Poročni proračun

0
4148
Poročni proračun
Poročni proračun

Poročni proračun naj vsebuje čim bolj natančen popis vseh stroškov, ki jih predvidevata. Kakšni pa sploh so stroški poroke?

70 % naših bralk je svojo poroko načrtovalo v rangu do 10.000 €, pri tem pa jih večina preseže načrtovani proračun.

Svetujemo vama, da si določita pričakovan skupen znesek, ki sta ga pripravljena odšteti za poroko in ga razdelita na posamične proračunske skupine.

NASVET: Čas = prihranek
Organizacije poroke se lotita čim prej, izberita ponudnike in cene njihovih storitev zabeležita, povprašajta za morebiten popust (pri izbiri 10-ih dobaviteljev, vam bo skoraj polovica teh ponudila popust, pri čemer lahko prihranite precej denarja), vključita možne sofinancerje poroke (starše, prijatelje) ter na podlagi tega izračunajta končno bilanco.

Seznam gostov, izbira restavracije in glasbene skupine

Po nekaj zbranih ponudbah je najbolje, da se pogovorita o cenah, ki so sprejemljive glede na število gostov. Tudi z izbranim gostiščem in ansamblom je potrebno skleniti pogodbo in plačati akontacijo, če to ponudniki zahtevajo, v nasprotnem primeru velja tudi usten dogovor. Cena tega dela sestavlja okvirno 45 % poročnega proračuna.

Določita datum poroke in obreda

Obredi s taksami navadno sestavljajo 3 % poročnega proračuna.

Če si želita točno določeno gostilno ali ansambel, najprej izberita ponudnika ter nato temu prilagajajta datum. Seveda je v slednjih primerih pogajanje o cenah in povpraševanje po popustih manj uspešno, zato predlagamo, da se držita dogovorjenega datuma in ga po možnosti ne prestavljata. Oglasita se še v cerkvi (če bo poroka tudi cerkvena) in na matičnem uradu, da skupaj določite tudi ure civilnega in cerkvenega obreda.

Izbira fotografa in/ali snemalca

Ta del znaša okvirno 12 % proračuna.

Ponudb poročnih fotografov in snemalcev je na trgu ogromno. Izberita nekaj vajinemu proračunu primernih ponudnikov, uskladita jih s svojimi željami in se z izvajalcem jasno dogovorita o ceni, ki sta jo pripravljena plačati za opravljeno storitev. Priporočamo vama, da s ponudniki skleneta tudi pogodbo, kjer bo jasno razvidno, kaj vse vama bo ponudnik zaračunal (pri fotografu upoštevajta tudi potne stroške).

Obleka in poročna prstana za nevesto in ženina

Stroški tega dela vključujejo do 15 % poročnega proračuna.

Obleke lahko kupita ali si jih sposodita. V proračun ne pozabita všteti frizerja ter vizažista, ki bo poskrbel za ličenje. Pri tem vaju opozarjamo, da so cene, ko gre za poroko, pogosto pretirano visoke. Cena navadnega belega čevlja, ki običajno stane 30 evrov, lahko ob omembi, da gre za poroko, v hipu naraste tudi na 120 evrov. Kljub temu, da je poroka velik življenjski dogodek, bodita zato pri svetovalcih in organizatorjih porok ter pri ponudnikih raje nekoliko bolj zadržana. V proračun ne pozabita všteti poročnih prstanov. Izdelava prstanov zahteva največ 14 dni, zato z izbiro obročkov zvestobe lahko tudi počakata.

Okrasitev prostorov, cvetje, najem prevoza in ostali detajli

Ta del znaša do 25 % poročnega proračuna.

Nekatera gostišča imajo okraševanje že vključeno v ponudbo, po dogovoru pa lahko tudi sama okrasita prostor. Nekaj bosta odštela še za najem limuzine ali drugega prevoznega sredstva, za vabila svatom in morebitna zahvalna darilca.

Poročni proračun
Poročni proračun

Kje lahko prihranita

Prihranita lahko, če se organizacije lotita dovolj zgodaj. Tako imata več manevrskega prostora in lahko izbirata med raznimi ponudniki. Več je tudi možnosti, da se dogovorita za dodaten popust. Če bosta z organizacijo odlašala, bosta primorana izbirati med tistim, kar bo v danem trenutku na tržišču dostopno. Prihranita lahko tudi z vabili, ki jih naredita sama, treba pa je biti previden – ni vse, kar je narejeno doma, tudi najceneje. Za peko peciva lahko zadolžita mame in bližnje prijatelje, tudi pri vinu in ostali pijači se da prihraniti, še posebej, če kdo izmed domačih prideluje lastno vino.

V primeru odpovedi

Ne pozabite se dogovoriti s fotografom, snemalcem in z vsemi, ki imajo kakršne koli naloge pri izvedbi poroke, kaj storiti v primeru bolezni ali drugega nepredvidenega dogodka. Z izvajalcem in s ponudnikom se je treba dogovoriti, kdo bo poskrbel za zamenjavo in, ali bo zamenjava izvajalca po kvaliteti in ceni primerljiva z dogovorjeno ponudbo.

zp8497586rq

Sodelujoči strokovnjaki:

Ornela Urbanč

Ornela Urbanč

http://www.salongrazia.si/

organizatorka porok in sodelavka v poročnem salonu Grazia v Ljubljani

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.