Poroka v primeru mešanega zakona

0
1917
Mešani zakon, foto: Grega Likozar, Vaši spomini
Mešani zakon, foto: Grega Likozar, Vaši spomini

Mešani zakon različne vere

Zakon enega zakonca, ki je katoličan in drugi nekrščen je za Katoliško cerkev veljavni zakon in ni zakrament. Obred se lahko opravi v Katoliški cerkvi, vendar brez maše. Na posebno željo zaročencev lahko tudi z mašo. Če bi poročni obred in razglasiti mešani zakon želela skleniti zunaj cerkve, potrebujeta dovoljenje tamkajšnjega škofa. Katoliški zakonec mora za takšno poroko dobiti dovoljenje svojega škofa (krajevnega ordinarija).

Mešani zakon med dvema kristjanoma

Zakon enega zakonec, ki je katoličan, drugi pa je evangeličan, je za Katoliško cerkev zakrament. Za mešane zakone katoličanov z evangeličani je v veljavi Ekumenski poročni obrednik. Obred se lahko opravi v eni od obeh cerkva. Duhovnik cerkve, kjer je obred, obred tudi vodi, drugi duhovnik pa sodeluje. Katoliški zakonec mora za ekumensko poroko dobiti dovoljenje svojega škofa (krajevnega ordinarija).

Zakon med dvema kristjanoma ali med katoličanom in nekrščanskim vernikom

Mešani zakon omogoča cerkev v korist katoličana. Slednji lahko po poroki prejema vse zakramente in druge ugodnosti. Lahko pa že pred poroko opravi katehumenat (priprava na prejem zakramentov), da se nato lahko poroči.

Kako poteka obred v enostavnih 7 korakih:

  1. Uvodni pozdrav.
  2. Besedno bogoslužje (berila, psalm, evangelij, nagovor).
  3. Vprašanja glede svobodne odločitve za zakon in ljubezni ter spoštovanju drug drugega
  4. Prošnje, če ni prošenj, pa litanije.
  5. Obred privolitve, ko si ženin in nevesta podata desnici in izrečeta, da si bosta ostala zvesta v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da se bosta ljubila in spoštovala vse dni svojega življenja.
  6. Blagoslov in izročitev prstanov.
  7. Poljub.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here