabavi sta morala ženin in nevesta dokazati, da sta pripravljena na zakon. Tradicionalne navade so, da morata med igro na zabavi bodoča mladoporočenca pometati, ličkati koruzo, mesiti kruh, žagati drva, ali previti dojenčka. Kviz, kako dobro se ženin in nevesta poznata ne sme manjkati. Saj le tako lahko priči ocenita, ali sta ženin in nevesta pripravljanja na zakon in skupno življenje. Igre so lahko oblikovane glede na osebnostni značaj, interese ali njuna poklica. Pogosto se par dogovori tudi, da bo organiziral skupinsko zabavo, saj ima veliko skupnih prijateljev.

Mlaj

Sprehod pod mlajem, vama bo prinesel srečo v zakonu in simbolizira slovo od kraja, kjer sta živela.

Odkup neveste – šranga

Na dan poroke pred nevestinim domom vaški fantje zaprejo dovoz z različnimi pripomočki. Takrat se začnejo tudi prva pogajanja, kjer vaški fantje od ženina zahtevajo plačilo (ni nujno v denarju), da lahko odpelje nevesto.

Testiranje ženina, kako dobro pozna bodočo ženo

Pri prihodu ženina se pred domačimi vrati neveste dogaja marsikaj. Eden izmed običajev, ki ga običajno vodi nevestin oče, brat ali kakšen prijatelj, je tudi poznavanje neveste. Ženina se ob tej priložnosti vpraša različna vprašanja. Na vsa mora odgovoriti pravilno, če želi da mu izročijo nevesto. Primeri vprašanj: Koliko časa sta skupaj (izraženo v dnevih)? Katero številko čevljev nosi nevesta? Kaj je njena najljubša jed? Koliko stopnic vodi do vrat nevestine sobe?

Lažna nevesta

Lažna nevesta je običaj, ki se odvija pred vrati stanovanja/hiše neveste. Preden ženin »dobi« svojo izvoljenko, mu lahko svati pripeljejo več lažnih, za katere mora ugotoviti ali so prave ali ne (lažna nevesta naj ima obleko podobno nevestini in prekrit obraz s tančico). Lažna nevesta je lahko prijateljica ali moški oblečen v žensko.

Hupanje na poroki

Odžene zle duhove in pripravi ozračje za novo pot v skupno življenje.

Ženin in nevesta se pred poroko ne smeta videti

Vraža izhaja iz časov dogovorjenih zakonov. Verjeli so, da si lahko ženin ali nevesta premislita o sklepu zakonske zveze, če se vidita pred poroko. Če upoštevamo, da so bile poroke pogosto dogovorjene, je bil strah morda upravičen.

Nekaj starega, izposojenega, modrega in novega

Običaj naj bi veljal za najstarejšega iz viteških redov. Na poročni dan naj bi nevesta nosila kos starega izposojenega družinskega nakita, nekaj novega (torbico ali čevlje) ter karkoli v modri barvi, ki predstavlja zaupanje in ljubezen. Vsi predmeti pa simbolizirajo srečo. Za srečo in kot znak, da ji bodo družina in prijatelji stali ob strani ter ji bili pripravljeni pomagati, si nevesta lahko izposodi poročno obleko ali kakšen dodatek od že srečno poročene prijateljice. Neveste se pogosto odločijo za moder dodatek v šopku ali modre čevlje, vendar najpogosteje za podvezico. Nekaj novega predstavlja uspeh in lepo prihodnost na novi poti. Lahko gre za nov nakit, ki vam ga podarijo starši, čevlje ali ogrinjalo.

Prvi poljub v zakonu sledi usodnemu »da«

Po končanem obredu se običajno mladoporočenca poljubita. Poljub je »podpis« poročne pogodbe in naj bi simboliziral sprejetje vseh obljub in dogovorov.

