Poroka v tujini – od ideje k izvedbi

0
5798

Edinstveno poročno doživetje je poroka v tujini. Organizirata jo lahko sama, ali prepustita organizacijo agenciji. Preberita na kaj morata biti pozorna pri organizaciji poroke v tujini.

Poroka v tujini je edinstveno doživetje, ki si ga lahko pripravita sama, ali pa zaupata kateri od agencij, ki imajo izkušnje z organizacijo takšnih porok. S pripravami začnita vsaj 5 mescev prej. Tako se bosta izognila zasedenosti nastanitev in datumov poroke ter posledično višji ceni. Imela bosta tudi čas za ureditev dokumentov. Da bo vajina poroka v tujini veljavna tudi v naši državi, priporočamo izbor destinacij, ki so podpisnice Haaške, Pariške ali Dunajske konvencije (tako kot Slovenija). Seznam podpisnic najdeta na www.hcch.net in http://ciec1.org. V kolikor je vajina želja poroka v državi, kjer poroke niso priznane, pa imata lahko tam simbolno poroko, nato pa se bosta uradno poročila še v Sloveniji. V primeru, da želita poroko v tujini urediti sama, vama svetujemo, da se za svetovanje in zbiranje potrebnih dokumentov obrneta tudi na Ministrstvo za zunanje zadeve.

OD IDEJE K IZVEDBI

Ko si izbereta destinacijo, se pozanimajta, katere dokumente morata priskrbeti, da bo sklenjena zakonska zveza priznana v Sloveniji, ali pa se posvetujta v turistični agenciji, ki je specializirana za poroke v tujini. V agenciji vama bodo svetovali pri izboru destinacije, in tudi pri ureditvi dokumentov, da bo zakonska zveza v tujini veljavna v Sloveniji. V primeru, da si bosta poroko v tujini uredila sama, pa priporočamo, da se za potrebne dokumente obrneta na Ministrstvo za zunanje zadeve, kjer vama bodo svetovali. Večinoma se zahteva mednarodni rojstni list, kopijo potnega lista, ki mora biti veljaven še vsaj 6 mesecev, ponekod tudi potrdilo o samskem stanu in/ali neporočenosti. Dokumenti morajo biti na mednarodnih obrazcih ali pa uradno prevedeni v zahtevani tuji jezik. Pridobite jih lahko na svoji upravni enoti. Izberita si tudi lokacijo, kjer se želita poročiti. V bolj turističnih krajih lahko za celotno poroko poskrbi kar hotel – večina jih ima že oblikovane paketne ponudbe, ali pa poiščeta lokacijo, ki se s tem ukvarja in bo poskrbela za vse malenkosti. Tako bosta imela svojega lokalnega poročnega koordinatorja.

<b>NASVET</b>
Pozanimajta se, koliko dni pred poroko je treba preživeti v državi, da bo zakonska zveza veljavna, komu je treba pred obredom predložiti dokumente, koliko časa po obredu je treba zakon prijaviti, kdaj in kje morata obred prijaviti; preverita, ali med obredom potrebujeta prevajalca. Pomembno je tudi, da v deželi, kjer se poročata, dobita vse potrebne dokumente za overitev v Sloveniji (ponekod vam jih bodo poslali po pošti kasneje).

Da pa po vrnitvi domov ne bosta imela preveč dela z dokumenti, se priporoča, da so pridobljeni poročni dokumenti overjeni s pečatom ”Apostille”, ki jih potem le predložita oziroma z njimi obvestita matični urad v Sloveniji.

 

 

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here