Poroka za sodobnega moškega

0
613
Poroka za sodobnega moškega

Ob množici realnih in tudi samo navideznih izbir, ki jih sodoben moški v zahodnem svetu ima, se zdi poroka za marsikaterega moškega tvegana odločitev, predvsem priklenjenost na eno samo osebo. Ob statistki za ločitev in nesoglasjih po ločitvah, se ti strahovi še povečajo, meni teolog in psihoterapevt Jani Jeriček. Zato poudarja, da bo le zelo zrel moški v poroki videl predanost svoji izbranki kot obliko služenja in negovanja iz ljubezni. 

Najprej javna obljuba, potem varen okvir

Moškemu poroka najprej predstavljala javno obljubo. Ta predstavlja željo, da bi bil trajno povezan z drugo osebo ter se ne boji tvegati in ji podariti vse kar ima. Torej svoje telo, svoj čas, svojo energijo, tudi svoj priimek. Hkrati bo zakon varen okvir, v katerem se bo lahko moški sprostil in bo svoboden od drugih oseb, svoboden za raziskovanje globine določene osebe. Ta okvir bo zanj predstavljal tudi najrodovitnejšo zemljo, kjer bodo zrasli in se razvijali njegovi potomci.

Zavesten moški se na poroko pripravi že pred zaroko

Zavesten moški natančno razmisli, ali se želi zaročiti s svojo izbranko. Svojo odločitev pretehta tako s srcem kot razumom.

Ključna vprašanja, ki si jih moški zastavi pred zaroko

Prva stvar, ki pritegne zanimanje moškega je izgled ženske, čustvena in spolna privlačnost, pred odločitvijo za zaroko, pa moškega zanima predvsem:

  • Ali se ob tej ženski počutim občudovanega in spoštovanega? 
  • Ali sem ponosen, da sem s to osebo?
  • Ali imava podobne vrednote?
  • Ali si lahko predstavljam finančno situacijo, ki bo za oba zadovoljujoča skozi najino skupno življenje?

Spremembe partnerja po poroki

Poznamo šale, da ženska ali moški po poroki brez slabe vesti pridobi kakšen kilogram več. V smislu, da nima več motivacije zapeljevati partnerja. Nekaj resnice je v teh šalah, saj nas sivi vsakdanjik hitro potegne v rutino, ob kateri se pozabi na zunanji izgled. Ampak zadeva je globlja – gre za čustveno povezanost, poudarja strokovnjak.

Če moški izgubi čustveno povezanost, bo dobil občutek, da je osvojil eno lepotico in bo nagonsko iskal druge. Ali enostavno ne bo več nagovarjal jezika ljubezni svoje partnerke. Moški, ki že pred rojstvom otrok vzpostavijo in vzdržujejo močno čustveno povezanost s svojo ženo, bodo kljub vsem izzivom v življenju, ohranjali skrb zase in za ljubljeno partnerko.

Cilj je torej biti vedno bolj povezan in se imeti vedno bolj rad. Znano je prepričanje: “Ob poroki je moški še zaljubljen v ženo, potem je lahko srečen, če ta zaljubljenost čim počasneje ugaša.” To drži, če je moški osredotočen zgolj na zunanjo lepoto svoje izbranke. Pri moškemu, ki pa bo vedno bolj odkrival in občudoval njeno notranjo lepoto, pa bo čustvena povezanost vse močnejša.

Prejmite redne uporabne informacije o poroki Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here