Poroka v primeru mešanih zakonov

0
876
Foto: Grega Likozar, Vaši spomini
Foto: Grega Likozar, Vaši spomini

Mešani zakon različne vere

Zakon enega zakonca, ki je katoličan in drugi nekrščen je za Katoliško cerkev veljavni zakon in ni zakrament. Obred se lahko opravi v Katoliški cerkvi, vendar brez maše. Na posebno željo zaročencev lahko tudi z mašo. Če bi poročni obred želela skleniti zunaj cerkve, potrebujeta dovoljenje tamkajšnjega škofa. Katoliški zakonec mora za takšno poroko dobiti dovoljenje svojega škofa (krajevnega ordinarija).

Mešani zakon med dvema kristjanoma

Zakon enega zakonec, ki je katoličan, drugi pa je evangeličan, je za Katoliško cerkev zakrament. Za mešane zakone katoličanov z evangeličani je v veljavi Ekumenski poročni obrednik. Obred se lahko opravi v eni od obeh cerkva. Duhovnik cerkve, kjer je obred, obred tudi vodi, drugi duhovnik pa sodeluje. Katoliški zakonec mora za ekumensko poroko dobiti dovoljenje svojega škofa (krajevnega ordinarija).

HTML Code here

Mešani zakon med dvema kristjanoma ali med katoličanom in nekrščanskim vernikom

Tak zakon omogoča cerkev v korist katoličana. Slednji lahko po poroki prejema vse zakramente in druge ugodnosti. Lahko pa že pred poroko opravi katehumenat (priprava na prejem zakramentov), da se nato lahko poroči.

Sodelujoči strokovnjaki:

br. Janez Papa

gvardijan in župnik, Bazilika Matere usmiljenja, frančiškanska cerkev v Mariboru

Uredništvo

http://www.PrirocnikPoroka.si/

Uredništvo Priročnika Poroka.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here