Poročni prstani

0
4860
Poročni prstani
Poročni prstani

Poročni prstani so pomemben del tradicije. Izbirata med klasičnimi oblikami in materiali, ali sta bolj drzna in želita zlatarju predlagati svojo idejo?

Poročni prstan je simbol ljubezni in zvestobe, ki ga bosta dolgo nosila, zato ga dobro negujta in vzdržujta. Pri izbiri poročnega prstana vama bodo pomagali v zlatarni.

Izbira pravega prstana

Strokovnjaki se med seboj strinjajo, da je pri izbiri poročnega prstana najpomembnejši izgled. Prstana vama morata biti vizualno všeč. Zelo pomembna sta tudi širina in oblika poročnih prstanov, na drobnih in kratkih prstih ni najbolj primeren širok in visok prstan. Ravno tako za veliko in krepko roko ne izberemo ozkega in nizkega prstana. Bodita pozorna na to, da bosta prstana udobna za nošenje v vsakdanjem življenju, saj bosta v nasprotnem primeru slej kot prej končala v škatlici. Z izbiro prstana sledita vajinemu okusu in življenjskemu slogu.

Trendi poročni prstanov

Trendi se zadnjih nekaj let ne spreminjajo, še vedno je največ prstanov v barvi belega zlata. Ženski so običajno enako široki kot moški ali pa ožji in z dodatkom malih diamantov. Uveljavlja se tudi kombinacija belega in rdečega (rose) zlata, za tiste malo drznejše tudi kombinacije v vseh treh barvah zlata (belo, rdeče in rumeno).

Galerija poročnih prstanov Zlatarne Celje

Galerija poročnih prstanov Zlatarstva Trtnik

Galerija poročnih prstanov Zlatarstva Tofant

Galerija poročnih prstanov Zlatarstva Grabušnik

Zlato v srebrnem odtenku najpogostejša izbira

Najpogostejša kovina pri izdelavi poročnih prstanov je še vedno zlato, predvsem v srebrnem odtenku, nato sledijo rdeče-bela in rumeno-bela kombinacija ter rumeno zlato. Uporaba rdečega zlata ni tako pogosta, se pa zanj odločijo drznejši pari. Rumeno zlato počasi postaja preteklost, razen v kombinaciji z belim zlatom. Belo zlato je močnejše in odpornejše na praske od rumenega zlata, ki mu običajno primešamo druge materiale, kot so platina, srebro, paladij ali nikelj, za rdečo barvo baker.

Cena poročnih prstanov je odvisna od teže, vdelanih kamnov in zahtevnosti izdelave. Giblje se med 200 eur za srebrne in 600 eur za zlate,z vdelanimi kamni tudi od 900 eur in naprej.

Srebro je cenovno ugodnejše, a manj obstojno od zlata in platine. Vse tri kovine se naknadno lahko večajo in manjšajo, kar je pri poročnih prstanih zelo pomembno. Za prstane se v zadnjih letih uporabljajo tudi kovine, kot so jeklo, titan in volfram. Prstani iz teh kovin so lažji in zato so moškim, ki niso navajeni nošenja prstanov, na začetku manj moteči. Te kovine so trše in zato manj občutljive za poškodbe. Žal pri prstanih iz navedenih kovin ni možna naknadna regulacija velikosti.

Da je poročni prstan čim bolj udoben, je večina prstanov na notranji strani zaobljenih. Zaradi te zaobljenosti so prstani »mehki« in »zračni«. Vzorec poročnega prstana je narejen po meri para, nekateri imajo radi čiste vzorce, drugi krivulje, nekaterim je všeč barvna kombinacija ali le kombinacija visokega sijaja in brušene površine. Ženski poročni prstani imajo vgrajene tudi kamne, pri čemer strokovnjaki priporočajo diamant, saj je trd in neobčutljiv na poškodbe. Če so vama všeč barvni kamni, razmislita o rubinu ali safirju, saj so ti še vedno dovolj trdni. Diamant je najtrši in bo čez 50 let na zlati poroki enak kot na poročni dan. Poročne prstane bomo nosili naslednjih nekaj desetletij. Oblika prstov in členkov se nam z leti spreminja, tako da je treba poročne prstane pogosto povečati ali zmanjšati.

<b>NASVET</b>
Izdelava prstanov večinoma ne presega časovnega okvira štirinajstih dni. Pri malce bolj zahtevnih kreacijah lahko nekoliko več. V povprečju pari z ogledi začnejo šest mesecev pred poroko. Priporočamo da prstana naročita vsaj mesec dni pred poroko, da so narejeni pravočasno in ostane dovolj časa za popravke. 

Graviranje simbolov in posvetil

Pari se redko odločajo za prstan brez gravure. V prstan neveste večinoma vgravirajo ženinovo ime in obratno ter datum poroke. Nekateri pari se odločijo tudi za graviranje misli ali posvetil. Nekateri pari dodajo tudi lokacijo poroke, večinoma v primerih, ko se poročijo v tujini.

Poročna blazinica

Poročna blazinica je zadnjih nekaj let nepogrešljiv modni dodatek pri porokah. Možno jih je dobiti v različnih oblikah. Narejene so lahko iz različnih materialov. V zadnjem času so se začele pojavljati tudi lesene šatuljice kot alternativa poročnim blazinicam.  – Anita Ilešič

Kdaj lahko poročni prstan snameta

Čeprav naj bi ga nosili ves čas, je včasih smiselno, da poročni prstan snameta. Na primer v nosečnosti, ko zatekajo prsti, ali ko opravljata delo, pri katerem vaju prstan ovira oziroma se lahko poškoduje. Priporočljivo ga je sneti pri določenih športih, kot so igre z žogo ali plavanje, grobih opravilih, pri delu z agresivnimi tekočinami, pri operativnih posegih, rentgenskem slikanju in podobno.

Kaj storiti, če poročni prstan izgubite

Izguba prstana ni pogosta, če se vama to zgodi, se vrnita v zlatarno, kjer vama bodo izdelali duplikat vajinega poročnega prstana. Če v zlatarni vodijo evidenco izdelanih prstanov, vama lahko izdelajo celo identični prstan. V primeru, da so v poročni prstan vkovani dragi kamni, se priporoča, da s seboj prineseta certifikat, kjer so vpisani vsi podatki o kamnu (vrsta kamna, velikost, čistina). Prstane je možno tudi zavarovati, o čemer se posvetujta s svojo zavarovalnico.

Sodelujoči strokovnjaki:

Anita Ilešič

zlatarska mojstrica Zlatarna Anita Ilešič

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here