Poroka na prostem

0
9782
Poroka na prostem
Poroka na prostem

Poroka v naravi, sredi travnika, ob morju ali v gorah? Za poroko na prostem ni ovir; vse kar potrebujeta je šotor in dovoljenje upravne enote ter lastnika zemljišča.

Čudovita narava je zagotovo eno od najlepših ozadij za izmenjavo poročnih obljub. Da bi se vama ta dan za vedno vtisnil v spomin, vama ponujamo nekaj nasvetov, na kaj vse je treba paziti pri organizaciji poroke na prostem.

Zakaj se poročiti na prostem

Poroka na prostem je lahko res posebno doživetje.

Razlogov, zakaj se vedno več mladih parov odloča za tovrstne poroke, je več:

  • na voljo je vedno več primerne (prenosljive) opreme (šotori, pagode, ipd.),
  • izbereta lahko poljubno lokacijo, ki ima za vaju poseben pomen,
  • oblečeta se lahko bolj lahkotno in neformalno, prav tako tudi gostje,
  • praktičnost poročnih šotorov (za različno velika slavja),
  • s pomočjo opreme lahko ustvarita svojo poročno pravljico.

Lokacija

Izbira lokacije vajine poroke je popolnoma prepuščena vajinim željam. Domišljija tu ne pozna meja. Če sta bolj romantična, lahko izbereta poroko ob sončnem zahodu na plaži, morda v parku, ki spomladi lepo cveti, ali pa raje v gozdu, na domačem vrtu; možnosti je neskončno. Pri izbiri lokacije pazita predvsem na to, da je teren čim bolj raven, ima dostop za kombi ter urejen dovolj velik prostor za parkiranje avtomobilov svatov.

Šotor

Ker nikoli ne moremo biti popolnoma prepričani, da nam vreme ne bo pokvarilo poroke, svetujemo, da si za poročno slavje omislita šotor. Tudi v poletnih mesecih poroko pod zvezdami odsvetujemo, saj lahko pade rosa ali pa se shladi.

Obstaja več vrst šotorov, ki se med seboj razlikujejo po dolžini. Navadno so bele barve, v kombinaciji s stranicami z okni ali pa v kombinaciji s steklenimi – prozornimi stranicami ter prozornimi strehami za ogled zvezd. Slednja možnost je hit predvsem poleti. Na voljo imata tudi dinamičen ambient s svečanimi pagodami, razkropljenimi po jasi. Poročne šotore je možno postaviti na vse vrste podlag (travniki, jase, pesek, asfalt ipd.). Kako bosta opremila notranjost šotora je vajina izbira.

Poleg svečanih miz in stolov, plesišča in mini odra za glasbo lahko izberete strešno in stransko dekoracijo iz nabranega satena, ki skrije konstrukcijo šotora. Za počitek gostov, lahko del prostora v šotora ali na terasi opremita s sedežnimi garniturami, tabureji in svetlobnim šankom za povrnitev moči. Izbira talnega podija vam omogoča izravnavo terena in suh prostor v primeru slabega vremena.

Pomembno je, da je možno na lokaciji poroke zagotoviti elektriko. Če nimata v bližini možnosti za priklop elektrike, preverita, ali vama lahko organizator oziroma ponudnik šotora zagotovi potreben agregat z rezervno varianto v primeru izpada.

Dovoljenja

Če vajina poroka poteka zunaj uradnih prostorov upravnih enot, vsaj 45 dni pred poroko vložita vlogo za sklenitev zakonske zveze izven uradnih prostorov. Skupaj s to vlogo pa priložita pisno soglasje lastnika za uporabo lokacije. Sklenitev zakonske zveze izven uradnih prostorov pomeni povečane stroške. Ti se določijo z odločbo, ki dovoli sklenitev zakonske zveze in znašajo 170 evrov. Tudi upravne enote postajajo vse bolj dovzetne za poroke izven uradnih prostorov.

Potrebno je izpolniti zahteve kot so miza za dokumente, slovenski grb, cvetlična dekoracija, svečana oblačila ipd. Kar pa seveda ne pomeni, da pridejo na vsako lokacijo. Za poroko, ki je izven uradnih prostorov, na lokaciji, kjer poroka še nikoli ni bila, je prijava civilnega obreda potrebna vsaj nekaj mesecev prej. Ko par odda prošnjo, si v roku enega meseca iz upravne enote ogledajo prostor, nato v pa podajo svojo odločitev, če dovolijo, da je poroka na tej lokaciji. V takem primeru svetujemo, da za civilni obred najamete organizatorja, ki že ima dovolj izkušenj s porokami izven uradnih prostorov.

Na kaj vse morata biti pozorna

Ker narave ne moremo nadzirati, vama ta predstavlja največjo skrb. Zato je pomembno, da goste opozorita, da bo poroka na prostem. Naj se temu primerno tudi oblečejo. Če pričakujeta hudo vročino, naj bodo oblačila lahkotnejša. Če je napovedan dež, imejte vsi pripravljeno dodatno obutev ipd. Kot gostitelj morate poskrbeti, da se bodo vaši svatje počutili prijetno ter jim bo udobno.

V poletnih mesecih zato poroko raje načrtujta v poznejših urah. Tako gostje ne bodo izpostavljeni prehudemu soncu, pa tudi svetloba za poročne fotografije bo lepša. V kolikor bo poroka potekala čez dan, s pravilno postavitvijo miz in stolov poskrbite, da gostom sonce ne sije v oči, ampak v hrbet. V vročini poskrbita za dovolj brezalkoholnih pijač, sončne kreme in klimo; v primeru dežja za dežnike, v primeru mraza pa za grelce, odeje in tople napitke.

Ker je poroka na prostem običajno dražja od slavja v gostilni, je nujno, da si takšno poroko resnično želita oba partnerja.

zp8497586rq

Sodelujoči strokovnjaki:

Sonja Sivec

vodja Oddelka za matične zadeve na Upravni enoti Ljubljana

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.