Posipanje mladoporočencev z rižem ali rožnimi cvetovi

Že v Antiki so mladoporočenca zasuli z rižem, ki simbolizira obilje in plodnost. Svatje z metanjem riža zaželijo mladoporočencema v prihodnosti polno shrambo in srečo ter veliko otrok. Uporabite lahko tudi različna semena, ker bi tako kot iz riža, iz njih lahko vzklilo novo življenje ali pa cvetove majhnih rož.

Metanje šopka in podvezice

V preteklosti so verjeli, da košček nevestine obleke ali del nevestnih dodatkov prinaša srečo tistemu, ki jo dobi. Samske ženske so po poroki lovile nevesto in trgale koščke poročne obleke. A poročne obleke so postale prava investicija in jih neveste želijo obdržati. Zato danes nevesta vrže svoj šopek med samske ženske na poroki, ženin pa podvezico. Ženin mora z zavezanimi očmi in z usti, sneti nevesti podvezico, se zavrteti in jo vreči med samske moške na poroki. Ženska in moški, ki ujameta šopek in podvezico, morata skupaj zaplesati. Za njiju velja, da se bosta poročila naslednja.

Prvi kos torte

Običaj sega že v rimsko cesarstvo. Ker je bila torta narejena iz pšenice in vode, je simbolizirala plodnost. Hkrati je slaščica in naj bi sladkost predstavljala srečno življenjsko pot mladoporočencev. Tradicionalen običaj je, da par skupaj naredi zarezo v prvi kos torte in si ga nato tudi razdeli. Načinov, kako ga bosta pojedla je več, običajno gre pri tem za obliko igre, ki jo vodijo glasbeniki. Primeri: ženin drži nevesti krožnik (ali obratno), ta pa mora z njega pojesti torto brez pomoči vilic in rok; kdo bo pojedel večji kos torte.

»Kraja« neveste in njenih dodatkov

Eden izmed običajev na porokah je tudi ta, da gostje ob priložnosti, ko nevesta in priča nista pri mizi s šopkom, »ukradejo« nevestine dodatke, kot so čevlji ali poročni šopek. Naloga priče je, da pazi na nevesto in njene stvari. Tistim, ki jim uspe »kraja« šopka ali čevljev običajno priči določijo nalogo, ki jo mora izpolniti v kolikor želi vrniti nevesti predmet, ki je izginil. Ponekod ukradejo kar nevesto, jo kam odpeljejo in vrnejo šele pred rezanjem torte ali kakšnim drugim dogodkom. V tem primeru vam svetujemo, da se o takšnih odločitvah dogovorite, saj lahko pride do zamer ali napetosti po nepotrebnem.

Poročni konfeti

Poročne konfete, s sladko glazuro oblite mandeljne, mladoporočenci podarijo svatom. Običaj izhaja iz Italije in je v Sloveniji bolj razširjen na primorskem. Konfetov je običajno pet in simbolizirajo – srečo, plodnost, bogastvo, zdravje in dolgo življenje.

Dež na poročni dan

V primeru, da je dan vaše poroke deževen, se odločite, kateremu mitu boste verjeli. Dež lahko napoveduje veliko potomcev v družini. Dlje, kot naj bi deževalo, več otrok bo. Druga vraža pravi, da bo v zakonu veliko denarja.

Beli golobi

Beli golobi simbolizirajo mir v zakonu, njihova barva pa čistost namenov.

Ženin nese nevesto čez prag

Navada izhaja iz srednjega veka. Prepričani so bili, da so nevestine noge najbolj ranljive v stopalih. Ker so želeli preprečiti vnos negativne energije v hišo, so morali ženini nesti nevesto čez prag.

Medeni tedni

Medeni tedni so namenjeni vama, da lahko v miru poglobita svoj odnos in če to ustreza vajinim načrtom, začneta družino. V lepem naravnem okolju. V starih časih so v severni Evropi mladoporočencema dajali sladko-grenko vino z medom, ki prinaša srečo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here